Dupa angajatii Parlamentului, si functionarii publici, procurorii, vamesii, politistii vor primi sporuri la salariu pentru pastrarea secretelor

La doar 3 zile dupa ce a intrat in vigoare Hotarirea Parlamentului prin care se legaliza un spor la salariul angajatilor din Legislativ, de 20 la suta pentru pastrarea confidentialitatii, Guvernul a majorat lista beneficiarilor de asemenea suplimente. Conform unei Hotariri a Executivului, adoptata la 1 august, functionarii publici din autoritatile administratiei publice centrale si locale, instantele judecatoresti si procuratura, finantate de la bugetul public national, vor fi remunerati suplimentar pentru a reduce accesul la informatie a platitorilor de impozite.

Astfel, potrivit Hotarirea nr. 863 a Guvernului, vor fi acordate sporuri la salarii de pina la 20 la suta „pentru pastrarea secretelor de importanta deosebita, a informatiei strict secrete” si pina la 15 la suta „pentru pastrarea secretelor”. De aceste sporuri vor beneficia functionarii publici din Aparatele Parlametului, Presedentiei si Guvernului, Ministerele Economiei si Comertului, Finantelor, Justitiei, Apararii, Afacerilor Interne, Reintegrarii, Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Curtea de Conturi, SIS, Serviciile Graniceri, de Protectie si Paza de Stat, de Curieri Speciali, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, Agentia Rezerve Materiale, Achizitii Publice si Ajutoare Umanitare, Serviciul Vamal.

Solicitat de Info-Prim Neo, analistul politic Igor Botan a declarat ca este o practica normala ca persoanele care au acces la informatii secrete de stat sa primeasca un spor la salariu pentru a nu le divulga. in acelasi timp, sustine analistul, suma sporului pentru unii functionari este derizorie, astfel ca nu va constitui un impediment pentru vinderea secretului.

Pe de alta parte, Botan s-a aratat nedumerit de componenta listei beneficiarilor de sporuri pentru pastrarea confidentialitatii, in aceasta figurind si functionarii din administratiile locale sau din domeniul ajutoarelor umanitare.

Analistul politic sustine ca trebuie sa existe criterii stricte de delimitare a informatiei ce prezinta secret de stat de cea cu interes public. El e de parere ca, odata cu acordarea sporurilor, orice functionar, de cel mai mic rang, se va gindi mult inainte de a comunica cu presa, pentru a nu fi exclus din lista beneficiarilor de suplimente la salariu. in acest conditii, Igor Botan sustine ca mass-media trebuie sa monitorizeze strict evolutia accesului la informatie.

Solicitat in acelasi context, directorul publicatiei „Saptamina” Viorel Mihail a declarat pentru Info-Prim Neo ca, de acum incolo, functionarii vor ascunde informatia exact cu 20 la suta mai mult decit au facut-o pina in prezent. „Dar, cu un mic cadou, o cutie de bomboane, o discutie tet-a-tet cu sursa, jurnalistii ar putea „sa scoata apa din piatra seaca”, a mai spus Viorel Mihail.

Si Hotarirea Guvernului, ca si cea a Parlamentului, are efect retroactiv, intrind in vigoare la 1 decembrie 2005. // Info-Prim Neo

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.