Cum (NU) se pedepsește hărțuirea sexuală în Moldova

Cu ce se confruntă victimele hărțuirii sexuale atunci când încearcă să-și facă dreptate? De multe ori, cu o legislație cu lacune, ofițeri de urmărire penală și procurori slab pregătiți sau puși pe glume și care nu le iau în serios. Iar repovesitrea aceluiași incident traumatizant chiar poate agrava lucrurile pentru victime.

În Republica Moldova există puține cazuri răsunătoare în care victimelor hărțuirii sexuale li se face dreptate, deși de la an la an numărul cazurilor raportate crește ușor. Dimpotrivă, unele dintre ele se confruntă cu procese penale pentru defăimare sunt sunt nevoite să plătească despăgubiri.

Despre justiția care (NU) se face pentru victimele hărțuirii sexual în Moldova am stat de vorbă cu două avocate, o juristă, o psihologă specializată în lucrul cu victimele și un reprezentant al Ministerului de Interne.

Am stat de vorbă cu avocata Doina Ioana Străisteanu, avocata Tatiana Agachi, jurista Gheorghina Drumea, psihologa Gabriela Popenco și Alexandru Bejan, Secretar de Stat Ministerul Afacerilor Interne.

Dacă îți place ceea ce facem la Moldova.org, ne poți susține pe Patreon aici.

Am absolvit Facultatea de Jurnalism la Iași și am acumulat o experiență de peste 10 ani în presa scrisă, televiziune, podcasting și presă online. Am lucrat și în domeniul jurnalismului financiar, comunicării guvernamentale și corporative. Îmi împart viața între Spania și Moldova și cred că scrisul are puterea de a schimba lumea.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.