Pentru angajarea in anumite functii in structurile de stat, candidatii vor trebui sa ia testul la poligraf, detector al comportamentului simulat.
Aceasta prevedere se contine intr-un proiect de lege adoptat de Parlament vineri in prima lectura, la initiativa unui grup de deputati din diferite fractiuni. Potrivit proiectului, desi testul la poligraf este benevol, refuzul aplicarii lui poate fi temei pentru neangajare. Vor fi supusi testarii candidatii la functii cu acces la secretul de stat, la posturi in Ministerul de Interne, Serviciul de Informatii si Securitate, Centrul pentru Combatere a Crimelor Cconomice si Coruptiei, Serviciului de Protectie si Paza de Stat, Serviciul Vamal, Ministerul Apararii, Serviciul Graniceri, Procuratura, Departamentul Institutii Penetenciare. De asemenea, este preconizata testarea persoanelor angajate sau care pretind la functii legate de asigurarea expoatarii obiectelor de productie deosebit de importante, cu regim special sau periculoase. Aceste categorii sunt supuse testarii obligatorii, cu consimtamintul scris nu doar la angajarea in serviciu, dar si la efecturarea controlului periodic sau selectiv al activitatii de serviciu. Doucumentul presupune supunerea acestora testarii la un an de la intrarea in vigoare a legii. Iurie Rosca, vicepresedintele Parlamentului, unul dintre autorii proiectului, a declarat ca metoda testarii la poligraf este non-violenta si urmareste nu atit inculparea suspectilor, cit restabilirea si protejarea drepturilor lor. in majoritatea statelor, potrivit lui, poligraful se aplica in mod obligator in cazul primirii sau confirmarii accesului la informatiile care constituie secret de stat; in cadrul activitatii operative de investigatii sau anchetelor penale; in cadrul cercetarilor sau prevenirii contraventiilor in cadrul relatiilor de munca la angajare in structurile de stat.
Totodata, rezultatele obtinute in cadrul testarii la poligraf nu pot fi utilizate in calitate de proba in instanta de judecata si nu pot servi in calitate de unicul motiv pentru a nu accepta anumita persoana la angajare sau adresare a invinuirii.
in Republica Moldova utilizarea detectorului comportamentului simulat este admisa prin Legea cu privire la activitatea operativa de investigatii. De asemenea, Codul Muncii permite verificarea prealabila la incheierea contractului individual de munca.
Potrivit autorilor, a ctualmente aceasta procedura este aplicata pe larg in peste 60 de state ale lumii, printre care SUA, Canada, Israel, Japonia, statele membre ale Comunitatii Europene, Rominia, Statele Baltice, Rusia, Ucraina s.a., numarul acestora fiind in continua crestere // Flux