Declaratia Guvernului Republicii Moldova refiritor la referendumul din Transnistria

Administratia regiunii transnistrene, fara a lua in considerare aprecierile unanime si categorice ale comunitatii internationale, a organizat si a desfasurat pe data de 17 septembrie curent asa numitul „referendum consultativ” privind autodeterminarea politica a regiunii. Guvernul Republicii Moldova apreciaza masura respectiva ca o forma de torpilare a procesului de negocieri privind reintegrarea pasnica a statului moldav, si de asemenea dorinta de a conserva un regim autoritar si criminal in regiunea transnistreana. Guvernul Republicii Moldova declara ca, la fel, ca si comunitatea internationala, nu recunoaste rezultatele asa numitului referendum din 17 septembrie a anului curent si considera imposibila abordarea acestei actiuni in contextul solutionarii pasnice si definitive a conflictului.

Guvernul Republicii Moldova exprima recunostinta statelor si organizatiilor care participa la procesul de reglementare politica a problemei transnistrene si anume Federatiei Ruse, Ucrainei, OSCE, Uniunii Europene si SUA pentru intelegerea univoca a faptului, ca solutionarea problemei transnistrene e posibila doar in conditiile respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale ale Republicii Moldova. Guvernul Republicii Moldova impartaseste convingerea acestor state si organizatii privind imposibilitatea recunoasterii oficiale a rezultatelor „exprimarii vointei alegatorilor”, in conditiile unor presiuni informationale si administrative asupra populatiei din regiune.

Republica Moldova apreciaza pozitiv activismul si implicarea crescinda a mai multor tari ale lumii, precum si a organizatiilor si institutiilor internationale influente in reglementarea conflictului persistent de pe Nistru. Dezbaterea acestei probleme in cadrul Asambleii Generale a ONU va marca o noua etapa in solutionarea acestei probleme. Guvernul Republicii Moldova va accepta cu interes sustinerea si initiativele intregii comunitati internationale de implementare a unor decizii concrete menite sa reintegreze Republica Moldova si sa asigure locuitorilor regiunii transnistrene respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale. Guvernul Republicii Moldova si in continuare va promova politica consecventa de reintegrare pasnica a statului nostru bazata pe realizarea masurilor de consolidare a increderii intre populatia celor doua maluri ale Nistrului, acordarea locuitorilor Transnistriei a unui set de garantii politice, sociale si economice, precum si a garantiilor de securitate, stabilitate si ireversibilitate a dezvoltarii democratice a Republicii Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.