Două mari companii farmaceutice sunt suspectate de spălare de bani prin intermediul off-shorurilor, evaziune fiscală, fals în acte şi livrare de medicamente necalitative. Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), cei de doi agenți economici ar fi prejudiciat bugetul statului cu peste 90. 000. 000 de lei. Directorii ambelor companii au fost puşi sub învinuire.
Datele preliminare arată că societăţile au importat medicamente din Republica Populară Chineză, majorând preţul de import al acestora prin substituirea invoice-urilor. Medicamentele erau aduse pe cale maritimă din China până în portul Odessa, unde și erau înlocuite invoice-urile iniţiale cu altele în care era indicat un preţ mai mare, iar ca exportator deja figurează compania off-shore, după care marfa intra în Republica Moldova. Astfel, loturi enorme de medicamente au ajuns să fie comercializate pe piaţa autohtonă la preţuri de 3-4 ori mai mari decât cel iniţial.
Totodată, în urma documentării schemei de spălare a banilor, s-a constatat că doar 60 la sută din mijloacele financiare obţinute din importul de medicamente erau achitate chinezilor, iar restul – 40 la sută – erau spălate prin off-shoruri. Ulterior, directorii companiilor farmaceutice autohtone îşi ridicau banii din off-shoruri sau de pe cardurile deschise pe numele unor terţe persoane.
Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat 11 percheziţii la oficiile şi depozitele subiecţilor investigaţiei. De la faţa locului au fost ridicate documente de constituire a companiilor off-shore, un card bancar deschis în bancă letoniană, extrase bancare pe conturile companiilor off-shore, ştampile ale producătorilor chinezi şi ale unor societăţi din regiunea transnistreană şi altele.
Pe acest fapt procurorii au deschis un dosar penal pentru “spălarea banilor”, urmând ca alte cauze penale să fie deschise pentru evaziune fiscală, fals în acte publice şi practicarea activităţii ilicite de antreprenorial.
În același timp, Agenția Medicamentului a descoperit că un produs medicamentos, importat de una dintre firmele menţionate, nu corespunde parametrilor de dozare. Astfel, Ministerul Sănătăţii a interzis utilizarea practică a medicamentului în cauză şi importul acestuia, fiindu-i retras certificatul de înregistrare.