Cu 30 de km mai la Nord, adolescenta Ana-Maria Odobescu, elevă în clasa a XII-a, își învață colegii de clasă unde să se adreseze când corpul lor trece prin schimbări pe care nu le înțeleg.
Ceea ce le unește pe aceste două femei este încrederea că fără educație sexuală și reproductivă nu putem spera la o societate sănătoasă și liberă.
în scădere
- 7 206 fete de până la 19 ani au născut
- 1 058 băieți de până la 19 ani au devenit tați
- 3 001 avorturi
- 2 196 fete de până la 19 ani au născut
- 167 băieți de până la 19 ani au devenit tați
- 645 avorturi
81,09% din toate cazurile noi în 2017 au fost transmise prin cale sexuală. Restul, prin consumul de droguri injectabile, prin contacte homosexuale, de la mamă la copil.
Trebuie să menționăm că aproximativ cu 20 de ani în urmă situația era inversă: cei mai mulți se infectau prin consumul de droguri injectabile.
pentru educație sexuală
Manualele și cursul nu au stat prea mult pe mesele copiiilor. Acestea au fost retrase, iar cursul anulat, întrucât părinții, dar și reprezentanții bisericii amenințau cu proteste. „Promovează cunoștințe despre contracepții și diverse perversiuni care mutilează sufletele copiilor", spuneau ei. Astăzi, unii profesori folosesc ca resursă informațională manualele acestui curs.
Ceea ce a generat opoziția vehementă a societății împotriva cursului a fost faptul că societatea nu era pregătită, iar specialiștii nu erau încă bine instruiți.
„Noi nu vrem să acceptăm că copiii noștri cresc, că ei nu sunt proprietatea noastră, că nu putem face orice cu viața lor", spune Galina Leșco, directoarea Centrului de Sănătate pentru Tineri „Neovita", menționând că schimbarea se produce mult mai greu decât s-a așteptat.
În paralel, apăruse în Republica Moldova Rețeaua de Tineri Educatori de la Egal la Egal din Moldova Y-PEER. Scopul lor era și este de a dezvolta cunoștințe, atitudini și deprinderi utile de viață în rândul tinerilor, pentru a-și proteja propria sănătate cu toată responsabilitatea, povestind despre contracepție, protecție și despre infecțiile transmise pe cale sexuală. Astăzi, sunt peste 100 de traineri care-i învață pe elevi educația sexuală și reproductivă.

directoarea Centrului de Sănătate
pentru Tineri „Neovita"
Foto: Facebook/ Daniela Draghici
în dulapul clasei
Astfel, începând cu martie 2017, profesoara Eugenia Smochină începe să le vorbească elevilor nu doar despre Eminescu, despre subiect și predicat, ci și despre prezervative, sterilet, avort, sifilis și alte infecții cu transmitere sexuală. În afară de concursurile de poezii sau olimpiadele la limba și literatura română, au văzut cum arată scaunul ginecologic și au discutat despre ce se întâmplă după ce elevii devin părinți.
Făcând acest curs, își amintea de propria adolescență când nimeni nu a pregătit-o pentru menstruație. „Când eram eu fetiță, niciodată nu am discutat cu mama pe aceste subiecte considerate tabu în societate. Nu știam ce să fac atunci, ce să iau și de unde să iau. Am luat o batistă, pe post de absorbant. Îmi era rușine să vorbesc cu mama", menționează profesoara.

După primul sărut la 17 ani, din aceeași lipsă de educație sexuală, studenta Eugenia a crezut că și-a pierdut virginitatea. „Mama așa m-a educat: ai grijă, băieții sunt răi. Băiatul o să te strice și o să te ledepe, o să te râdă toată lumea în sat. Nimeni nu o să se mărite cu tine", își amintește femeia.
— Se încep certurile între ei. Rămân să crească copilul. Și-au stricat viața.
— Oricum o să trebuiască să accepte sarcina și copilul. Nu o să poată spune: nu este al meu, gata nu-l cresc. A făcut ce a făcut, va trebui să-și asume responsabilitatea și să crească copilul, continuă pledoaria un alt elev din grup.
— Bravo! Și iei o foaie A4, dar mai bine A2 și începi să scrii cheltuielile, spune pe un ton amuzat profesoara Eugenia Smochină.
— Pentru mine ar fi o opțiune avortul, zice un alt elev, uitându-se în părți să vadă reacția colegilor lui. Este prea multă responsabilitate, explică acesta.
Discuțiile despre educația sexuală și reproductivă i-a apropiat mult pe elevi de profesoară. La ultimul sunet din 2017, după trei luni de discuții la acest subiect, a fost pentru prima dată în viața profesoarei când copiii au îmbrățișat-o și i-au spus: „Noi nu vrem să mergem în vacanță. Cine o să ne mai vorbească despre viață? Cine o să ne învețe cum să ne protejăm și cum este mai bine".

„Sunt pregătit să devin părinte?"
Trainera a fost inspirată să pună în practică ideea pe care i-au sugerat-o profesorii Y-PEER și să încerce un joc simplu, dar eficient. Femeia i-a rugat să aducă fiecare câte un ou crud la lecție. Și-a pus semnătura pe fiecare ou și le-a spus să aibă grijă de el, să-și ia copilul oriunde merg ei, fie la lecții, la magazin sau la antrenamente. „Ei trebuiau să-și imagineze că acel ou era copilul lor. Așa am văzut câtă grijă avea fiecare de ou. Cineva l-a pus pe masă într-o băsmăluță".
Câte zile credeți că au rezistat cu copilașul lor? „Trei zile a avut ultimul bebeluș, adică ou. Doar trei zile au rezistat, când noi planificam o săptămână. Cineva l-a spart chiar după a doua lecție, altcineva a doua zi. După acest experiment, copiii au înțeles că nu sunt gata să devină părinți și au asigurat că se vor proteja atunci când vor avea relații sexuale", menționează profesoara. Deși se simțeau în largul lor să discute despre orice cu Eugenia până atunci, după acest joc elevi au recunoscut că profesoara lor poate fi „dură" uneori.
„Educația pentru sănătate" în anul școlar 2018-2019

Ana-Maria le povestește colegilor din clasele a VIII-a - a XII-a despre schimbările prin care trec în pubertate, regulile de igienă personală, anatomia și fiziologia sistemului reproductiv, debutul vieții sexuale fără riscuri, infecțiile cu transmitere sexuală, metodele de contracepție și cum se utilizează acestea, sarcina și semnele ei.

Din păcate, organizația Y-PEER și Biroul Național de Statistică nu dispun de date pentru a măsura impactul exact al muncii lor în domeniul educației sexuale. Totuși, experiența altor țări care au introdus demult orele de educație sexuală în programul școlar demonstrează că numărul de sarcini și avorturi în rândul adolescentelor este în scădere. Se reduce și numărul infecțiilor cu transmitere sexuală în rândul tinerilor de 15-24 de ani. Scade numărul de infectare cu virusul HIV în rândul tinerilor de aceeași vârstă, la fel ca și numărul de abuzuri sexuale.
