Omul de afaceri Veaceslav Platon, pe numele căruia sunt deschise mai multe dosare penale, a participat la scrutinele din 20 octombrie 2024. Acesta a venit să voteze la o secție de votare din Marea Britanie și a încercat să facă agitație electorală. În cele din urmă s-a iscat o ceartă cu moldovenii care stăteau în rând să voteze. Omul de afaceri a fost îndemnat de poliție să părăsească zona după ce a votat. Întrebarea care a răsărit în mințile inclusiv și ale noastre a fost: de ce Veaceslav Platon nu a fost arestat și extrădat în Republica Moldova?
Pentru a primi răspuns la această întrebare am trimis o solicitare de informație la Procuratura Anticorupție (PA) a Republicii Moldova. Potrivit PA, Interpol, organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție, a renunțat să-l anunțe în căutare internațională, „fără să vină cu argumente și nici măcar cu o copie a deciziei sale pe care să o pună la dispoziția autorităților moldovenești”. Asta în pofida faptului că în privința lui Veaceslav Platon este aplicată măsura de arestare preventivă (în contumacie) și este anunțat în căutare de către autoritățile moldovenești.
Procesele de judecată continuă
Totodată, Procuratura Anticorupție spune că autoritățile londoneze cunoșteau despre cauzele penale pornite pe numele lui Veaceslav Platon, dar și locul aflării acestuia pe teritoriul Marii Britanii încă din 2023. „Însă, conform prevederilor legale în Codul de procedură penală, cauzele penale în privința acestuia pot fi expediate în instanța de judecată și în lipsa lui Veaceslav Platon”, explică reprezentanții Procuraturii.
Amintim că Veaceslav Platon este un politician și om de afaceri din Republica Moldova. El a ocupat și funcția de deputat al Parlamentului în perioada 2009-2010.
La 25 iulie 2016, Platon a fost anunțat în căutare internațională, pe numele lui fiind dispus un mandat de arest pentru 30 de zile. El era învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii din Moldova, pentru că ar fi beneficiat de credite neperformante în valoare de 800 de milioane de lei. În seara zilei de 25 iulie, Platon a fost reținut de Serviciul de Securitate și Procuratura Generală din Ucraina. Pe data de 29 august 2016, Platon a fost extrădat în Republica Moldova, fiind plasat în arest în Penitenciarul nr. 13.
Învinuirile
În aprilie 2017, Judecătoria Chișinău l-a condamnat pe Platon la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Pe data de 18 mai 2020, ex-procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat într-o conferință de presă că dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vladimir Plahotniuc. La 15 iunie 2020, Platon a fost eliberat din arest, după ce demersul de suspendare a executării pedepsei depus de Alexandr Stoianoglo a fost admis.
În octombrie 2020, Judecătoria Chișinău a admis demersul lui Stoianoglo privind inițierea procesului de revizuire a dosarului penal, în care Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Revizuirea dosarului a durat aproximativ 10 luni. Ulterior, la ședința de judecată din 28 mai 2021, procurorii au anunțat că renunță la capetele de acuzare împotriva lui Platon.
La 14 iunie 2021, Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare printr-o decizie a Judecătoriei Buiucani. Pe data de 18 iulie 2021, Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova, iar la 12 august 2021 acesta a fost dat în căutare internațională și pe numele lui a fost emis un mandat de arestare pentru neprezentare la ședința de judecată în dosarul în care este învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și coruperea a doi gardieni ai Detașamentului cu Destinație Specială „Pantera”.
Veaceslav Platon s-a stabilit în Londra, unde a cerut azil politic. Iar până la un refuz oficial din partea autorităților engleze, autoritățile din Moldova nu au prea multe pârghii pentru a acționa. Declarația a fost făcută de către Veronica Dragalin, șefa PA, în cadrul unei emisiuni TV.
20 de ani de condamnare
De asemenea, în 2023, în lipsa acestuia, un tribunal de la Moscova l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 20 de ani de închisoare. El a fost „găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble”, scrie Kommersant.ru. Platon respinge acuzațiile, susținând că tranzacțiile au fost legale, iar din Rusia erau retrași „bani curați”.
În acest an, Canada l-a inclus pe Veaceslav Platon în lista sancțiunilor internaționale pentru „acțiuni de destabilizare a situației din Republica Moldova”. Potrivit unui raport realizat de comunitatea WatchDog, atât Platon, cât și Șor sunt principalii finanțatori ai campaniilor de dezinformare pe Facebook. Cei doi cheltuie sute de mii de euro pentru a promova mesaje, știri false și manipulări, prin intermediul paginilor anonime, iar scopul principal este de a semăna panică în societate, de a discredita procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și de a spăla imaginea Rusiei.
UPDATE: La 13 martie 2025, Procuratura Anticorupție a fost informată că autoritățile competente ale Marii Britanii au notificat Procuratura Generală a Republicii Moldova că, urmare a demersului din 25 septembrie 2024, a fost reținut Veaceslav Platon și că acesta urmează să fie extrădat.