De cât timp are nevoie un agent economic din R.Moldova ca să calculeze şi să achite taxele

Un agent economic din Republica Moldova are nevoie de circa 185 de ore pe an pentru ca să calculeze și să achite taxele și impozitele. Date în acest sens sunt prezentate într-un raport al Băncii Mondiale pentru anul 2014.

Indicatorul Time to prepare and pay taxes, ce reprezintă efortul de calculare şi plată a taxelor şi impozitelor exprimat în ore per an, situează ţara noastră pe locul 70 pe plan global. Acest rezultat reprezintă, de fapt, o înrăutăţire a situaţiei în comparaţie cu performanţa de 181 ore pe an înregistrată în anul 2013.

Spre comparaţie, agenţii economici din Irlanda şi Estonia au nevoie de 80 şi, respectiv, 81 de ore pe an pentru a calcula şi plăti taxele.

În aceste condiţii, un grup de lucru, care include reprezentanţi ai mai multor ministere şi instituţii de stat, a elaborat un plan de acţiuni, care are drept scop ca până în 2018, timpul necesar pentru calcularea şi plata impozitelor al agenţilor economici să se reducă până la 60 de ore pe an.

Într-o notă a Consiliului economic al prim-ministrului se arată că planul de acțiuni presupune simplificarea sistemului de raportare al agenţilor economici către autorități. În acest sens, urmează să fie instituit un schimb de date între autorități pentru a exclude dublarea de date prezentate în rapoarte.

De asemenea, grupul de experţi mai urmează să propună acţiuni de reducere a numărului de taxe şi impozite, dar și simplificarea metodelor de calcul, prin unificarea bazei de calcul pentru mai multe impozite.

Va fi implementat și un cadru de raportare mult mai simplificat pentru micro-întreprinderi, care reprezintă peste 40% din totalul agenților economici.

În context, este de menţionat că datele Băncii Mondiale privind numărul de taxe şi impozite de plătit arată că, în anul 2014, Republica Moldova a înregistrat un rezultat de 21 taxe şi impozite. Este o îmbunătăţire considerabilă faţă de 49 taxe şi impozite înregistrate în anul 2012. Totuşi, a fost un număr dublu de taxe şi impozite de plătit comparativ cu cel înregistrat în Estonia şi Irlanda.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare