Discutie despre Independenta basarabeana la radio Vocea Basarabiei

Ziua Independentei Basarabiei a fost precedata la postul de radio Vocea Basarabiei cu o emisiune ampla de dezbateri asupra evenimentelor de acum 15 ani care au determinat formarea statului independent Republica Moldova.La emisiunea moderata de jurnalistii Valeriu Saharneanu si Boris Vieru au participat istoricul Alexandru Mosanu, fost presedinte al Parlamentului basarabean, academicianul Mihai Cimpoi, presedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, generalul de divizie Ion Costas, fost ministru de Interne si al Apararii a Basarabiei, precum si, prin telefon, senatorul Ion Iliescu, presedinte al Romaniei in anii 1990-1996, 2000-2005.
Intrebat despre conjunctura in care Romania a recunoscut prima in august 1991 independenta Republicii Moldova atunci cand un proiect de unificare a natiunii romane parea foarte real, Ion Iliescu a spus ca recunoasterea Independentei Republicii Moldova a fost unica decizie justa care a putut fi luata la acel moment. Or, desprinderea de Uniunea Sovietica prin declaratia de Independenta a Parlamentului basarabean si actul de recunoastere a acesteia de catre Romania trebuia sa fie urmata de un sir de alte actiuni care sa conduca la inlaturarea unor obstacole de maxima pericoluzitate pentru o eventuala unificare, intre acestea fiind, in primul rand, retragerea trupelor militare sovietice, apoi rusesti, de pe teritoriul Basarabiei. In anii care au urmat proiectele de apropiere si integrare dintre Romania si Republica Moldova au esuat pentru ca guvernele de la Chisinau au manifestat mai degraba reticenta, decat dorinta de integrare si de conlucrare. Intrebat cand se poate produce o unificare pe model german a natiunii romane, ex-presedintele Ilescu a spus sa acest deziderat poate fi atins in cadrul Europei unite, dar numai dupa o democratizare autentica si fundamentala a societatii Republicii Moldova.

Istoricul Alexandru Mosanu, presedinte al Parlamentului Republicii Moldova in anii 1990-1993 a declarat ca idealurile pentru care a luptat generatia de intelectuali basarabeni la inceputul anilor 90 ai secolului trecut si care s-a soldat cu desprinderea de imperiul sovietic si constituirea statului independent Republica Moldova sunt neglijate in totalitate de catre actualul regim comunist de la guvernare. Se cunoaste ca Independenta a fost posibila numai datorita redobandirii unor drepturi fundamentale de ordin spiritual ce tin de identitatea romana a poporului basarabean: oficializarea limbii romane si revenirea la alfabetul latin firesc. Ceea ce intreprinde astazi guvernarea comunista prin promovarea unor politici de neglijare a tot ce este romanesc in Miscarea de eliberare nationala, se inscrie intr-un plan esalonat de lovitura de stat, menit sa neutralizeze valorile si principiile care au fost puse la temelia statului Independent Republica Moldova in august 1991. Este uitata cu desavarsire Declaratia de Independenta si se cauta motive pentru revizuirea ei, iar adoptarea unei ideologii de stat bazata pe moldovenismul antiromanesc nu este altceva decat revenirea la politica stalinista de separare a poporului roman al Basarabiei si mentinerea lui in sfera de influenta a Federatiei Ruse.

Guvernarea comunista cauta sa inoculeze in constiinta generatiilor tinere ca existenta Republicii Moldova se datoreaza Armatei rosii, care a „eliberat” poporul moldovenesc de sub ocupatia romana in 1940 si 1944”. Aceste ineptii sunt vociferate de la inalte tribune oficiale, la radioul si televiziunea de stat, in noile manuale de istorie integrata, care de la 1septembrie sunt introduse in mod obligatoriu in scoli si vor inlocui manualele de Istorie a Romanilor.

Aceasta strategie de realizare a unei lovituri de stat in trepte, a subliniat istoricul Alexandru Mosanu, are scopul de a instaura in Republica Moldova un regim dictatiorial de tipul celui de la Tiraspol si de a transforma Republica Moldova intrun stat marioneta a Rusiei.

Emisiunea de sambata, 26 august, a fost a zecea la rand din ciclul „Istoria in miscare: 15 ani de independenta a Republicii Moldova”. In cadrul lor au fost dezbatute probleme fundamentale ale Basarabiei, cum ar fi – Miscarea de eliberare nationala, Politica externa, Politica interna, Unitatea si dezideratele nationale romanesti ale Basarabiei, Politicile educationale, Strategii de orientare si parteneriat si altele.

Emisiunile vor continua pana la sfarsitul acestui an, transmite Valeriu Saharneanu pentru Romanian Global News. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.