De ce nu este bine să dai foc la câmpuri

Sursa: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI

De ce nu este bine să dai foc la câmpuri? Răspunsul la această întrebare ni-l dă Alexandru Bratuțel, expert în biotehnologii de peste 15 ani. Incendiul poate provoca deteriorarea structurii solului, capacitatea redusă de a reține umiditatea și dezvoltarea rezistenței la apă. Toate aceste efecte predispun solul la eroziune, explică specialistul.

Acest articol este extras din articolul de soluție despre „cum facem pace cu buruienile pentru o agricultură durabilă”, care a apărut în revista Oameni, ediția 2022. Citește-l integral AICI.

Alexandru Bratuțel, expert în biotehnologii de peste 15 ani, recomandă doar să tunzi iarba până unde ai nevoie, fără să distrugi stratul superior al solului. Expertul spune că e decepționat de agricultura tradițională care se practică astăzi.

„Noi nu putem câștiga când ucidem natura”. Acesta enumeră trei practici greșite care afectează solul:

  1. ARATUL
  2. PĂMÂNTUL GOL
  3. ÎNGRĂȘĂMINTE CHIMICE

„Măcar una dacă am scoate de aici, am fi cu un pas înainte”, spune Alexandru Bratuțel. „Noi tăiem un ciclu natural. Când arăm, schimbăm mersul lucrurilor în natură, expunem partea umedă de sol la soare”, explică specialistul. Pământul negru întors rămâne gol în soare, ceea ce înseamnă că va fi ars, inclusiv toate micro-organismele ridicate din stratul inferior al solului. „Așa se elimină carbonul. Așa se omoară organismele vii, adică viața din pământ”, explică Alexandru Bratuțel. Ca pământul să nu fie lăsat gol, acesta recomandă ca după culegerea roadei să fie plantate culturi de acoperire, care vor colecta carbonul din aer și-l vor transmite în sol pentru alimentarea plantelor. Iar în primăvară acestea vor ajunge să fie niște mulci (n. red.: mulcirea înseamnă acoperirea solului cu materie organică) pentru pământ care se vor descompune și vor deveni îngrășământ.

Pământ arată și lăsat în bătaia soarelui

Când solul nu mai are organisme vii, culturile au nevoie de ajutor ca să crească. Așa că primesc îngrășăminte chimice. „Noi am betonat tot pământul cu îngrășăminte sintetice. Și dacă nu are capacitatea de a face schimb de microelemente, ploaia nu poate penetra solul. Dacă nu pătrunde ploaia în sol, înseamnă că vom avea inundații”, explică Bratuțel. „Un sol sănătos e acela în care dacă ai călcat – ți-ai înecat pantoful.”

În afară de pământurile care sunt afectate de incendii și animalele care trăiesc în această vegetație uscată au de suferit.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.