„Când tare mă enervez, trag aer adânc în piept”
să-și schimbe comportamentul
„Când tare mă enervez, trag aer adânc în piept”
Centrul de asistență și consiliere pentru agresorii familiali de la Botanica se află într-o clădire veche, cu cinci etaje. Vopseaua fațadei s-a jupuiat pe alocuri. În același bloc, de tip cămin studențesc, locuiesc mai mulți oameni. Dovadă sunt hainele colorate înșirate pe sfori, la balcon sau la geam.
„Regret de ceea ce am făcut. Omul servit și omul treaz sunt două lucruri diferite”, spune Ion. Bărbatul poate acum vorbi deschis despre faptul că sora lui consumă alcool sau că a fost violent. Mai devreme refuza să vorbească pe acest subiect în fața consilierului, spune Alexandru Donos.
Simion Sîrbu este directorul Asociației Obștești „Artemida" din Drochia. Împreună cu psihologa Ina Grădinaru și alți specialiști au creat, cu mai mult de zece ani în urmă, primele servicii destinate agresorilor. Deja aveau experiență în domeniu. În 2009 au lucrat cu 20 de familii în care femeile au trecut prin violență domestică. Atunci au înțeles că pentru a ajunge la rădăcinile problemei trebuie să lucreze și cu agresorii, dar și să implice mai mulți actori sociali în acest proces.

Din cele 20 de cazuri monitorizate în 2009, doar trei au fost cu succes. „În celelalte 17 cazuri violența s-a repetat, dar asta nu ne-a descurajat. Noi ne-am adunat și am analizat rezultatele proiectului și am văzut că au fost foarte multe provocări”, spune Grădinaru.
Au învățat din propria experiență și au studiat practicile internaționale. Apoi au obținut instruire pentru echipă din partea unor specialiști din Austria. „Acolo se acordă asistență psiho-terapeutică în contextul reabilitării agresorilor familiali. Dar să adaptezi aceste servicii contextului țării noastre era prea dificil. Noi nu avem suficienți psihoterapeuți pregătiți în Republica Moldova, respectiv era foarte dificil de preluat aceste servicii”, adaugă Ina Grădinaru. Au continuat să caute și alte practici.
Așa a început Centrul de Asistență și Consiliere pentru Agresorii Familiali din Drochia, inspirat din SUA și din programul Duluth.
Programul a fost conceput în 1981, în orașul Duluth, Minnesota, ca răspuns comunitar coordonat împotriva violenței domestice. Proiectul include forțele de ordine, tribunalele penale, civile și furnizorii de servicii care colaborează pentru a face comunitățile mai sigure pentru victime. În afară de asta, modelul Duluth are și un program bazat pe egalitatea de gen pentru consilierea și/sau educarea agresorilor familiali.
Miezul filozofic al programului constă în convingerea că bărbații agresori folosesc violența fizică, sexuală și alte tactici abuzive pentru a-și controla partenerele. Autorii au dezvoltat un model de educație care se bazează pe dialog și pe gândirea critică. Agresorii nu trebuie doar să însușească o cantitate de informații, ci mai ales să-și chestioneze și schimbe convingerile despre bărbați, femei, relații și drepturi.
- Un studiu din 2001 (Taylor, Davis și Maxwell) a comparat un grup de agresori care au participat la programul Duluth și unul în care bărbații au prestat 40 de ore de muncă în folosul comunității. Rezultatele au arătat o reducere semnificativă a violenței în următoarele 6-12 luni, conform rapoartelor poliției pentru agresorii care au trecut prin program. Totuși, rapoartele partenerilor de viață nu au arătat vreo diferență semnificativă între grupuri.
- Un alt studiu din 2003 (Gordon, J.A., Moriarty, L.J.) a arătat că numărul de ședințe urmate și finalizarea cu succes a programului au fost asociate cu o probabilitate redusă de rearestare și recondamnare.
- O altă analiză (Emily Boxhall și Philip Birch) s-a uitat la modelul Duluth prin perspectiva de gen. Aceștia spun că atunci când cercetarea despre eficiența modelului Duluth este condusă de cercetători feminiști, programele ar fi evaluate ca fiind de succes și eficiente. În comparație, dacă cercetătorii non-feminiști fac studiul, rezultatele sunt slabe.
- Conform specialiștilor, unul dintre punctele forte ale acestui model este faptul că ia în considerare experiența feminină.
- De asemenea, modelul Duluth oferă bărbaților ocazia să-și schimbe comportamentul, pentru că recunoaște că o schimbare trebuie să aibă loc.
- Modelul își propune să abordeze noțiunile de patriarhat, masculinitate și inegalități de gen cu scopul de a crea un mediu și relații mai sigure pentru femei și copiii lor.
- S-a remarcat că modelul Duluth poate fi îmbunătățit prin combinarea lui cu o abordare mai mult terapeutică, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală.
- Modelul nu are capacitatea de a fi aplicat altor grupuri care sunt victime ale violenței domestice, deoarece ideologia din spatele modelului se bazează pe controlul masculin asupra femeilor.
- De asemenea, modelul ignoră în mod frecvent alți factori de risc, cum ar fi traumele din trecut, statutul de angajare, socio-economic și abuzul de substanțe, spun criticii.
La centru din Drochia, gestionat de A.O. „Artemida", programul de consiliere a agresorilor constă din 35 de ședințe. Primele cinci sunt individuale și cu prezență fizică, unde agresorul este informat despre regulile de bază ale programului, condițiile impuse. Dacă renunță la program, riscă să-și ispășească pedeapsa în penitenciar. Celelalte 30 de ședințe au loc online.

Fiecare ședință durează de la 90 până la 120 de minute, de două ori pe săptămână, pe Viber. „E cea mai accesibilă platformă de comunicare pentru toți beneficiarii”, explică Odajiu. Spune că fiecare beneficiar chiar participă la ședință, pentru că li se cere opinia tuturor la fiecare etapă de lucru. Ședințele sunt dirijate de doi dintre specialiștii Centrului: jurist, psihopedagog sau asistent social.
Potrivit lui Odajiu, agresorii sunt din toate păturile sociale și au ocupații diferite. 97% din agresori sunt bărbați.
Foto: Oana Rusu
Studiile de caz sunt un exercițiu foarte eficient pentru bărbați, spun specialiștii de la „Artemida”. Asta pentru că le poate fi greu să vorbească despre experiența personală, dar un caz teoretic îi poate ajuta să înțeleagă mai bine unde au greșit.

Centrul Național de Formare, Asistență, Consiliere și Educație din Moldova (CNFACEM) a creat un alt centru destinat agresorilor familiali, la Chișinău. Alexandru Donos, președintele CNFACEM, spune că au început să acorde atenție și agresorilor prin 2016. Au fost mai multe încercări, însă după aproximativ doi ani de căutare, au implementat, cu ajutorul colegilor de la Drochia, programul Duluth și la Chișinău.

Foto: Facebook/ Centrul Național de Formare, Asistență, Consiliere şi Educație din Moldova

Alexandru crede că programul pentru agresori trebuie să fie completat cu terapia cognitiv-comportamentală. Totuși, asta ar fi complicat pentru condițiile Republicii Moldova. „Criza refugiaților ne-a arătat cât de importanți și necesari sunt psihoterapeuții buni și ei acum pur și simplu nu-s. Noi în Moldova avem câțiva care ar putea să facă terapie corectă, calitativă, dar sunt sigur că ei nu o să vrea să preia acest grup greu de lucru.”
O altă provocare în rezultatele obținute se referă la motivația fiecărui participant. „Responsabilitatea de bază și-o asumă persoana. Noi oferim toată informația prin diferite forme, avem și mentorat. Dar o persoană poate să frecventeze 14-15 ședințe, să asculte, dar să nu interacționeze. El a fost prezent la ședințe, dar nu a spus niciun cuvânt și specialistul nu poate să se expună despre impactul programului asupra beneficiarului, pentru că acesta a tăcut”, explică Alexandru Donos.
Programul probațional destinat agresorilor familiali este același pe care și centrele de asistență și consiliere îl practică, inspirat de modelul Duluth.
De exemplu, Biroul de Probațiune Hâncești a început să pună în practică programul din 2018. În primul an au beneficiat opt oameni, dintre care șapte au fost obligați și unul a fost motivat de consilierul pe caz. În anul următor, 18 persoane au fost motivate să treacă prin program, iar 11 obligați. Anul acesta încă nimeni nu a trecut prin program, însă din noiembrie au fost înscriși șase beneficiari, dintre care trei femei. Este pentru prima dată când Biroul de Probațiune din Hâncești va instrui și femeile, pentru a vedea ce impact are programul asupra lor.

Ca bărbații să vină benevol, experta în egalitate de gen Victoria Apostol, sugerează să fie făcute niște campanii de informare despre existența acestor servicii. „Dorința poate să fie cultivată. Putem să luăm exemplul concediului paternal pentru care s-au făcut campanii sociale și numărul de tați care și-au luat concediul paternal a crescut”, explică Victoria. Ea mai spune că aceste campanii pot fi însoțite și de niște stimulente, de exemplu bărbații să fie asistați în căutarea unui loc de muncă.
Victoria Apostol, care a studiat egalitatea de gen și drepturile omului la București și Budapesta, sugerează să privim dincolo de cifre și să înțelegem de ce mai mult bărbații sunt agresori. „Să vedem și ce valori instalăm noi în bărbați atunci când ei sunt copii. Pentru că un copil când se naște, el nu știe nimic despre lume, despre cine este el, mai ales din punct de vedere al genului. Noi, adulții, educăm copiii și le spunem că e bărbat sau femeie și trebuie să se comporte într-un anumit fel", spune Victoria. Ea amintește de cuvintele feministei franceze Simone de Beauvoir, care a spus că „noi nu ne naștem femei sau bărbați, ci devenim femei sau bărbați".
„Noi învățăm, prin educație, prin valori, prin ce vedem în jurul nostru ce înseamnă să fii bărbat sau femeie. Prin urmare, asemenea programe ajută ca ei să-și schimbe comportamentul, să înțeleagă cum au ajuns să-și controleze partenerul, cum, de fapt, se construiește o relație sănătoasă și cum să contribui la fericirea cuplului sau familiei de pe poziții egale cu partenera ta", explică Victoria

Foto: Facebook/ Tania Kebak
Dar numărul celor obligați să frecventeze programul crește constant, spune Andrei Odajiu. La centrul din Drochia au beneficiat de program, în mediu, câte 36 de persoane pe an. Centrul a început să colecteze datele abia în 2017. Deocamdată încearcă să mențină o legătură cât mai strânsă cu toți cei care au trecut prin program.
Totuși, la nivel individual, beneficiarii programelor capătă cunoștințe și în primul rând capacitatea de a înțelege și elimina violența din viața lor.
A înțeles de la ședințe că pentru o relație mai bună cu fiul, trebuie să se întâlnească mai des cu el și să-l asculte. Acum se văd doar o dată pe lună, ca să-i dea bani de cheltuială și să schimbe câteva vorbe. „Educația fost slabă la dânsul, chiar proastă”, spune Ion cu regret în voce.
Scena de violență de acum mulți ani s-a întâmplat în fața celor doi copii mici ai surorii lui. Dar acum știe cum să se controleze. „Atunci când tare mă enervez, trag aer adânc în piept și dau drumul la aer printre dinți. Și fac vreo câteva secunde, vreo zece operății și te liniștești de violența asta care se începe la tine. Dacă nu se primește așa, te întorci și te duci.”
Centrul pentru Agresorii Familiali din Ocniţa:
Tel.: (0271) 64232
Mob.: 079782093
Centrul de asistență și consiliere pentru agresorii familiali din Căușeni:
Mob.: 079998755
Centrul de asistență și consiliere pentru agresorii familiali din Drochia:
Mob.: 079000115
Centrul de asistență și consiliere pentru agresorii familiali din Chișinău:
Mob.: 060474277
*Numele agresorului a fost modificat la solicitarea acestuia.