Criza economică se va îneca abia la jumătatea lui 2011

Chișinău (Moldova.ORG) — Următoarele șase luni ale lui 2011 ne vom confrunta cu un razboi al monedelor, de conflicte comerciale și orientarea statelor spre protecționism. Astfel, cele mai îndatorate state europene vor avea nevoie de refinanţare și anume acest fapt ar putea atrage haosul pe pieţele financiare.

În primele luni ale acestui an, băncile europene au de refinanţat datorii totale de 400 miliarde euro. Alte 400 miliarde euro trebuie să găsească Spania şi Italia pentru a-şi plăti rate scadente. Încă 100 miliarde care trebuie refinanţate de guvernele unor state euro ridică datoria guvernamentală scadentă la 500 miliarde euro.
"Avem în faţă ceva care are potenţialul de a deveni o a doua criză financiară. Totuşi, de data aceasta va fi mult mai rău decât prima oară", consideră Celestine Amore, fondator al IlliquidiX, firmă specializată în tranzacţiile cu datorii.

De aceeași părere este și economistul american Nouriel Roubini, care consideră că 2011 va fi marcat de o revenire în două viteze a economiei mondiale.
"Zona euro trebuie să-și rezolve problemele legate de datoriile suverane. În caz contrar, riscul de contaminare va fi mare, de la Grecia și Irlanda la Spania și Portugalia. Astfel, riscul unui haos crește semnificativ, în conditiile în care abordarea actuală a liderilor europeni, care constă în a se imprumuta, sperînd în același timp că este vorba doar de o problema de lichiditate și nu una de solvabilitate, nu va funcționa. Această instabilitate ar putea duce la ieșirea membrilor mai slabi din zona euro", prezice econiomistul Roubini.
De asemenea, în prima jumătate a anului, prețul petrolului, al energiei și alimentelor ar putea crește mult mai rapid decît s-ar putea justifica prin factorii economici fundamentali din cauza unui surplus de lichiditate.
Experții consideră că economia mondială poate depăși aceste dificultăti și va avea mijloacele de a intra în al doilea semestru într-un proces de creștere puternică.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare