Exporturile de mărfuri din Republica Moldova realizate în februarie anul curent, au depășit cu 7,1 la sută rezultatul din luna ianuarie, însă comparate cu perioada similară a anului trecut ele sunt în descreștere cu aproape 2 puncte procentuale.
Reexporturile de mărfuri au variat și ele, în rezultat majorându-se cu 17,8 la sută comparativ cu primele 2 luni ale anului curent.
Reexportul constituie circa 44 la sută din totalul exporturilor, iar în rezultatul modificărilor pozitive, au contribuit cu o creștere de 6,9 la sută per totalul exporturilor.
Exporturile de mărfuri destinate ţărilor Uniunii Europene au însumat 151,9 milioane dolari SUA , adică cu 1,3% mai puţin faţă de ianuarie-februarie 2011, deţinând o cotă de 49,7% în total exporturilor.
Spre țările din cadrul comunității statelor independente, ponderea exporturilor de mărfuri constituie 39,4%.
Exporturile de articole manufacturate diverse s-au situat pe primul loc, cu o pondere de 25,5% în totalul exporturilor.
În cadrul acestei secţiuni de mărfuri ponderi însemnate au deţinut exporturile de îmbrăcăminte şi accesorii – 51,1% din totalul secţiunii şi 13,0% din totalul exporturilor, mobilă şi părţile ei – 17,1% din totalul secţiunii şi 4,4% din totalul exporturilor, încălţăminte – 13,4% din total secţiunii şi 3,4% din totalul exporturilor.
Importurile de mărfuri realizate în luna februarie 2012 au însumat 389,0 milioane dolari SUA, cu 14,8% mai mult faţă de luna anterioară şi cu 9,3% – comparativ cu luna februarie 2011, potrivit Biroului Național de Statistică.
Importurile din țările Uniunii Europene au constituit 36,8%, atunci cân cele din țările CSI circa 41,5 puncte procentuale.
Statele care dețin "partea leului" în exporturile către Republica Moldova, sunt: Federația Rusă, Ucraina, Rusia, România, Germania, Turcia.
Importurile de combustibili minerali, lubrifianţi şi materiale derivate au deţinut 32,4% în totalul importurilor. În cadrul acestei secţiuni de mărfuri gazul şi produsele industriale obţinute din gaz reprezintă 22,0% din totalul importurilor, iar petrolul şi produsele petroliere, respectiv 28,2% şi 9,1%.