Medicamentele, produsele cu o cerere deosebit de stabilă în întraga lume au devenit o adevărată sursă de îmbogățire și în Republica Moldova. Boala altora s-a dovedit a fi o afacere profitabilă, lucru demonstrat și de experții Institutului de Economie de Piață.
Prețuri care nu se potrivesc deloc cu realitatea, depășind extrem valoarea ei sunt atribuite produselor medicamentoase. Informațiile cu referire la exportul produselor date , la fel sunt eronate. Aceste neclarități sunt doar câteva dintre problemele identificate pe piaţa farmaceutică şi enunţate într-un studiu, realizat de către experţii Institutului Economiei de Piaţă. Constatările au trezit nemulţumirea conducerii Agenţiei Medicamentului, dar şi a Ministerului Sănătăţii, care spun că cifrele sunt incorecte.
Cifre reprezentative despre costul sănătății
Institutul Economiei de Piaţă a lansat un studiu conform căruia medicamentele de pe piaţa autohtonă sunt cu 274% mai mari decât la producător, iar de acest lucru s-ar face vinovat statul. În datele prezentate se spune și că Agenția Medicamentului a prezentat un volum al producției farmaceutice în Republica Moldova, mai mic de 7 ori decât acel care este exportat din Republica Moldova. O altă problemă identificată este faptul că fiecare farmacie se aprovizionează în proporţii de aproape 80 la sută de la un singur depozit. Mai mult, preţul care ajunge la consumatori este de până la 400 de procente mai mare decât preţul de la producător. Reacțiile Agenției medicamentului s-au lăsat văzute imediat: "Dacă nu puteţi să faceţi o analiză de preţ. O fac eu. Este preţul de producător. La el se mai adaugă logistica. La asta se mai adaugă taxele vamale. Tu foloseşti nişte chestii, arunci praf faţă de toţi. Nu suntem mai tâmpiţi decât tine", a declarat şeful Agenţiei Medicamentului, Alexandru Coman. Roman Chircă, autorul studiului s-a pronunțat și el zicând că ,,statul nostru are un ochi ager în zona asta. Adevăratele manipulări de preţuri şi asta noi am arătat ce se face în zona respectivă până a ajunge sus".
Ministerul Sănătății nemulțumit de acuzații ”sănătoase”
"Eu vreau să întreb autorii studiului dacă au studiat cu bună credinţă cadrul legislativ al Republicii Moldova. Atâta confuzie, atâta repulsie pentru unlele afirmaţii care le faceţi", a declarat şeful de direcţie din cadrul Ministerului Sănătăţii, Ludmila Topchin. "Datele s-au bazat pe informaţie statistică oficială. Altercaţii au avut loc pentru că am impresia că am discutat cu reprezenaţii corporaţiei care reglementează piaţa farmaceutică din Moldova. Concluzia că piaţa farmaceutică este una controlată", a declarat Roman Chircă.
Concurența neloială s-a infiltrat și în acest domeniu
Expertul în economie, Viorel Gârbu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate pe postul Jurnal TV , că deşi piaţa farmaceutică s-a extins considerabil în ultimii ani, numărul importatorilor de medicamente s-a redus, ceea ce demonstrează că acţiunile statului nu încurajează concurenţa pe piaţa farmaceutică. Viorel Gârbu este unul din autorii studiului despre piaţa farmaceutică autohtonă, lansat marti, a declarat că preţurile exagerate la medicamente sunt consecinţa lipsei concurenţei de pe această piaţă. Potrivit lui Gârbu, sunt indicatori clari care denotă această stare de lucru. „Faptul că piaţa farmaceutică s-a extins în ultimii ani, iar numărul importatorilor a scăzut, precum şi faptul că există farmacii care se aprovizionează în proporţie de 78% de la un singur depozit demonstrează că intervenţia statului este excesivă în stabilirea şi aprobarea preţului la medicamente. Cadrul instituţional aplicat de stat în acest domeniu nu este stimulatoriu şi nu încurajează concurenţa”, a menţionat expertul.
Mai puțină implicare din partea guvernării pentru prețuri mai mici
În acelaşi timp, Viorel Gârbu a spus că pentru a avea preţuri mai mici la medicamente este necesar ca să fie minimalizată intervenţia statului în reglementarea pieţei medicamentelor şi să fie modificată procedura de acordare a autorizaţiilor de import pentru operatorii de pe piaţă. Referitor la solicitarea reprezentanţilor Agenţiei Medicamentului de a prezenta dovezi concrete privind limitarea concurenţei pe piaţa farmaceutică, Gârbu a declarat că acest lucru îi este imposibil „În calitate de reprezentanţi ai societăţii civile nu avem acces la contracte şi acte care ar demonstra acest fapt, însă există Procuratura Generală sau Curtea de Conturi care ar putea depista acest nereguli”, a mai spus Gârbu.