Într-un interviu acordat pentru publicaţia Timpul, Valentin Dediu, director interimar al Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), și-a exprimat opinia referitor la limitarea atribuțiilor directorului SIS. Acesta a făcut referire la modificarea Legii cu privire la SIS, care ar trebui să reglementeze activitățile încredințate directorului. ”Eu nu pot să mă implic, dar dacă se vrea depolitizarea Serviciului, ar fi bine să modificăm Legea cu privire la SIS, pentru a numi un adjunct al instituției într-o nouă funcție de secretar de stat. Acesta să fie numit de șeful statului și să preia activitatea operativă. Astfel atribuțiile directorului vor fi limitate, el urmând să dirijeze doar politica instituțională”, a precizat acesta.
Totodată , Dediu a explicat motivul demisiei fostului sef SIS, Gheorghe Mihai. ”Demisia dlui Mihai a fost o decizie politică, la fel cum va fi și numirea noului director”, a adăugat Dediu.
În cadrul aceluiași interviu, directorul interimar a explicat necesitatea modernizării SIS, prin dotarea cu tehnică specială perfomrmată care i-ar ajuta să facă față provocărilor de astăzi. „Pentru modernizare, avem nevoie și de tehnică specială performantă. Cea pe care o avem nu este suficientă pentru a face față provocărilor din partea unor servicii speciale, pentru a proteja economia națională sau pentru prelucrarea operativă a grupărilor criminale transfrontaliere, care utilizează intensiv canalele de schimb de informații”, a subliniat Dediu.
Menționăm că anul acesta serviciul special al Republicii Moldova aniversează 21 ani de la crearea Ministerului Securităţii Naţionale. În noiembrie 1999, Ministerul Securităţii Naţionale este reorganizat în Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), coordonarea instituţiei fiind delegată Preşedintelui Republicii Moldova, iar controlul asupra activităţii – Parlamentului Republicii Moldova.