După ce a fost lansat pe 16 martie la Bucureşti, volumul „Despre geopolitcă” de Oleg Serebrian, apărut recent la Editura Cartier, a fost prezentat vineri în premieră la Librăria din Centru din Chişinău. La manifestare au participat Mihai Cernenco, conferenţiar, şeful catedrei de ştiinţe Sociale de la ULIM, Victor Juc, conferenţiar universitar de la Institutul de Filozofie, Sociologie şi Ştiinţe Politice şi Iurie Leancă, vicepreşedintele Asociaţiei de Politici Externe.
Volumul „Despre geopolitică” de Oleg Serebrian este prefaţat de Wilfried Heller, care menţionează:
"În cartea de faţă, Oleg Serebrian nu apeleaza la tradiţia geodeterminismului politic, pentru el actul politic fiind dictat nu atât de factori de ordin naturgeografic, cât de interacţiunea acestora cu fenomene de natură socială, culturală şi economică. Deşi autorul tratează subiecte foarte variate, accentul logic al studiilor înmănuncheate în volum este pus pe geopolitica regiunii Mării Negre şi pe analiza relaţiilor dintre statele din această zonă".
Din cuprinsul cărţii: 1. O reabilitare postumă: Karl Haushofer; 2. Antarctica în proiectele geopolitice germane din anii 1895-1945: mituri şi adevăr; 3. Avântul şi declinul geopoliticii japoneze; 4. Basarabia în gândirea geopolitică rusă şi cea sovietică din anii 1905-1945; 5. Perspectivele geostrategice ale Republicii Moldova; 6. Republica Moldova în anul 2030: eseu de geopolitică viitorologică; 7. Georgia si Republica Moldova: similitudini si diferenţe ale situaţiei geopolitice la începutul secolului XXI. Deosebit de captivant e studiul în care autorul conturează un portret al R. Moldova în anul 2030, din care vă propunem un fragment: „Deşi este amplasată la confluenţa Europei Centrale, Europei de Sud-Est şi Europei de Est, Republica Moldova nu are în momentul de faţă o poziţionare geopolitică demnă de invidie, fiind nu un loc de „întâlnire”, ci de „despărţire” pentru cele trei macroregiuni ale Europei. Printre dezavantajele poziţionării geopolitice a R. Moldova se numără depărtarea de punctele de interes strategic sau economic major, vecinătatea unor regiuni turbulente, predispuse la conflicte, precum şi copleşitoarea influenţă politică şi economică a Rusiei. La aceasta se adaugă o situaţie internă dificilă, atât în sens economic şi social, cât şi politic şi chiar psihologic, din momentul în care cea mai mare parte a populaţiei priveşte cu lipsă de încredere perspectivele acestui stat”.
În cadrul lansării de vineri Oleg Serebrian s-a referit la „criza de imaginaţie” din Europa modernă, O Europă de piaţă, de consum, diferită de cea la care au visat fondatorii ideii paneuropene. Autorul a mulţumit Editurii Cartier pentru că i-a publicat 4 cărţi, exprimându-şi speranţa că următoarea va apărea la aceeaşi editură.
Oleg Serebrian (n. 1969) este autorul volumelor „Geopolitica spatiului pontic” (1998), „Politosfera” (2001), „Politica şi geopolitica” (2004) şi „Dicţionar de geopolitică” (2006), precum şi al mai multor studii în domeniul geopoliticii şi al geografiei politice publicate în România, Rusia, Ucraina, Polonia, Belgia, Franţa, Germania şi Marea Britanie.
„Despre geopolitică” cu Oleg Serebrian
Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.