Chişinău / Moldova.ORG/ — Curtea Constituţională (CC) urmează să se expună ]n aceste clipe, pe marginea interpretării articolului 78 din Constituţia Republicii Moldova, ce se referă la procedura de alegere a Şefului Statului.
Cu toate că interpelarea a fost semnată de către membrii celor trei partide din Alianţă, Mihai Ghimpu, Tudor Deliu şi Raisa Apolschi, ulterior Prim-ministrul Vlad Filat a afirmat că nu va admite să fie modificată Legea Supremă a statului şi fomaţiunea pe care o conduce nu va accepta modificarea procedurii de alegere a Preşedintelui printr-o lege organică.
La rândul, său, liderul Partidului Comunist, Vladimir Voronin a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că în cazul în care Curtea Constituţională va modifica procedura de alegere, atunci comuniştii nu se vor conforma cu aceasta.
Premierul a mai adăugat, în mai multe circumstanţe, că Preşedintele va fi ales toamna aceasta, în conformitate cu legislaţia şi cu cel puţin 61 de voturi ale deputaţilor. Totuşi, acest lucru ar însemna că la procesul de vot să participe şi opoziţia parlamentară care a afirmat cu nu vor vota alt candidat decât cel înaintat de ei, deputatul Zinaida Greceanîi.
Menţionăm că potrivit Constituţiei R.Moldova, preşedintele este ales de Parlament prin vot secret. Pentru candidatul la funcţia de preşedinte ar trebui să voteze 61 din cei 101 deputaţi. În cazul în care preşedintele nu este ales, şeful interimar al statului emite un decret de dizolvare a Parlamentului pe numeşte data alegerilor parlamentare anticipate.
În cazul în care Curtea Constituţională va da un aviz pozitiv, deputaţii din Parlament ar obţine un instrument de a modifica procedura de alegere al preşedintelui. Una din soluţii ar fi micşorarea numărului de voturi necesar pentru a desemna şeful statului, astfel încât acesta să fie ales fără deputaţii PCRM, adică cu 51 de voturi. Analiştii însă sunt de părere că avizul Curţii Constituţionale nu poate oferi o soluţie pentru rezolvarea impasului politic.