In scurt timp, posibil, vom avea un alt fel de CSI, care se va dori a fi mai eficient. Initiativa reformarii Comunitatii a fost prezentata la summit-ul informal al CSI, desfasurat, in perioada 21-22 iulie, la Moscova, si care a intrunit doar 8 din cei 12 presedinti de state-membre ale acestei structuri, inclusiv presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin. Planul de reformare a fost inaintat de catre seful statului kazah, Nursultan Nazarbaev, care la moment prezideaza CSI-ul.
Potrivit proiectului de „schimbare la fata”, cooperarea in cadrul CSI se va axa pe cinci directii strategice de baza – politica in domeniul migratiei, transport, educatie si stiinta, contracararea sfidarilor contemporane, sfera umanitara. Participantii la reuniunea au convenit ca principiile propuse sa fie analizate in cadrul tarilor-membre, astfel incit la urmatorul summit al CSI, din luna noiembrie curent, noua conceptie de activitate a Comunitatii sa fie discutata si eventual adoptata.
„Trebuie de adoptat astfel de decizii, care sa-i satisfaca pe toti… Deciziile trebuie sa fie adoptate consensual si sa fie obligatorii pentru toti”, a precizat presedintele Kazahstanului. In opinia lui Nazarbaev, cea mai mare reusita a CSI-ului consta in faptul ca la aceste intilniri si discutii, Comunitatea serveste drept platou pentru dialog, care nu a permis nici o ciocnire singeroasa intre statele CSI.
Dupa reuniunea sefilor de stat, acestea au participa la cursele de cai pentru Cupa Presedintelui Federatiei Ruse, care s-au desfasurat pe hipodromul central din Moscova. La summit-ul de la Moscova au lipsit, din diferite motive, presedintii Ucrainei, Georgiei, Armeniei si Turkmenistanului. Chiar daca problema reformarii CSI este una seioasa, presa a acordat prea putina atentie intrunirii, reflectind mai amplu cursele de cai. Nu in zadar, publicatia ruseasca „Kommersant” scrie ca „Presedintilor le-a desplacut Comunitatea” si ca acestea au vorbit mai mult despre cai.
In capitala rusa, presedintele moldovean, Vladimir Voronin a avut o intrevedere bilaterala cu omologul sau azer, Ilham Aliev. Cei doi sefi de stat au facut un schimb de opinii privind prezentul si perspectivele relatiilor moldo-azere, cooperarea celor doua tari in cadrul structurilor si initiativelor regionale. Voronin si Aliev au discutat posibilitatea participarii, in calitate de consultanti, a expertilor azeri la etapa de elaborare a proiectului de explorare si exploatare a zacamintelor de petrol si gaz pe teritoriul R. Moldova. De asemenea, Ilham Aliev s-a aratat interesat de stabilirea unei cooperari mai strinse cu R. Moldova in domeniul dezvoltarii tehnologiilor informationale.
Vladimir Voronin l-a informat pe omologul sau azer despre desfasurarea, la Comrat, a primului Congres Mondial al Gagauzilor. Ilham Aliev a salutat aceasta actiune, mentionind ca UTA Gagauz-Yeri constituie un exemplu pozitiv de solutionare a problemei autonomiei etnoculturale. // Moldova Suverana