Știi de ce în partea de nord a Africii orașele se construiau la o distanță de 74 de kilometri unul de celălalt? Dar că Medina nu este doar un oraș din Arabia Saudită și că în Tunisia orașele își au propria Medină? Dar unde se află cel mai bine păstrat Colosseum din lume?
Răspunsurile la aceste întrebări eu le-am aflat în Tunisia, unde am plecat cu un grup de jurnaliști din Moldova, datorită operatorului de turism Join UP! Moldova, care își propune să popularizeze această destinație în rândul cetățenilor din Moldova.
Moldovenii, din această vară, pot beneficia de zboruri directe în această țară africană din Chișinău. Operatorul de turism propune hoteluri de patru și cinci stele cu sistemul all-inclusive. Pe lângă acestea, în Tunisia poți opta pentru diverse excursii memorabile. Pustiul Sahara, ruinele Cartaginei sau vizitarea localității Sidi Bou Said, care concurează la frumusețe cu insula Santorini, sunt doar câteva din atracțiile oferite de Tunisia. Pentru cei care vor totuși doar să „stea cu burta la soare”, hotelurile tunisiene propun vizitarea centrelor de talasoterapie (terapii care folosesc proprietățile benefice ale apei sau nămolului de mare), care îți vor revigora corpul.
Hai să-ți povestesc despre călătoria mea în această țară surprinzătoare și despre locurile care m-au lăsat cu gura căscată, la care deja visez din nou.
Sousse
„Mona Lisa” din Muzeul de arheologie
Călătoria noastră a început în Sousse, un oraș de pe malul Mării Mediterane, unde plajele cu nisip fin sunt curățate foarte des, iar apa mării este curată și limpede. După o zi de stat la plajă, îmbătați de culoarea azurie a apei și de bucatele locale, am mers la Muzeul arheologic, aflat în fosta clădire a închisorii locale.
Muzeul se laudă cu a doua cea mai mare colecție de mozaicuri din lume. Prima se află la Muzeului Național Bardo din capitala Tunisiei. Cei care nu au mai vizitat această țară vor fi surprinși de mărimea panourilor acoperite cu mozaic, din epoca romană, de culori pale: acestea seamănă mult cu niște covoare foarte mari, acoperite cu bucăți minuscule de mozaic.
Cea mai mare atracție a muzeului, pe care localnicii o numesc „mona Lisa locală”, este un mozaic cu… capul meduzei Gorgona. Ghizii recomandă în glumă ca vizitatorii să nu se uite prea îndelungat la ea, făcând trimitere la abilitatea ei de a pietrifica pe cei ce o privesc în ochi. Un alt mozaic impresionant reprezintă calendarul astrologic, general acceptat, dar și cel arab, unde poți observa diferența de 11 zile dintre acestea. Trebuie să recunosc că am aflat despre această diferență abia acum.
Moscheea fără minaret
După vizitarea muzeului am luat-o spre Medina din Sousse. Spre surprinderea mea, în Tunisia am aflat că în limba arabă Medina înseamnă „oraș ” sau „târg”. Astfel, în Sousse, ca în fiecare mare oraș din Tunisia, există propria Medină, care include partea istorică a orașului – moscheea și piața locală. Moscheea din Sousse este unică în felul său, pentru că nu are minaret, turnul înalt specific moscheelor. Aceasta pentru că, la începuturi, era și un obiectiv strategic, iar localnicii nu voiau ca străinii care veneau cu corăbiile pe mare să știe că aici sunt musulmani.
Moscheea este inclusă în Patrimoniul UNESCO și este principala curiozitate a orașului, fiind înconjurată de fortificatii impresionate. Pe lângă aceasta, Medina include și piața, de unde, se pare, poți cumpăra orice: de la condimente până la bijuterii din aur. Aici am aflat și o regulă nescrisă a Medinei: cele mai prestigioase rânduri de la piață sunt cele care sunt mai aproape de moschee. La Sousse pe primul rând se vindeau bijuteriile de aur.
Două zile în pustiul Sahara
Kairouan, capitala covoarelor
După Sousse călătoria noastră a continuat spre pustiul Sahara. În drum spre acesta însă ne-am oprit în orașul Kairouan, care mai este numit cu mândrie de localnici „capitala mondială a covoarelor”. Deci, o vizită la un magazin de covoare este inclusă în programul fiecărui turist. Țineți minte regula nescrisă a Medinei? Noi am intrat în magazinul cel mai apropiat de moscheea locală. Covoarele Kairouan sunt realizate manual de meșteri, calitatea și prețul lor depind de numărul de noduri de pe un centimetru pătrat. Aici prima dată am văzut cum culorile de pe covor se schimbă în funcție de unghiul din care îl privești. Materia primă din care sunt făcute, motivele alese, culorile și mărimile sunt atât de diverse încât te lasă fără cuvinte. Când am vizitat acest magazin, am urcat pe acoperișul clădirii pentru a privi de sus Marea Moschee din Kairouan, care este considerată cea mai veche moschee din lumea musulmană.
Pe urmele cursei Paris-Dakar și locul unde au fost filmate scene din Star wars
Drumul nostru a continuat spre pustiu. Ne-am îmbarcat în două jeep-uri și ne-am mișcat pe urmele raliului Paris-Dakar, până în locul unde au fost construite decorațiile pentru faimoasa serie „Războiul stelelor”. Nu s-a lăsat fără peripeții – mașina în care ne aflam s-a împotmolit în nisipul fierbinte al Saharei. Așa că șoferul ne-a rugat frumos să ieșim afară, la împins mașina. Nu ne-a reușit. De aceea ne-am îmbarcat într-o altă mașină. Pe drum am văzut și cum arată un miraj adevărat.
Locul unde s-au filmat scenele din Războiul Stelelor păstrează mai multe case de formă rotundă, construite din lut, care datorită climei uscate s-au păstrat practic intacte încă de prin 1978, când George Lucas a realizat primul film. Sahara cu peisajele sale cosmice a fost aleasă perfect pentru filmarea acestor scene.
Am înnoptat în cel mai apropiat oraș, Touzear. Dar la 3.00 noaptea ne-am sculat ca să mergem mai departe, spre lacurile sărate de la Chott el Jerid, din inima deșertului, pentru a întâmpina răsăritul soarelui. Lacurile sunt secate și arată mai mult ca un deșert acoperit cu un strat de sare. Ghizilor le place să concretizeze că răsăritul propriu-zis durează aici 30 de secunde, dar că e un răsărit de neuitat. Așa și a fost.
Și în finalul excursiei din Sahara, ne-am îndreptat spre orașul Douz, pe care ghizii o numesc „poarta spre Sahara”. În spatele orașului se află nisipurile nesfârșite ale deșertului african, desprinse parcă dintr-o lume fantastică, cu desene și forme ciudate. Aici am condus ATV-uri, iar unii au mers pe cămile, până în locuri unde oriunde întorceai capul vedeai doar dunele de nisip și unde realizai cât de mic este omul în comparație cu oceanul galben al Saharei. La finalul acestei excursii ne-am zis că fiecare clipă petrecută sub soarele dogoritor al Saharei a fost uimitoare.
„Țara troglodiților”
Drumul nostru a continuat spre „Țara troglodiților”, a locuitorilor care trăiesc în peșteri.
În Tunisia locuiesc troglodiți berberi. Ei locuiesc în orașul Matmata. Este greu să numești această localitate drept oraș în sensul obișnuit, pentru că este vorba de peste 300 de familii care locuiesc în locuințe săpate în versanții munților și dealurilor. Turiștii aici pot intra în locuințele special deschise pentru oaspeți, să se familiarizeze cu viața simplă și să se răsfețe cu turte proaspăt coapte cu miere și ulei de măsline. Nu cred că am mâncat turte cu ulei de măsline mai gustoase altundeva.
În drum spre următoarea destinație, ghidul nostru ne-a povestit că pe vremuri, când caravanele cutreierau pustiul, în această parte a continentului cu siguranță găseai o localitate la o distanță de 74 de kilometri din localitatea din care te-ai pornit. De ce? Pentru că această distanță mergea caravana timp de o zi.
„Cel mai bine păstrat Colosseum din lume”
Itinerarul nostru a inclus orașul El Djem, renumit pentru uriașul său amfiteatru roman. Istoricii spun că Colosseumul de aici putea adăposti 30.000 de oameni, care veneau aici pentru a urmări luptele de gladiatori sau cursele de care. Este cel mai bine păstrat Colosseum din lume și inclus în patrimoniul UNESCO. Turiștii aici pot să se simtă ca adevărați gladiatori în arenă, să coboare în încăperile subterane și să cercetezi celulele pentru gladiatori și animale sălbatice sau să urce pe tribune ca să memoreze priveliștile de sus. Chiar dacă te afli aici doar câteva minute, îți apar în memorie toate filmele și serialele despre gladiatori pe care le-ai văzut vreodată.
Tunis – Sidi Bou Said – Cartagina
Capitala ce impresionează prin diversitate
Drumul nostru a continuat în capitala Tunisiei, orașul Tunis, unde am mers la Muzeul Bardo, care are cea mai mare colecție de mozaicuri romane din întreaga lume. Dar pe lângă acestea, aici sunt expuse adevărate comori din diferite etape ale istoriei tunisiene: războaiele punice, perioada creștină și arabo-musulmană. Tot aici vei vedea un exponat unic: cinci pagini ale uneia dintre valoroase moșteniri tunisiene – Coranul albastru. Acesta este un manuscris celebru, realizat în Tunisia, scris cu litere aurii pe pergament subțire vopsit în albastru închis.
Capitala Tunisiei impresionează cu diversitatea sa culturală – inițial traversezi partea istorică a orașului, unde te vei cufunda în lumea poveștilor orientare cu tot felul de magazine de suveniruri, produse de măslin, uleiuri și mirodenii, unde totul este în mișcare și timpul trece foarte rapid. Și imediat după ce ieși din această zonă nimerești în cartierul Francez – care are o alee pietonală, presărată cu cafenele și clădiri în stil colonial francez, unde lumea merge agale și stau la un ceai sau cafea. Contrastul este foarte mare și atrăgător, aici poți simți fiorul amețitor al diversității.
Santorini tunisian
Ghizii locali spun mai în glumă, mai în serios că dacă turiștii ar vizita mai întâi Sidi Bou Said probabil că nu ar mai vrea să meargă în alte destinații turistice. Pentru că localitatea, deseori numită „Santorini tunisian” te vrăjește cu frumusețea sa. Situat pe o colină, localitatea oferă priveliști spre Marea Mediterană, cărora nici camerele de luat vederi nu le pot reda frumusețea. Principala atracție turistică însă aici aici este jocul contrastelor: pereții clădirilor sunt albi ca zăpada, iar ferestrele, ușile, obloanele și chiar gratiile sunt zugrăvite în albastru. Localitatea este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. La un moment dat, te prinzi la gândul că toate glumele ghizilor au un gram de adevăr în ele. Orașul este uimitor și te desparți cu greu de el.
Cartagina
Cine nu a auzit de celebra frază „Cartagina trebuie distrusă!”? Din păcate orașul distrus de romani întâmpină astăzi vizitatorii doar cu ruinele trecutului său glorios. Cu toate acestea, este un obiectiv turistic care nu trebuie ratat. Ajunși pe teritoriul faimosului oraș am vizitat vestigiile unui complex de băi termale, situate lângă mare, construite în timpul domniei împăratului Antoninus Pius. dacă arunci o privire asupra planului acestei construcții, înțelegi cât de înțelept erau construite aceste băi, care după complexitatea lor ar concura cu construcții cu acest profil din timpurile noastre.
Centrele Talasoterapia
Ultima destinație a călătoriei noastre a fost orașul Hammamet, renumit pentru plajele sale și centrele moderne de talasoterapie (centre care utilizează apa de mare și alte substanțe marine în diferite proceduri de revigorare a corpului). Este locul ideal pentru cei care preferă odihna relaxantă pe malul mării. Ei o pot combina cu proceduri intensive de refacere și revigorare a corpului la centrele de talasoterapie care se află chiar în cadrul complexelor hoteliere. În hotelul în care am fost cazată într-un astfel de centru erau piscine cu apă de mare și peste 90 de feluri de masaj acvatic.
Ce trebuie de știut înainte de a vizita Tunisia:
Moldovenii pot intra în Tunisia fără viză, dacă călătoresc în cadrul cu unui tur turistic organizat.
Limba oficială este araba, însă majoritatea tunisienilor vorbesc dialectul tunisian și limba franceză. Dar tunisienii pot fi considerați cu adevărat poligloți, pentru că atunci când te văd că ești turist/ă vor încerca să-ți vorbească în franceză, engleză sau rusă. În cazul meu, într-un magazin un vânzător care a încercat să ghicească din ce țară vin, după mai multe încercări în diferite limbi, mi-a spus într-o română foarte bună „preț bun”.
Valuta națională a Tunisiei este dinarul (un euro costă 3,3 dinari). Banii pot fi schimbați chiar la casele de schimb valutar din hotele. Cursul de schimb valutar este același peste tot – fie în hotel, fie la schimbul valutar.
Deși rețeaua Wi-Fi este la nivel pe teritoriul hotelurilor, pentru călătorii poți cumpăra o cartelă de la operatorul local de telefonie. Cea mai ieftină cartelă costă 2 dinari ( aproximativ 15 lei).
Tunisia este o țară sigură – grupurile de turiști circulă fără restricții și însoțitori. Ghizii au grijă să le spună turiștilor că în cazul în care s-au rătăcit în orașe să apeleze la poliția turiștilor care fără ezitare îi vor ajuta.
Deși este o țară preponderent musulmană, turiștii aici pot purta haine lejere europene, fără anumite restricții. Nimeni nu îți va face observații dacă vei purta pantaloni scurți sau bluze și tricouri fără mâneci. Dar pentru a te proteja de soarele dogoritor turiștii sunt îndemnați de ghizi să se acopere cât mai mult sau să folosească creme SFP cât mai des.
Nu în ultimul rând, dacă decizi să cumperi ceva de la piața locală, nu ezita să negociezi intens prețul. Dacă ai decis să cumperi un obiect de la piață și vânzătorul cere o anumită sumă, poți să-i spui fără remușcări că îi dai o jumătate din prețul cerut și bateți palma.