Suntem saraci pentru ca „suntem prosti”
R. Moldova se plaseaza la coada unui clasament intocmit recent de Federatia Europeana a Angajatorilor, avind cel mai redus salariu minim din intreaga Europa – circa 29 de euro pe luna, care nu asigura nici macar un minimum de subzistenta. Nu e o noutate ca suntem cei mai saraci in Europa. Cu regret, de citiva ani buni, ne-am obisnuit cu faptul ca aparem pe ultimele locuri in tot felul de clasamente si topuri, in timp ce guvernarea nu osteneste sa ne tot serveasca gogosi si minciunele. in versiunea propagandei comuniste, in R. Moldova totul „creste si infloreste”, realitatea insa e cu totul alta. De ce totusi R. Moldova continua sa fie „saraca Europei”? Am adresat aceasta intrebare citorva politicieni si lideri de opinie.
Valentina Golban, deputat PSL
Vorbim una si facem alta, aplicam duble standarde in toate domeniile, inclusiv in politica. Nu ne-am clarificat unde vrem sa mergem – spunem ca vrem in Uniunea Europeana, dar ne tinem cu dintii de CSI. Totodata, nu suntem capabili sa promovam o politica social-economica ce ne-ar permite sa ne apropiem de standardele europene, inclusiv in ceea ce priveste nivelul de trai. Pornim reforme si nu le realizam, facem legi si nu le respectam. Guvernarea abordeaza problemele superficial si ne unge ochii cu cifre si statistici umflate – ca a crescut salariul, pensia, veniturile la buget. Dar „uita” sa spuna care este puterea de cumparare a acestui salariu sau pensie. Se tot lauda ca au creat nu stiu cite mii de locuri de munca. Dar cit de atractive sunt aceste locuri de munca, ce salariu se ofera? Daca aici e atit de bine, de ce zeci si sute de mii de moldoveni pleaca peste hotare la munca sau chiar cu traiul?
Dumitru Diacov, deputat, presedinte al PD
De ce? Pentru ca suntem prosti, nu putem guverna, nu putem gasi cele mai bune cai ca sa ne imbogatim, nu cream conditii pentru ca banii care se cistiga peste hotare sa fie investiti in economie. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, avem o situatie paradoxala – oficial, din punct de vedere statistic, salariile sunt cele mai mici din Europa, insa neoficial veniturile populatiei sunt mai mari, avind in vedere banii care vin de peste hotare. Dar miliardul de dolari care vine anual in tara nu este reflectat in statisticile cu privire la veniturile populatiei. Adevarat e ca exista un decalaj foarte mare dintre nivelul de trai al diferitelor paturi ale populatiei. Tara trebuie sa gaseasca modalitati de a cistiga bani adevarati, din economia reala autohtona, caci este nenormal sa-ti formez bugetul la vama, din taxele de la importuri.
Nicolae Andronic, ex-vicepremier, presedinte al PPR
Aceasta se intimpla numai pentru ca ne conduc Voronin, Rosca si Diacov. Devalorizarile, majorarea preturilor si, de fapt, intreaga noastra saracie este rezultatul guvernarii actualei coalitii. Noi nu lucram la o ferma ca sa vorbim despre productivitatea gainilor, ci despre calitatea vietii. Si nu putem cauta cauzele saraciei noastre in altceva – in mine sau in dumneavoastra – fiindca noi vrem sa fie mai bine, dar guvernarea nu ne permite. Acestea sunt rezultatele guvernarii acestor „trei crai de la rasarit”.
Valeriu Cosarciuc, deputat AMN
Nivelul foarte scazut de salarizare, care nu asigura nici macar un minimum de exis-tenta, demonstreaza inca o data incompetenta guvernarii comuniste a lui Voronin, care asa si nu a reusit sa creeze posibilitati pentru aparitia clasei de mijloc, cea care sa aiba un surplus de venituri pe care sa-l investeasca in afaceri. in ultimul timp, comunistii si aliatii lor nu au facut decit sa promoveze politici care maresc exodul populatiei apte de munca peste hotare in cautarea unui cistig mai bun. Guvernarii ii convine sa se tina la putere pe seama remitentelor trimise acasa de cei care muncesc peste hotare. Incompetenta guvernarii este demonstrata si de nivelul foarte jos al investitiilor straine directe, fara de care nu avem nici o sansa sa devenim o economie competitiva, ceea ce ar asigura, inclusiv, venituri decente pentru populatie. Trebuie sa recunoastem ca de mizeria din care nu putem iesi se face vinovata si opozitia, pentru ca nu poate taxa guvernarea, nu-i poate organiza pe oamenii sa-si revendice drepturile. Se maresc preturile la gaze, la carburanti, oamenii abia de se mai descurca, iar guvernarea ne hraneste cu cifre oficiale conform carora totul e bine si va fi si mai bine. Si nimeni nu se revolta!
Eugen Roscovan, presedintele Asociatiei Micului Business, membru al PSDM
La noi se observa o tendinta puternica si agresiva de monopolizare a economiei din partea guvernului. De fapt, asistam, la etatizarea economiei, adica la „statalizarea” acesteia – se face totul ca economia sa fie condusa si dirijata doar prin hotariri de guvern, decizii si decrete. Agentii economici sunt pusi in situatii foarte restrinse, iar initiativa privata in cazul acesta nu poate sa se dezvolte, ceea ce impiedica prosperarea societatii. De fapt, initiativa privata este cenusareasa R. Moldova. Omul, chiar daca are o idee de afacere, o poate realiza foarte greu. Actuala guvernare, care doar mimeaza activitatea intru crearea locurilor de munca, duce tara spre dezastru. Mediul de afaceri creat la noi este unul foarte agresiv, se inventeaza noi impozite etc. Spre toamna, cred, se asteapta mari perturbari sociale, legate de un nivel de trai foarte scazut, de obstructionarea initiativei private, de tendintele de monopolizare a economiei si de lobby-ul foarte activ pe care Ministerul Economiei il face in sustinerea oligarhiei, constituita de oficialitati si de majoritatea deputatilor din parlament.
Alexandru Muravschi, ex-vicepremier, expert
inainte de toate, la noi, productivitatea muncii este cea mai joasa in Europa, dar salariul, evident, este legat de acest aspect. Un alt motiv tine de competitivitatea productiei noastre. Aceasta este joasa, intrucit si calitatea productiei este joasa. Totodata, nu suntem activi in promovarea exporturilor, iar faptul ca sistemul de certificare nu este dezvoltat impiedica promovarea produsele noastre pe pietele externe. in plus, la noi s-a incetatenit practica de a plati o parte din leafa in plicuri. De aceea, salariul oficial nu reflecta starea reala de lucruri.
Dorin Chirtoaca, vicepresedinte PL
Pentru ca functiile si demnitatile publice au devenit pirghii pentru derularea propriilor afaceri. Administratia nu serveste interesul public, ci interesul personal si devine garant al protectiei afacerilor. Cetateanul, prin impozite, il plateste pe functionar. Functionarul (ma refer la capi) nu-si face datoria, ci afaceri. Cetateanul ramine pe dinafara sau ajunge sa lucreze pentru functionar, direct sau indirect. De teama sa nu piarda afacerea, functionarul nu permite liberalizarea si dezvoltarea economiei. Nu se dezvolta economia, nu cresc salariile. Situatie inconvenabila pentru cetateni, dar convenabila pentru functionar. Situatia se poate schimba. Deocamdata insa, instrumentele de manipulare sunt peste capacitatea majoritatii populatiei active de a pune capat sau de a diminua acest fenomen. // Timpul