Doina Guzun: Tot mai mulți tineri refuză revenirea acasă. Și cine ar fi în stare să îi condamne?!/ INTERVIU

Interviu cu Doina Guzun, președintele Asociației studenților moldoveni din Franța “Jeunes Moldaves”, masterandă la Universitatea Paris 1 Panthéon-Sorbonne, realizat de Moldova.ORG.

„E prea mare diferența dintre realitatea de acasă și cea de aici pentru a sacrifica ceea ce obții în decursul unei experiențe de student în Franța”

Cum a luat naștere asociația pe care o conduci?
Uneori, misiunile umanitare internaţionale, întregi organizaţii globale de mediu, de combatere a sărăciei, a analfabetismului, a testării pe animale etc. – au în spate doar o mână de oameni, care au pornit la drum înarmaţi cu un crez, multă determinare, empatie şi o nevoie personală care să-i motiveze. Acesta este și cazul asociației pentru studenții basarabeni aflați la studii în Republica Franceză, „Jeunes Moldaves en France”, creată de către studenți pentru studenți. În spatele originii sale stau entuziasmul, ambiția, curajul și o puternică motivație de a fi utili a celor doi fondatori ai asociației: Dumitru Vicol și Dumitru Bocancea. Experiența lor de studenți în Franța a născut necesitatea de a împărtăși din momentele dificile sau agreabile ale perioadei de student, de a oferi sfaturi și îndrumări sau de a critica constructiv acțiuni pe care viitoarele generații de studenți să le utilizeze eficient și eficace. Astfel, dat fiind faptul că nu exista la momentul respectiv o structură dedicată special pentru informarea, comunicarea, orientarea studenților candidați sau deja acceptați în Franța, „Jeunes Moldaves en France” se naște ca un rezultat justificator și dezinteresat al necesității de a fi utilă viitorilor, actualilor sau foștilor studenți moldoveni de pe întreg teritoriul Franței.

Care sunt principalele activități inițiate de către aceasta?
Asociația „Jeunes Moldaves en France” are în calitate de obiectiv să devină, în primul rând, o platformă de comunicare între studenții moldoveni stabiliți în diferite orașe franceze și să participe la procesul de integrare și de orientare a acestora. Astfel, anul acesta, în perioada septembrie – octombrie, în colaborare cu alte asociații moldovenești și Alianța Franceză din Moldova, „Jeunes Moldaves en France” organizeaza a doua ediție a Seminarului de Integrare și de Orientare a studenților noi-veniți sau deja stabiliți în Franța. Seminarul a avut loc deja în Strasbourg, Nice, iar pe data de 6 octombrie, va avea loc în Paris. În cadrul acestui eveniment sunt invitați reprezentanți ai autorităților franceze importante în evoluția unui student (Prefectura, Poliție, Bănci, Serviciul pentru Asigurare Medicală – Assurance Maladie, instituția responsabilă pentru acordarea de locuințe – Caisse Nationale des Allocations Familiales), respectivii sunt dispuși de a oferi informații și consiliere celor participanți în toate demersurile administrative pe care un student străin este obligat să le îndeplinească. De asemenea, prin intermediul site-ului asociației, a grupului de pe rețeaua de socializare Facebook, s-a creat o rețea de comunicare eficientă și importantă în comunitatea noastră de studenți, care se implică suficient în viața Diasporei prin activități culturale, sportive, training-uri internaționale, conferințe. Pentru prima dată, în cadrul Congresului dedicat Diasporei Moldovenești, ajuns la cea de a cincea ediție, anul acesta, va participa și o organizație de studenți, și anume „Jeunes Moldaves en France”, care își propune să reprezinte în mod adecvat necesitățile și doleanțele comunității de studenți din numele căreia participă.

Mulți dintre studenții moldoveni aleg universitățile franceze. Ce oportunități oferă acestea în detrimentul universităților din alte state?
În Franța, comunitatea de studenți moldoveni este a doua ca și mărime, după cea existentă în România. Ceea ce îi motivează pe aceștia să aleagă anume Franța este excelenţa diplomelor franceze ca și rezultat al unei tradiţii îndelungate, bazate pe o reţea de 3500 de instituţii de învăţământ superior de stat sau private şi de centre de cercetare de renume internaţional. Fie că este vorba de clasamentul de la Shangai, de clasamentele Financial Times şi Times sau de Raportul European în materie de ştiinţă şi tehnologie al Comisiei Europene, instituţiile franceze de învăţământ superior sunt mereu în prim plan și îți oferă posibilitatea efectuării stagiilor de practică remunerate în timpul studiilor în cadrul unor organisme importante. Studiile în Franţa reprezintă, de asemenea ocazia de a învăţa limba franceză sau de a perfecţiona cunoştinţele de franceză deja acumulate şi de a se alătura unei culturi europene importante, precum este cultura franceză. A trăi în Franţa înseamnă a beneficia de unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume, clasat pe locul I de către Organizaţia mondială a sănătăţii. Studenţii internaţionali sunt înscrişi obligatoriu în sistemul medical francez chiar de la prima lor înscriere în sistemul de învăţământ superior francez. Franţa dispune de un mediu agreabil şi este una din ţările cele mai sigure din Europa.

Cât e de complicat să devii student în Franța? De ce?
Gradul de dificultate depinde, în primul rând, de ambiția și disponibilitatea financiară a fiecăruia. În general, în Franţa, nu se face distincţie între studenţii străini şi studenţii francezi: cerinţele de admitere sunt practic identice, iar diplomele acordate şi taxele de şcolarizare sunt aceleaşi indiferent de naţionalitatea studenţilor. Desigur, există o serie de proceduri care de multe ori dezarmează inițial avântul unui tânăr, dar care nu sunt imposibile de a fi realizate. Un prim pas important îl reprezintă susținerea testului de limbă franceză la un nivel corespunzător, de succesul său, de situația școlară și motivația personală depinde evoluția dosarului de candidatură. Odată acceptat, studentul își pune problema cazării, prevede un buget inițial și solicită viză. Este un fapt binevenit atunci când, tineri ajunși în Franța în contextul muncii necalificate, se orientează spre inscrierea la studii aici.

Cum se integrează tinerii moldoveni în sistemul educațional francofon?
Integrarea în sistemul educațional francez începe printr-o totală schimbare a însuși sistemului de predare – învățare – viață socială. Tânărul basarabean se teleportează într-o realitate diferită de cea de acasă. Aici tradiția „copiatului”, a relațiilor de rudenie, existența și expunerea în mod vădit a intereselor nu sunt acceptate! Succesul tău depinde de munca ta, de efortul tău și de personalitatea ta. Astfel, integrarea într-un sistem destul de corect presupune la rândul său o corectitudine din partea celor vizați. De asemenea, în condiția ta de student european dispui de un program complex, care se caracterizează nu doar prin cursuri și testări, stagii de practică sau job-uri, dar și printr-o serie de activități extrașcolare accesibile unui student: cluburi sportive, teatru, excursii etc. Studenții noștri, la rândul lor, în dependență de disponibilitate, nu ezită să beneficieze de toate oportunitățile oferite de către sistemul de învățământ francez. În general, comunitatea de studenți moldoveni din Republica Franceză este reprezentată de către băieți și fete inteligente, tineri de reușită, iar cel mai important este faptul că ei sunt apreciați atât de către societatea civilă franceză, cât și de instituții, organisme cu renume, în cadrul cărora ei reușesc să se afirme profesional.

Câți dintre ei sunt membrii asociației „Jeunes Moldaves”?
Structura asociației presupune existența mai multor echipe în orașele în care, centrele universitare sunt „virusate” cu studenți moldoveni. Astfel, cinci echipe Jeunes Moldaves se regăsesc în Paris, Lyon, Strasbourg, Bordeaux și Nice, care la rândul lor sunt toate coordonate la nivel național. Nu există o listă a membrilor asociației, scopul organizației nu este unul de înrolare oficială și administrativă a studenților. Ei devin automat părtinitori ai obiectivelor „Jeunes Moldaves en France” atunci când apelează la informațiile oferite de către noi prin intermediul site-ului sau grupului Facebook, la sfaturile date de către membrii echipelor sau când sunt receptivi la activitățile organizate fie de către „Jeunes Moldaves”, fie de către alte asociații moldovenești la care „Jeunes Moldaves” participă. La moment, numărul membrilor de pe grupul de socializare Facebook, care este important în activitatea și existența asociației, depășește cifra de 500, pe care preferăm să îi considerăm de membri virtuali, dar cu aporturi reale la continuitatea asociației.

Ce probleme întâmpină studenții în mediu francez și cum pot fi ajutați?
Aici este necesar să facem o triere a studenților cu dubla naționalitate (moldo-română) și a celor care candidează cu acte moldovenești. Pentru studenții cu dubla cetățenie, demersurile administrative sunt un pic simplificate, dar nici pentru cei care nu dispun de cetățenie europeană, birocrația franceză nu este una dificil de accesat. Problemele unui student se ramifică începând cu formalitățile de ordin administrativ: obținerea unui titru de sejur, securitate socială etc. și continuând cu necesitățile pentru existență, care de fapt sunt comune tuturor studenților, indiferent de naționalitate: obținerea bursei, cazare, un job sezonier sau un stagiu de practică bine remunerat. Toate însă, sunt soluționabile! Ba mai mult, statul francez vine în ajutorul studentului nostru, oferindu-i bursă fără a face distincție de origine: fie pe criterii sociale, fie de merit, fie de mobilitate, începând cu cel de al doilea an de studiu. Îi oferă un ajutor social bănesc destinat cheltuielilor legate de chiria imobilului în care acesta locuiește, alături de o serie de alte ajutoare departamentale și regionale. În general, fiecare campus universitar, fiecare oraș sau regiune franceză prezintă caracteristici specifice, deci și problemele studenților sunt adaptate acestora, spre exemplu, în Paris, problema majoră o reprezintă găsirea unei locuințe care, de fapt, este o problemă universală.

Ai noștri tineri la Paris învață, dar mai revin ei în Moldova după finalizarea studiilor?
Mihai Eminescu, în poezia sa „Ai noștri tineri”, reprezintă o imitație a snobismului specific timpului respectiv și a tinerilor plecați la studii în Paris: „Ai noștri tineri la Paris învață/La gît cravatei cum se leagă nodul,…”, dar noi, tinerii prezentului în criză financiară, schimbăm contextul poeziei din sarcasm în dramatism: învățăm în Paris pentru un viitor real și decent, considerând că suficiente persoane sunt acasă care învață doar cum se leagă nodul la cravată!
Experiența obținută aici, excelența studiilor, oportunitățile profesionale, societatea care mizează pe corectitudine și amabilitate, toate își pun accentul pe personalitatea fiecăruia dintre noi. E prea mare diferența dintre realitatea de acasă și cea de aici pentru a sacrifica ceea ce obții în decursul unei experiențe de student în Franța. Astfel, tot mai mulți tineri refuză revenirea acasă. Și cine ar fi în stare să îi condamne?!

Revenirea devinitivă acasă face parte din planurile tale de viitor?
Tind să sper că noi toți vom reveni acasă, căci vorba poetului Lucian Blaga: „În cele din urmă, nici un popor nu e atât de decăzut și de păcătos pentru a nu mai fi vrednic să te jertfești pentru el din moment ce îi aparții”. Vreau să revin acasă, dar motivarea este una ideatică și spirituală, sau pentru o revenire definitivă în situația Republicii Moldova este nevoie și de o motivare financiară.

Ce le transmiți tinerilor confuzi în privința studiilor universitare?
Optați pentru orice posibilitate și luptați pentru oportunitatea care se deschide în fața voastră. Motivați-vă de a fi cei mai buni dintre cei mai buni, iar dacă Franța sau altă țară europeană vă intrigă la studii, atunci nu ezitați, experiența se merită! Dar, totuși luați în considerare faptul că „fie pâinea cât de rea, tot mai dulce-i în țara mea”.
Asociația „Jeunes Moldaves en France” vă stă la dispoziție pentru a vă oferi consiliere, informații și suport dacă optați pentru continuarea studiilor în Franța.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.