De Radu Benea
Iurie Gotișan: „Piaţa muncii este destul de distorsionată la noi şi cred că măsurile statului practic nici nu se observă”.
Iurie Gotişan: „Statistica oficială arată clar că în prima jumătate a lui 2010 populaţia economic activă, asta ar însemna populaţia ocupată, plus şomerii, a fost în descreştere continuă, comparativ cu anul trecut. Şi de fapt, rezultatele pozitive, înregistrate în majoritatea sectoarelor economice în prima jumătate a anului, dacă e să credem aceleaşi statistici, nu prea corelează cu situaţia de pe piaţa muncii. Adică, avem o creştere economică pe fundalul unei descreşteri a ocupării. Despre asta ne vorbeşte şi nivelul şomajului, care a înregistrat o creştere de circa unu la sută de la începutul anului.”
Europa Liberă: Şi atunci cum poate fi explicată acestă situaţie? Pe fundalul unei creşteri economice să crească şi rata şomajului?
Iurie Gotişan: „Acest fapt a fost determinat, în principal, de scăderea numărului populaţiei ocupate, cu peste 20 de mii de persoane, în sectorul nonagricol. În particular, în sectoarele de transport şi comunicaţii, cu circa 13 la sută, comerţ şi industrie, cu peste patru la sută, etc. Pe de altă parte, vreau să spun că a crescut numărul persoanelor ocupate în sectorul de construcţii şi, probabil, că această creştere ar putea fi pe seama creşterii investiţiilor în case de locuit, apartamente, cu peste 10 la sută faţă anul trecut. Fapt care s-a reflectat într-o creştere a ocupării, de peste trei la sută în acest sector. Cu toate acestea, cifra generală în acest domeniu este, totuşi, în descreştere.”
Europa Liberă: Rata oficială de şapte la sută a şomajului – cât de aproape este de cea reală?
Iurie Gotişan: „Eu de fapt sunt de părere că numărul şomerilor din Republica Moldova ar fi mult mai mare decât cifrele reflectate în statistică. Nu cred că voi da greş dacă voi spune că şomajul este, sau ar fi de două ori mai mare, sau chiar mai mult, decât cel înregistrat oficial. Unul dintre motivele, pentru care şomajul e de numai şapte la sută, în loc de 14 sau mai mult, este că sunt 160 de mii de lucrători pe cont propriu în sectorul agricol. Sunt sigur că în masivitatea şi complexitatea sa, sectorul agricol de fapt cu greu intră în statistici. Unele statistici arată că doar jumătate din cei 160 mii de persoanele menţionate obţin venituri pe cont propriu din agricultură. Restul, adică 50 la sută, chiar mai mult, având diverse alte venituri, cum ar fi prestări de servicii pentru alţi angajatori, pensii, ajutoare sociale, etc.”
Europa Liberă: Acum un an guvernarea a anunţat printre priorităţile sale reducerea şomajului. Ce a reuşit să facă într-un an de zile strategic, ca mod de abordare faţă de problema şomajului, pentru a se apropia de acest obiectiv?
Iurie Gotişan: „Îmi vine greu să spun dacă autorităţile au făcut sau nu ceva pentru a stimula angajarea. Însă cifrele menţionate mai sus reflectă de fapt situaţia ca atare. Sigur că atunci, când sectorul real îşi revine destul de greu, sau anevoios, fără a crea noi locuri de muncă, în particular pe fundalul efectelor crizei economice, o situaţie mai bună nici nu are cum să fie. Piaţa muncii este destul de distorsionată la noi şi cred că implicaţiile, sau măsurile statului practic nici nu se observă. Spuneam anterior că şomajul ar putea fi mult mai mare. Mulţi, care sunt în şomaj, nu figurează în statistici pentru că nu sunt înregistraţi, sau nu au vrut chiar să o facă. În plus, dacă nu greşesc, ceva mai mult de 30 la sută din şomeri, din totalul acestora, obţin venituri din ajutorul de şomaj, ceilalţi nu. Adică ceilalţi, care nu primesc ajutor, fie sunt implicaţi în economia informală şi sunt plătiţi în valută, fie primesc bani de la moldovenii plecaţi în străinătate, fie, eu ştiu, din alte activităţi neoficiale.”