Dorin Chirtoacă: Din câte ştiu, PL nu intenţionează să înainteze o candidatură la funcţia de preşedinte al ţării

Prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă susţine că, din câte cunoaşte, PL nu intenţionează să pretindă la funcţia de preşedinte al ţării. Totodată, Dorin Chirtoacă a declarat că exclude faptul că ultimele procese penale, iniţiate pe numele a unor funcţionari de la Primărie, ar fi o metodă de sugestie prin care PL i s-ar fi dat de înţeles „să nu pretindă la nimic”.

Astfel, fiind invitat la emisiunea „В пятницу с Анатолием Голя” de la RTR, primarul de Chişinău a fost întrebat dacă PL va pretinde la funcţia de şef al statului.” Din câte cunosc, nu există o aşa intenţie”, a răspuns el.

Totodată, întrebat de moderator dacă sunt adevărate unele presupuneri din societate, potrivit cărora procesele penale, în cadrul cărora mai mulţi funcţionari de la Primărie au fost reţinuţi din motive de corupţie, ar fi o metodă de sugestie ca PL „să nu pretindă la nimic”, Dorin Chirtoacă a exclus această posibilitate.

„ Cercetările în cadrul dosarelor penale pe numele mai multor funcţionari din Primărie au fost iniţiate încă acum jumătate de an, când încă nu era formată majoritatea parlamentară. În ultimii ani, vreo 30 de angajaţi de la Primărie au fost eliberaţi anume din motive de corupţie. Întrebarea este totuşi de ce aceasta se întâmplă doar în Primărie? Oare numai în Primărie e rău, dar nu şi în alte instituţii?”, a întrebat retoric Dorin Chirtoacă.

În cadrul aceleaşi emisiuni, liberalul a comentat şi „alianţa” pe care a fost nevoită s-o facă liberalii cu cei 14 ex-comunişti în cadrul noii majorităţii parlamentare.

„Dacă PL s-ar goni după rating, atunci acţiunile formaţiunii ar fi fost niţel altele. Vine însă un timp când trebuie de uitat real la lucruri”, a declarat el.

„Dacă lumea vrea oligarhi şi dictatură, atunci trebuie de uitat la opoziţia din Moldova. Dacă vor veni la putere cei care stau opoziţie, atunci vom înţelege ce este oligarhia şi dictatura. Ei fiind în opoziţie deja se cataloghează ca legiuitori, ca instanţe de judecată, societatea civilă şi experţi”, a adăugat Dorin Chirtoacă.

Cât priveşte cei 14 ex-comunişti, care au format platforma social-democrată, Dorin Chirtoacă a spus că vremea va arăta „ dacă social-democraţii din Parlament vor susţine vectorul european al ţării”.

„Ideologia şi simbolica comunistă ar trebui, din punctul meu de vedere, de interzis. Nu văd nicio deosebire dintre ideologia comunistă şi cea nazistă. Sunt două faţete ale aceleiaşi medalii. Cât priveşte socialiştii, sunt aceiaşi comunişti doar că au schimbat secera şi ciocanul pe o stea. Ieri au fost comunişti, astăzi socialişti. Ultimii încă sunt mai agresivi”, a spus el.

În final, Dorin Chirtoacă a opinat că a venit timpul că „toţi cetăţenii noştri să înţeleagă că singura cale de a ne pune pe picioare este vectorul european, acolo e justiţie, e economie şi un alt nivel de trai”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.