pentru problema canalizării
Prin curțile cu garduri mai joase se observă toaletele din fundul grădinii. Într-un sat fără sistem de canalizare, oamenii se descurcă cum pot. Și-au făcut gropi în grădină în care se scurg apele menajere și care apoi se infiltrează în sol. Când pereții gropii nu mai pot accepta „apa neagră" și aceasta rămâne tot acolo, gospodarii o acoperă, apoi construiesc alta alături - folosind foi de ardezie sau cauciucuri uzate. Alții își mai fac din inele de beton o gaură căreia nu-i acoperă fundul și apa uzată tot în sol ajunge. Dar sunt și oameni care construiesc această „canalizare” cât mai etanșă și evacuează conținutul acesteia ori de câte ori au nevoie.
de hazna și doar 3% de fosă septică. Restul
folosesc „toaleta din fundul grădinii”
În 2019, cu ajutorul proiectului „ApaSan+”, implementat de Skat Consulting, primăria Ciorești a elaborat proiectul tehnic pentru construirea sistemului de canalizare în tot satul. Proiectul a fost divizat în patru etape, ca să „spargă" în sume mai mici costul total de 40 de milioane de lei și să fie mai ușor de achiziționat, dar și de construit. De exemplu, prima etapă costă astăzi cel puțin zece milioane de lei, o sumă de care primăria, în continuare, nu dispune. Bugetul local ajunge la șase milioane de lei, iar jumătate din ei se duc pentru funcționarea grădiniței. Aproape un milion sunt veniturile proprii, o sumă foarte mică pentru a duce la capăt un asemenea proiect.
Totuși, construirea sistemului de canalizare pentru tot satul prezintă câteva riscuri importante. Primarul satului Ciorești, Valeriu Guțu, spune că sistemul clasic de canalizare din orașe pur și simplu nu o să funcționeze în zonele rurale. „În primul rând - nu ai mijloace financiare să construiești un sistem așa mare. Dar, chiar dacă l-ai construit deja, nu se vor conecta toate gospodăriile.” Asta înseamnă că prin țevi va curge o cantitate insuficientă de apă menajeră care să spele toate resturile solide din rețele. Al doilea risc este că partea solidă rămâne pe țevi, se întărește și le blochează. În această situație, autoritățile vor fi nevoite să pompeze apă în sistem ca să spele și să miște reziduurile până la stația de epurare. „Dar în câțiva ani îl mântui.”
A treia provocare este capacitatea de plată a locuitorilor. „La Ciorești, un metru cub de apă costă 8 lei. Pentru ca întreprinderea municipală să nu fie în pierdere, prețul ar trebui să fie de cel puțin 15 lei. În Vulcănești, parte din comună, un metru cub de apă costă 20 de lei. În asemenea condiții, un cub de apă întors în rețelele de canalizare va costa 20-30 de lei pe care cetățeanul nu-i are sau nu vrea să-i plătească”, explică primarul Valeriu Guțu.
Împreună cu experții de la proiectul „ApaSan+” au descoperit că fosele septice sunt o alternativă a sistemului clasic de canalizare, mult mai accesibilă pentru populație și mai puțin dăunătoare naturii decât haznalele obișnuite pe care le au în grădină. Și nu e vorba doar de Ciorești, ci de cinci sate alăturate interesate să rezolve această problemă și care s-au implicat în această aventură – Dolna, Micleușeni, Huzun din raionul Strășeni și Ciorești, Vulcănești din Nisporeni.
O fosă septică este formată din conducte prin care sunt transportate apele uzate menajere, un rezervor care o colectează cu una sau mai multe camere, o rețea de drenaj sau cu o groapă de infiltrare în sol.
și-l vor micșora din volum.
în al doilea compartiment unde va
avea loc același proces.
apa va putea fi infiltrată în sol.
O fosă septică este formată din conducte prin care sunt transportate apele uzate menajere, un rezervor care o colectează cu una sau mai multe camere, o rețea de drenaj sau cu o groapă de infiltrare în sol.
și-l vor micșora din volum.
în al doilea compartiment unde va
avea loc același proces.
apa va putea fi infiltrată în sol.
se recomandă un sistem de drenaj.
Dacă apele freatice sunt la o
adâncime mare, poți să faci,
pur și simplu, o groapă
de infiltrare a apei.
cinci sate vor fi aduse în prima etapă.
gaură obișnuită, dar
am vrea o fosă septică”
În cadrul proiectului, în satul cu puțin peste o mie de oameni, vor ajunge 20 de fose septice. Valentina Celacuș speră că vor putea cumpăra una și pentru primărie unde au o „gaură simplă”.
Totuși, funcționara spune că un sistem clasic de canalizare nu ar avea șanse de supraviețuire într-un sătuc atât de mic cum este Dolna.
De asemenea, avantajul foselor septice e că va trebui evacuată o dată în aproximativ doi ani. Acest serviciu va fi prestat de Întreprinderea Municipală „Ciorești - Service”.
„ApaSan+” și „Mă Implic” sunt din plastic și din fibră de sticlă.
În 2021 au creat o Echipă de Inițiativă Comunitară formată din 20 de oameni din cele cinci sate. Echipa a avut o sarcină importantă: să-i informeze pe oameni despre faptul că există oportunitatea să construiască fose septice individuale cu epurare fizico-mecanică și că, datorită acestui serviciu îmbunătățit și modernizat, „locuitorii vor avea o localitate mai curată, un mediu mai protejat, dar și un nivel mai înalt de sănătate”.
207 sunt conectați la sistemul centralizat de apeduct
73 au sistem individual de apeduct
135 aduc apă de la fântână sau de la izvor
5 aduc apă cu cisterna
(unii dintre ei au câte două surse de apă)
175 au wc în casă
238 au baie în casă
282 au robinet în casă
280 au robinet afară
268 au mașină de spălat automată
260 au chiuvetă la bucătărie
105 au hazna simplă
94 au hazna ermetică/betonată
5 au fosă septică
21 - „nimic” sau se scurg în pârâu
80 o curăță o dată în an
49 o curăță o dată în jumătate de an
25 o curăță o dată la trei luni
126 „au auzit ceva”
42 au zis „da, cunosc bine”
6 au zis că nu îi interesează
18 – nu
9 – nu mă interesează
64 sunt dispuși să plătească până la 2.000 lei
41 sunt dispuși să plătească între 5.000 lei și 8.000 lei
15 sunt dispuși să plătească între 10.000 lei și 15.000 lei
39 sunt gata să plătească oricât va fi necesar
23 au zis că nu vor să plătească sau nu îi interesează
27 au zis nu
18 au zis că nu știu
Maria spune că sunt și oameni care opun rezistență, însă știe ce se poate de făcut. „Grupuri de oameni să meargă prin sat și să le lămurească. Tineretul citește de pe paginile de socializare și se informează repede, dar cel bătrân nu știe, la dânsul trebuie să te duci și să vorbești, să pipăie, să vadă. De atâta trebuie la etapa dată grupe de informare...”, povestește femeia, referindu-se la Echipa de Inițiativă Comunitară.
Viorica nu se arată prea entuziasmată de construcția foselor septice în localitate. Zice că e scump și se întreabă ce va face cu apa uzată până proiectul va fi implementat. „Proiectele sunt bune, dar nu pentru copiii mei. Ei nu o să stea aici, iar eu nu am nicio șansă să rămân aici. Tineretul nu are unde lucra”, spune femeia. Viorica muncește în Italia de 13 ani și recent și-a cumpărat casă în România unde s-a stabilit cu traiul. A revenit acasă ca să îngrijească de părinții bătrâni.
Este convins că, odată ce vor implementa un sistem diferit de sanitație și întreprinderea municipală va presta servicii viabile, calitatea vieții oamenilor va fi mai bună. „Mediul ambiant va fi mai curat. Este foarte important ce lăsăm copiilor și nepoților. Noi trebuie să avem grijă și să lăsăm lor un mediu sănătos”, spune bărbatul.
Ion Triboi locuiește deocamdată la Chișinău, însă vine des la Ciorești, pentru că este în proces de construcție a unei pensiuni turistice și este interesat să aibă un bloc sanitar cu fosă septică pentru clienți.
Prima este: „ce facem cu nămolul pe care îl vom colecta peste doi ani din fosele septice instalate?” Până acum, Întreprinderea Municipală „Ciorești-Service” se ducea la client cu mașina de vidanjare, colecta apa uzată din haznaua improvizată și, contra unei sume de 500 de lei, o transporta la stația de epurare de la Nisporeni. Însă asta nu mai este o opțiune, pentru că stația de la Nisporeni nu corespunde cerințelor de prelucrare a nămolului.
A doua opțiune este ca în zonă să fie construite niște platforme de uscare a nămolului. Până atunci, se planifică executarea unui proiect tehnic care va arăta prețul total al acestor platforme de uscare și, în funcție de el, va fi luată o decizie. „Dacă prețul acestor platforme va ajunge la cinci-șase milioane de lei, cred că nu vom accepta. Din bugetul de care dispunem din proiecte - 6 milioane de lei - noi construim stația asta pentru tratarea nămolului, dar nu vom avea bani pentru fosele septice. Dar pentru cine ea trebuie, dacă noi nu o să avem fose septice?”, se întreabă primarul Valeriu Guțu.
A treia opțiune, care pare a fi cea mai convenabilă acum, este transportarea apelor uzate la stația de epurare de la Călărași, chiar dacă distanța și costurile de transportare vor fi de două ori mai mari decât la Nisporeni.
„Noi urmează să dăm startul implementării proiectului după ce semnăm contractul de grant, dar înainte de asta trebuie să ne facem și noi tema de acasă: să demonstrăm că avem o întreprindere municipală viabilă, modernizată și care poate să gestioneze serviciul de sanitație integrată”, explică primarul. Întreprinderea din Ciorești are experiență în prestarea serviciilor în alte sate: evacuează deșeurile din Ciorești, din s. Vulcănești și din s. Dolna (Strășeni).
„În condițiile austerității financiare și a costurilor ridicate pentru sistemele clasice centralizate de canalizare și tratare a apelor uzate, precum și din cauza condițiilor specifice care nu permit funcționarea la parametri optimi a unor astfel de sisteme în majoritatea localităților rurale (densitatea mică a utilizatorilor per km de rețea, volum mic de ape uzate deversate, proprietăți topografice, distanțe mari de pompat), reglementarea și încurajarea utilizării foselor septice ar reprezenta o soluție temporară/tranzitorie net superioară situației actuale în care apele uzate sunt infiltrate în sol”, se arată în Barometru.
Cu alte cuvinte, dacă ar fi existat o reglementare a foselor septice, ar fi aplicat la proiecte care să-i ajute pe oameni să aibă parte de sanitație. De exemplu, ar fi încercat la Programul de Dezvoltare Locală „Satul European”, unde valoarea limită pentru construcția, extinderea, reabilitarea, modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei și de canalizare era de zece milioane de lei. Însă Valeriu Guțu spune că asemenea proiect nu ar fi fost potrivit, pentru că la nivel legislativ nu există opțiunea de sanitație integrată cu ajutorul foselor septice, mult mai real de implementat și mai accesibil pentru populația din sate.
o fosă septică acasă
Ai două opțiuni: să o construiești singur sau să o cumperi prefabricată. Magazinele specializate din țară cer un preț de cel puțin 15 mii de lei pentru o fosă septică de 2000 de litri, pentru o familie formată din 2-5 membri, în funcție de consumul de apă.
Totuși, indiferent ce fosă alegi, trebuie să respecți niște reguli minime:
- Fosa septică trebuie amplasată astfel încât mașina de vidanjare să aibă acces la ea;
- Conducta de canalizare care vine din casă și care transportă apele uzate, tot cu materii solide, trebuie să fie în pantă;
- Fosa septică trebuie amplasată la o distanță de cel puțin 15 m față de sursele de apă (fântână, izvor, râu);
- Distanța dintre sistemul de infiltrare a fosei septice și o sursă de apă (fântână, izvor, râu) trebuie să fie de cel puțin 30 m;
- Sistemul de infiltrare a apei în sol trebuie să fie la o distanță de cel puțin 5 m față de copaci, pentru că rădăcinile pot să afecteze conductele de drenaj;
- Dacă apele freatice sunt adânci (mai mult de 2 m până la suprafață), poți să faci un cămin de infiltrare a apei în sol, cu alte cuvinte - o gaură. Dacă apele sunt la suprafață, va trebui să faci un câmp de drenaj. Ca să afli cât de aproape sunt apele de suprafață, mergi la cea mai apropiată fântână de pe strada ta și vezi cât de adâncă este. Expertul Tudor Bostan spune că în mod obișnuit cei care trăiesc în vârful dealului pot face un cămin de infiltrare. Cei din josul satului se confruntă aproape mereu cu problema apelor la suprafață;
- Este important ca peste locul unde este montată fosa septică să nu fie am plasate sarcini suplimentare cum ar fi mașini parcate sau rezervoare amplasate, întrucât din cauza greutății ar putea să fie distrusă, mai ales cele prefabricate;
- Dacă ai ales o fosă din plastic sau din fibră de sticlă, care cântărește în jur de 50 kg, până să o acoperi cu pământ, trebuie să îi torni apă în interior ca să nu se rupă din cauza greutății solului;
- Dacă îți construiești singur, de la zero, o fosă septică, este important ca să te asiguri ca ea să fie etanșă și să nu permită apei uzate să pătrundă în sol.
- În primul rând este nevoie să deconectezi conducta pentru apa menajeră uzată de la gaură;
- În al doilea rând, gaura pe care o ai deja va trebui curățită și fundul betonat bine ca să nu permită infiltrarea apei în sol. Gaura existentă va servi în calitate de al doilea compartiment al fosei tale septice;
- Asta înseamnă că va trebui să construiești în apropiere încă o gaură din inele betonate dacă alegi să mergi pe aceeași cale și să te asiguri că fundul este bine acoperit și nu există zone unde apa neagră să se infiltreze în sol;
- Ai grijă să pui țeava prin care apa mai limpezită din primul compartiment să ajungă în al doilea. Dacă ai gospodăria amplasată în vârful dealului și apele la suprafață sunt la adâncime, poți face un cămin de infiltrare. Dacă nu, faci un sistem de drenaj.
Fotografii de Tatiana Beghiu
Editare de Ana Gherciu