Distincţii militare veteranilor conflictului armat de la Nistru

45 de veterani din republică ai conflictului armat de la Nistru din 1992 au primit distincţii militare din partea Ministerului Apărării pentru merite deosibite manifestate în acţiuni de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova. Totodată, la 15 văduve ale combatanţilor decedaţi în lupte le-au fost înmînate ajutoare băneşti a cîte 500 de lei, transmite MOLDPRES.

Aceste acţiuni au fost organizate cu prilejul Zilei memoriei – ziua de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat din 1991-1992 pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţii Moldovei şi a victimelor acestui conflict, care va fi marcată la 2 martie, data declanşării conflictului. Ziua memoriei a fost instituită săptămîna trecută, printr-o hotărîre a Parlamentului.

Vitalie Marinuţa, ministru al Apărării, a menţionat astăzi, în timpul unei ceremonii organizate la Casa Centrală a Armatei din Chişinău pentru veterani şi văduve de război din capitală, că comemorarea acestui eveniment reprezintă un tribut de recunoştinţă şi un omagiu adus eroismului militar.

Victor Anton, colonel în rezervă, a propus, pentru înveşnicirea memoriei persoanelor decedate în conflict, crearea unor expoziţii speciale în licee şi gimnazii cu mărturii ale tragicului eveniment. Totodată, el a lansat propunerea de unificare a tuturor organizaţiilor de veterani ai acestui conflict, create în republică, şi instituirea unei singure organizaţii în cadrul Ministerului Apărării.

Tot astăzi, în aceeaşi incintă, administraţia Muzeului Armatei Naţionale a inaugurat o expoziţie de fotografii şi documente cu genericul "Războiul de la Nistru", ce include 180 de mostre. Expoziţia va dura pînă la 8 martie.

În total, la conflictul armat din 1991-1992 au participat circa 29 mii de persoane, dintre care 386 au decedat, iar alte 284 au rămas invalizi de gradele I şi II, notează MOLDPRES.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.