crizele anilor '90
Fără lumină, inflație de 1280% și deficit de produse
În iunie '92, pentru a evita haosul total și invazia rublei sovietice din întreaga zonă, BNM a pus în circulație cuponul moldovenesc. Acesta avea valori de 50, 200 și 1000. Cuponul era echivalent cu rubla sovietică și circula în paralel cu ea. În noiembrie '93, Moldova a introdus în circulație leul moldovenesc.
În timpul războiului de pe Nistru, centrala de la Cuciurgan a sistat livrarea de energie electrică. Au început deconectările prin rotație. Raioanele țării se scufundau în beznă. În același timp, blocada energetică din partea Rusiei a durat două luni, timp în care orășenii au improvizat în faţa blocurilor sobe pentru a-şi găti mâncare.
Pe traseul meu, trebuia să trec parcul complexului memorial Eternitatea. Pe atunci încă fără gard și nici vorbă de iluminat stradal. Îmi clănțăneau dinții și de frig, și de frică, până la cămin. Nu era zi fără istorii despre lănțișoare de aur sau cercei, sau genți furate în plină stradă.
Eram singură pe drum, când, deodată, am fost depășită de o tânără. „Ce bine! Merg după ea și ajung cu bine la cămin”, mi-am zis. Cât încercam să țin pasul, tânăra creștea în viteză, iar eu îi urmam exemplul. Văd că aruncă o privire peste umăr, încercând să deslușească în bezna de pe stradă cine o urmărește. Și brusc o rupe la fugă. Am urmat-o și eu. Singurul lucru pe care mi-l doream e să nu rămân singură. Fata traversase strada și intrase în cămin, în căminul meu! Am intrat gâfâind după ea. Iar acolo, ca-n filme, alături de supraveghetoare, tânăra aștepta să vadă cine o să intre pe ușă. Arată spre mine și zice „ea e!”. Femeia de la intrare, având emblematicul rol de a păzi „vahta”, înarmată cu un teu, era gata de atac. „Ei, d-apoi asta e Diana din 41!”, spuse mirată . Eram două tinere speriate de eventualitatea unui furt sau, și mai rău, viol. Nu era nimeni să ne apere, decât supraveghetoarea de la cămin.

Biletul la tren costa 4 ruble și era accesibil chiar și pentru bursa mea. Biletul la autobuz era de patru ori mai scump. O anunțam pe mama că vin de la telefonul public care funcționa cu fise. Trenul pornea de la Chișinău după prânz și ajungea la Fălești în patru ore, exact când se deconecta lumina. Mama cobora scările blocului și îmi ieșea în cale cu o lanternă de buzunar. Țin bine minte că, pe masa din bucătărie, avea mereu pregătită o cană cu lumânări de la biserică, pentru când stingeau lumina. Peste ceva timp adusese și o lampă cu gaz lampant. Acestea erau singurele surse de lumină după apus. Mâncam la lumina lumânărilor și vorbeam despre tot ce se întâmpla în viață. Romantic, ar zice unii. Ce trist, ar zice alții.
Svetlana locuia cu părinții într-o casă cu curte și supraviețuiau cu ceea creșteau în grădină. „Pe lângă casă era o găină, un iepure și o conservă în beci. Așa supraviețuiam. Dar erau momente când voiai să mănânci și o bomboană și nu puteai s-o faci.” Femeia își aduce aminte că la începutul anilor 90 zahărul se dădea pe taloane. „Erau niște cozi nemaipomenite. Nu se ajungea pentru toți. Lumea se certa chiar de la un kilogram de zahăr”, mai adaugă ea.
În iunie '92, când a fost introdus cuponul moldovenesc, tânăra nu se mai gândea la haine. „Erau zile când nu aveam pâine în casă, mama era nevoită să coacă niște plăcințele. Pensionarii primeau din contul pensiilor conserve, făină cu termen expirat. Puteau să le dea galoși, făină fără gluten, deseori. Tot ce adunau de prin depozite dădeau pensionarilor.”
Comerțul cu România începuse imediat după proclamarea independenței. Atunci, Alexandru tocmai venisem la Chișinău din satul de baștină. „Am luat un camion de mare tonaj cu vreo patru tone de vopsea albă din Ucraina și le-am trecut cu luntrile în România. Le-am dus la Tecuci. În schimb am primit șapte mii de eșarfe grecești. Erau frumoase, câteva de culoare albă și neagră. Dar cea mai mare parte erau de alte culori. O jumătate le-am dus în Moscova, iar o altă jumătate în orașul Oriol”, povestește Alexandru. El recunoaște că atunci nu avea experiență și nu a prea înțeles nimic din „afacerea ceea”.
Alexandru nu s-a oprit acolo. A cumpărat penicilină și un unguent antifungic. „O parte le-am dat prin farmaciile noastre. Atunci penicilina costa 4 lei, adică un dolar, dar le luasem cu 22 cenți. Unguentul era și mai ieftin. Nu mai țin minte exact prețul, dar diferența era foarte mare și mașina era de tonaj mare.” O parte din medicamente le-a dus la Moscova. A fost din nou experiență nereușită. Din Rusia a revenit fără bani. „Mi-au spus că s-au păstrat necorespunzător.”
Omul de afaceri spune că, la începutul anilor '90, fiecare afacere serioasă avea așa-zisă „crâșă” (n.red. grupare căreia antreprenorii plăteau taxe pentru „protecție"). „Niște băieți s-au orientat și au înțeles că în așa mod pot obține bani ușori. Erau vremuri tulbure.” Alexandru zice că nu a avut „protecție”, dar a avut de afacere cu tipi periculoși.
„Căram vinuri în Rusia cu cisterne de 11 tone. De la Strășeni am luat două mașini de vin, dar am întârziat nițel cu achitarea lui. Atunci mi-au venit niște băieți șmecheri în ospeție.” În multe cazuri, la întâlnirile dintre cei care făceau business erau aduse și arme. „Eram cu un coleg la un motel. Trebuia să clarifice o situație despre de o sumă care nu a fost returnată la timp și care, între timp, crescuse până la 3000 de dolari. La acea discuție am văzut Kalașnikovul pe masă.” Totuși, discuția „s-a sfârșit cu bine”.
Prăbușirea leului, criza energetică, reținerea salariilor
Găsise o garsonieră perfectă pentru ea și bugetul de care dispune. „Voiam să trăiesc separat de părinți.” Planurile, însă, i-au fost răsturnate „peste noapte”, când valoarea dolarului s-a dublat. „Nici apartament nu mi-am luat. Nici banii nu mai aveau valoarea de înainte”, spune cu regret Svetlana.
Irina Fală (n.red. nume schimbat) a lucrat o viață întreagă la o bibliotecă din nordul Moldovei. Nici pentru ea anii '90 nu au fost ușori. Plata salariilor întârzia. Nu i-au propus produse în schimbul salariului, așa cum se făcea în alte părți. În magazine produsele erau scumpe. Sistemul centralizat de termoficare din centrul raional nu mai funcționa. Curentul electric era livrat pe ore. Respectiv, cei care locuiau la bloc au început să-și construiască sobe cu burtă în apartamente. Și familia Irinei și-a construit una. „Ce-mi pare rău că nu am fotografiat burjuica ceea”, spune ea. Țeava trecea prin toată camera ca să ajungă afară și încălzea locuința. „Când făceam focul, țeava se făcea roșie, dar în schimb era cald. Mă temeam să se rupă ceva sau să cadă peste noi. Țeava trecea prin dormitor și mergea peste noi”, își amintește ea.
În același an, s-a decis crearea companiei mixte moldo-ruse Moldovagaz, în care Gazprom să deţină 51% din pachetul de acţiuni. Astfel, statul stingea o mare parte din datoriile existente din contul acţiunilor cedate Rusiei şi scăpa de acumularea de noi restanţe.
Republica Moldova a ieșit din această criză abia peste trei ani.
Crizele de la începutul independenței Republicii Moldova i-au călit bine pe cei care le-au prins. „Lumea nu a simțit crizele următoare ca pe cele din anii 90", mi-au confirmat unanim interlocutorii mei. „De exemplu, criza provocată de pandemie nu am resimțit-o. Magazinele erau pline cu de toate. Oamenii totuși aveau anumite rezerve de bani”, mi-a spus Svetlana Buruiană.