Din cauza Tiraspolului, Ucraina va redirectiona marfurile prin portul Ismail

Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor al Ucrainei studiaza posibilitatile de redirectionare a traficului de marfuri prin portul Ismail, dupa ce partea transnistreana a blocat transportarea marfurilor pe calea ferata prin Reni, se arata intr-o declaratie a ministerului.

Autoritatea de la Kiev califica situatia la hotarul moldo-ucrainean drept “criza in domeniul traficului de marfuri din cauza autolblocadei instituite de partea transnistreana” si mentioneaza ca transporturile feroviare stationeaza fortat pe teritoriul ucrainean. “Astfel, la 9 martie, la sectoarele de cale ferata ucrainene erau acumulate 2 623 de vagoane care asteptau sa plece in directia Reni (Dunarea Ucraineana) – Galati (Rominia)”, se subliniaza in documentul citat.

Autorii declaratiei afirma ca Ucraina asigura integral traficul de marfuri, dar eforturile ei sunt zadarnicite de actiunile inadecvate ale partii transnistrene. Totodata, se anunta ca administratia Ministerului Transporturilor si Comunicatiilor de la Kiev si “Ukrzalizniti”, pe de o parte, si detinatorii si expeditorii marfurilor, pe de alta parte, poarta negocieri in vederea gasirii unor solutii reciproc acceptabile pentru transportarea marfurilor pe cai de alternativa (ocolitoare). Din 3 martie, marfurile transnistrene pot trece hotarul moldo-ucrainean doar cu acte vamale ale R. Moldova. Autoritatile de la Tiraspol au declarat ca noul regim vamal reprezinta o blocada economica fata de regiune si au blocat circulatia transportului auto si feroviar (mai ales, din R. Moldova si Ucraina) prin teritoriul transnistrean. Ca urmare, trenurile-marfa spre portul Reni nu pot ajunge la destinatie, pentru ca trebuie sa treaca prin nodul feroviar Bender, controlat de Tiraspol. Iar spre portul Ismail (mai jos, de-a lungul cursului Dunarii) duce un drum de fier care traverseaza teritoriul ucrainean. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare