Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Moldova cu regularitate pune în discuție teme de actualitate. Unele dintre acestea devin repere ale studiilor publicate în „Jurnal Academic ”, editat de această instituție.
Ediția a 17-a „Jurnal Academic ” pune în evidență impactul amenințărilor de securitate emergentă asupra securității naționale a Republicii Moldova. Absolvenți ai Școlii CID NATO, ghidați de specialiști în domeniu, au analizat diverse aspecte ale problemelor de securitate. Cele 13 studii, cu planuri pentru cercetare bine determinate, conturează spațiul unei probleme la nivel global, dar neapărat este analizat impactul acesteia asupra securității naționale.
Două dintre articole sunt axate pe problematica securității energetice, fiind elucidat rolul NATO și perspectivele pentru securitatea energetică din Europa de Est, o zonă specifică în acest context. Stela Cudalb, avîndu-l mentor pe Alexandru Baltag, cercetător în domeniul securității energetice, Aparatul președintelui Republicii Moldova, menționează în articolul său că „Marea majoritate a țărilor din regiune dețin doar 6%-7 % din resursele energetice mondiale, respectiv o mare parte din neceitățile energetice a aliaților și partenerilor NATO sunt importate din exterior, ceea ce implică riscuri adiționale de securitate” . Se cere menționat faptul că această tematică nu este nouă în dialogul dintre partenerii NATO, ea fiind discutată în mod special începînd cu anul 2006. Astfel, la fiecare Summit NATO, care se desfășoară o dată la doi ani, se pun noi accente și se evidențiază noi oportunități de cooperare. Astfel, prin domeniile de activitate pe care le abordează poate contribui la găsirea unor soluții viabile, prin eficiență eneregetică în teatre de operațiune, proiectarea stabilității, dialogul și schimb de informații între aliați, parteneri și sectorul privat, dar și prin identificarea riscurilor și amenințărilor la adresa securității – concluzionează autoarea.
În contextul țării noastre asigurarea securității energetice ar presupune: diversificarea surselor de furnizare a energieiei electrice, crearea unui cadru pro-activ al securității fizice, bazarea pe piețe flexibile și evitarea tentației de microadministrare a acestora, dezvoltarea și inovație pentru balanța energetică și tranziții pe termen lung – este constatarea Cristinei Oglinda, autoarea articolului „Aderarea la sistemul ENTSO-E în contextul implementării Strategiei energetice a Republicii Moldova pînă în anul 2030 ”. Împreună cu mentorul său, Vadim Ceban, Direcția generală securitate și eficiență energetică din cadrul Ministerului Economiei al Republicii Moldova, analizează prioritățile apropierii țării noastre de piața energetică a UE. Acestea sunt stipulate în convențiile de aderare la diverse foruri europene, începînd cu Comunitatea Energetică în 2010, al carei statut de membru îi permite să fie un acto activ pe piața energetică regională și europeană, obligînd statul să racordeze legislația națională din domeniul eneregetic la acquis-ul comunitar și terminînd cu acordul pentru transpunerea Directivelor și Regulamentelor care formează Pachetul energetic III.
Referitor la Strategia eneregetică a Republicii Moldova pînă în anul 2030 în articol sunt comentate cele 6 obiective strategice, de la asigurarea siguranței aprovizionîrii cu gaze naturale prin diversificarea căilor și surselor de aprovizionare pînă la asigurarea cadrului instituțional modern și competitiv pentru dezvoltarea industriei energetice. Iar pe termen scurt este important ca să fie realizat Planul național de acțiuni în domeniul eficienței energetice pentru anii 2013-2015elaborat de către Agenția pentru Eficiență Energetică în colaborare cu autoritățile administrației publice centrale și locale. În mare parte acesta prevede angajamentele țării noastre din statutul de membru al Tratatului Comunității Energetice, scopul primordial fiind elaborarea cadrului normativ și a instrumentelor necesare pentru stimularea eficientizării consumului de eneregie și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
O oportunitate pentru Republica Moldova în acest context ar fi aderarea la ENTSO-E, organizație europeană fondată în anul 2008 cu scopul elaborării unei abordări coordonate pentru transportul de energie european. După semnarea unui memorandum de înțelegere, la moment ar trebui urmată procedura de interconectare, care la prima etapă include realizarea unui studiu de fezabilitate, în urma căruia se va stabili care modalitate este viabilă pentru Republica Moldova: conectarea sincronă sau conectarea asincronă. Oricare vor fi soluțiile tehnice concrete, interconectarea va implica consolidarea interconexiunilor prin reabilitatea liniilor existente și construcția unor linii electrice noi.
Un reper al articolul este comentariu despre integrarea la sistemele energetice largi, ca singura soluție în prezent pentru sectorul energetic al țării noastre, care este limitat, atît de configurația infrastructurii sovietice moștenite, cît și de potențialul economic care nu permite crearea unui sistem energetic integral în limitele teritoriale ale țării. Iar integrarea la piețele regionale din Europa prin sistemul ENTSO-E reprezintă, cel puțin, în actuala conjunctură energetică singura cale eficientă de integrare la piața energetică internă a UE – este concluzia autoarei.
Aceste 2 studii din Jurnal Academic, dar și altele apărute în alte contexte, vin în susținerea ideii că securitatea energetică, pe plan internațional, dar și național, este un imperativ al timpului.