Dirk Shuebel despre semnificaţia vizitei Catherinei Ashton la Chişinău/ INTERVIU

Pe data de 9 iulie Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, va efectua o vizită de lucru la Chişinău. Potrivit programului preliminar al vizitei, Catherine Ashton se va întâlni cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, cu prim-ministrul RM, Iurie Leancă, cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.

La semnificaţia acestei vizite se referă şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Dirk SHUEBEL.

– Domnule ambasador, de când sunteţi în Republica Moldova la Chişinău au fost în vizită mai mulţi oficiali. Cum apreciaţi vizita oficială a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton ? Este un anume semnal ?
Este un semnal pozitiv. Vizita înaltului oficial european argumentează că Republica Moldova este în atenţia UE. Cu atât mai mare îi este semnificaţia cu cât are loc înaintea Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius. La Chişinău se va discuta accentele care urmează a fi puse la Summit. Este o bună pregătire pentru evenimentul care îl aşteaptă atât Republica Moldova cât şi Uniunea Europeană. Amintesc că doamna Ashton a vizitat ţara Dumneavoastră în anul 2010. Revine pentru că susţine parcursul european al Republicii Moldova. Va fi o încurajare şi pentru cetăţeni, nu numai pentru autorităţi. Astfel, toţi împreună cu eforturi conjugate să obţinem la Vilnius ceea ce ne-am promis, să asigurăm realizarea scopului comun.

– Este un argument că Uniunea Europeană susţine noua coaliţie de guvernare pro europeană, instalată recent în Republica Moldova?
Uniunea Europeană nu susţinem concret coliţia de guvernare, ci cetăţenii Republicii Moldova. Şi îi vom susţine în continuare, dar pentru aceasta este necesar sa fie continuate reformele care au demarat, să le fie asigurată o finalitate în beneficiul cetăţenilor. Dacă aceste rezultate vor fi palpabile, atunci cu sigurnaţă, vom atinge obiectivul Summitului de la Vilnius, parafarea Acordului de Asociere UE – RM, care include şi Acordul de Liber Schimb, Curpinzător şi Aprofundat, dar şi încheierea negocierilor la nivelul tehnic pentru liberalizarea regimului de vize.

– După cum ştiţi, opoziţia parlamentară din Republica Moldova au o reacţie negativă la vizitele oficialilor europeni în ţara noastră, refuzînd întrevederile cu ei. Cum credeţi, ce reacţie ar putea avea la vizita lui Catherine Ashton?
Nu pot şti. Cel mai bine să întrebaţi chiar opoziţia despre acest lucru. Or, eu reafirm că această vizită nu este pentru politicieni, ci pentru cetăţeni, ca un argument că UE este alături de ei în acest proces foarte important şi că avem scopuri comune. Desigur, nu doar pentru Summitul de la Vilnius, dar şi pentru perioada ulterioară. Sperăm că după ce va fi parafat acordul de asociere, să fie semnat în anul viitor şi că cetăţenii moldoveni cât mai repede să circule fără vize în UE.

– Săptămîna trecută la Luxemburg s-a anunţat despre încheierea negocierilor Acordului de Asociere. Care trebue să fie următorul pas din partea ţării noastre?
Desigur, trebuie de depus eforturi ca acest Acord să fie implementat. După ce va fi semnat, va trebuie să fie şi implementat, iar pentru aceasta este nevoie de rezultatele reformelor solicitate în procesul de negocieri. Trebuie să fiţi pregătiţi. Nu este de fel simplu, dar UE vă susţine. Primele 5 luni ale acestui an, din cauza crizei politice de la Chişinău, au avut un impact negativ asupra reformelor, sincer să fiu, nu s-a realizat nimic în această perioadă. Trebuie să reluaţi reformele în aceleaşi domenii – justiţie, lupta cu corupţia. Dorim să vedem o lege funcţională cu privire la mass-media, să fie claritate cine sunt finanţatorii instituţiilor media. Deasemenea este necesară o lege cu privire la finanţarea partidelor politice. Acestea sunt foarte importante. Dorim să fie o comunicare armonioasă atât în interiorul coaliţiei de guvernare, cât şi cu opoziţia şi societatea civilă.

-Este siguranţă că nu vor apărea obstacole în parafarea Acordului de Asociere UE –RM la Summitul Parteneriatului Estic de Vilnius, din luna noiembrie?
Sper să nu fie asemenea surpize.Vreau să cred că guvernul de la Chişinău are atitudine serioasă faţă de acest proces. Ne vom susţine reciproc, inclusiv opoziţia şi societatea civilă. Dacă se va atinge scopul enunţat, atunci va fi bine pentru cetăţenii Republicii Moldova.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.