În timp ce se deschid tot mai multe pensiuni și descoperim tot mai multe locuri frumoase în țara noastră, există și locuri nevalorificate încă, cum ar fi dealul Bălănești. Este cel mai înalt punct geodezic din Republica Moldova, dar nu are un traseu turistic amenajat sau un panou cu explicații care să ajute turiștii, iar mulți au plecat de acolo dezamăgiți. Dealul Bălănești, care se ridică la 430 de metri deasupra mării, nu arată ca un vârf de munte ascuțit, ci mai degrabă ca o burtă de pământ cu colăcei. Nu există indicatoare, iar cea mai bună sursă de informații sunt localnicii. În schimb, când ajungi pe deal poți să vezi împrejurimile care-ți taie respirația.
În comuna Bălănești, Nisporeni locuiesc 2 170 persoane. Satul de la poalele Codrilor a moștenit numele de Bălănești de la merele bălănele. Aceste mere se coc în luna iulie, sunt mici și suculente, iar în zona asta creșteau multe poiene cu asemenea pomi.
Ghidă ne-a fost Tatiana Crăciun, o tânără din Bălănești. Ne-a arătat drumul, ne-a spus legendele, ne-a explicat care sunt planurile pentru dezvoltarea Bălăneștiului ca destinație turistică. Pentru a veni și cu alte propuneri, am vorbit și cu Gabriel Mărgineanu, președintele Societății Ecologice „Biotica" al cărei scop, pe lângă conservarea biodiversității, este de a dezvolta turismul ecologic și rural. Împreună am vizitat cele mai interesante locuri din Bălănești și am creat un potențial traseu turistic pentru această destinație.
Pentru început, Gabriel Mărgineanu explică că ar fi nevoie de un panou informativ într-un punct cu flux mare de oameni, ca să știe la ce să se aștepte atunci când ajung la Bălănești. Acesta ar putea fi amplasat lângă gimnaziul care se află exact la intrarea în sat. Acest panou va avea scopul să informeze despre ce urmează să vadă turiștii în satul Bălănești și direcțiile în care să meargă.

De la intrare în sat, până la ieșire spre dealul Bălănești, este nevoie de șase indicatoare mici la cele mai importante intersecții, inclusiv „în fund la Lida”. Până la punctul destinației, pot fi desenate cu vopsea ecologică indicatoare pe copaci.
2. Piscul lui Miron
La Piscul lui Miron poate fi instalat un panou informativ. Unul, așa cum ar arăta un indicator rutier de 60 cm x 60 cm costă, tot cu instalare, până la 1200 de lei. Dacă panoul e mai mare, prețul poate ajunge și la două mii de lei, conform companiei care produce și indicatoare - Roadservice.
Pe acest panou poate fi scrisă, pe scurt, istoria lui Miron și la ce înălțime se află turistul.
3. Dealul Bălănești
Pe Dealul Bălănești, poate fi instalat un panou asemănător. Este important să fie plasat exact unde este cel mai înalt punct geodezic din Republica Moldova și să fie asta menționat pe panou, ca turiștii să nu strângă cornuții de pe deal în căutarea punctului. De asemenea, pe acest panou poate fi scris ce alte obiective turistice din lume se află la aceeași înălțime.
4. Nucul Panaghiei
Și în acest loc poate fi instalat un panou mic informativ, chiar lângă tulpina copacului, despre vârsta acestuia și pe scurt istoria. Așa cum se face lângă copacii speciali, panoul poate avea piciorul mult mai scurt, în comparație cu celelalte panouri informative.
Continuăm traseul. Ca să îmbunătățim experiența turiștilor care vor să petreacă mai mult timp la foișor, eventual să rămână cu cortul, trebuie să amenajăm zona. Foișorul are 8 metri lungime și-i lipsește acoperișul. Sătenii au zis că bani sunt pentru acoperiș, însă nu există oameni care să rezolve problema. Totuși, pe lângă acoperiș, zona turistică mai are nevoie de un veceu și un grătar. Cei care vor avea nevoie de apă, nu departe este fântâna Catincăi.
De exemplu, un veceu pentru două persoane, va costa în jur de 10 mii de lei. Atât a costat veceul făcut în 2016 lângă monumentul lui Potiomkin din s. Rădenii Vechi, Ungheni. De când a fost făcut, primăria satului încă niciodată nu au curățit toaleta, întrucât adâncimea acestuia depășește 5 metri.
Lângă foișor ar putea să fie construit un grătar care să nu poată fi furat sau vandalizat. Un grătar pentru aproximativ 10 persoane va costa în jur de 1500 de euro, conform companiei Gratar Construct. Foișorul este produs din cărămizi, are o mică vatră și un hogeac înalt de peste doi metri.
Gabriel Mărgineanu spune că ar putea fi o idee bună amenajarea acestui popas în pădure și aici pot fi atrași agenții economici care ar putea să furnizeze produse alimentare la solicitarea turiștilor.

„Dacă am avea ceva deosebit la noi pe deal, cine nu și-ar dori să vină să facă o fotografie de familie acolo? Asta și vrem: să fie ceva înalt ca lumea să se poată urca la 20-30 de metri și cu binoclul să vadă Moldova din jur împrejur. Că dacă acolo să te ridici pe cel mai înalt deal, vezi Moldova și-n Călărași", explică locuitoarea Elena Gorceag, care s-a implicat de-a lungul timpului în diferite proiecte sociale pentru sat, iar acum se află în Israel. Femeia își dorește să cumpere câteva case țărănești și să le amenajeze în stil rustic, pentru a putea primi turiști.
Am discutat și cu primarul comunei, Grigore Pîrțac, despre dezvoltarea turismului în sat. Funcționarul a spus că de-a lungul anilor se tot discută despre introducerea satului Bălănești și dealului într-un traseu turistic. „Nu poate să fie doar Bălănești", explică primarul, adăugând că în localitate există cetățeni care planifică să amenajeze niște case în stil rustic, o ospătărie pentru turiști. „Turismul este business, nu se planifică din bugetul satului", spune Grigore Pîrțac, adăugând că autoritatea publică locală îi va susține pe cetățenii care vor să facă ceva frumos pentru localitate.
Cât despre indicatoare spre dealul Bălănești, primarul a menționat că ele nu sunt o problemă și urmează să fie instalate. Deocamdată sunt la etapa de căutare a unui „model arhitectural, pentru că vrem să fie ceva deosebit, nu pur și simplu un indicator rutier". După ce vor identifica modelul și vor stabili costurile, primăria va aloca bani din bugetul satului. Totuși, primarul ne anunță că dezvoltarea turismului în sat va fi făcută în funcție de resursele financiare disponibile…
Editare de Anastasia Condruc