Dupa ce le-a impus TVA de 20 la suta, Tarlev asteapta de la agricultori „productie pur curata”

Ieri, la Chisinau, a avut loc adunarea generala a Uniunii Asociatiilor Producatorilor Agricoli „UniAgroProtect”. in sala Operei Nationale s-au intrunit peste 700 de delegati, care au reprezentat cele 15 asociatii ale producatorilor agricoli cu peste 2.300 de membri ordinari si 25.000 de membri asociati. in raportul prezentat de catre presedintele uniunii, Valeriu Bulgari, s-a mentionat ca, aflata la cinci ani de activitate, „UniAgroProtect” si-a cristalizat definitiv structurile interne, gratie Programului de asistenta a fermierilor privati si a proiectului „Dezvoltarea agrobusinessului rural”.

Asistenta acordata de expertii uniunii, in toti acesti ani, a fost de un real folos la comercializarea productiei agricole, in valoare totala de 2 mlrd. 350 mln. lei. Organizatia a contribuit si la atragerea asistentei tehnice si financiare directe pentru producatorii agricoli, in suma de peste 300 mln. lei, ceea ce a generat crearea a 2.500 locuri de munca. De asemenea, uniunea a sustinut fondarea a sase intreprinderi de prelucrare, pastrare si ambalare a productiei agricole in conformitate cu standardele europene; au fost create 181 de cooperative de intreprinzator, care indeplinesc in majoritatea cazurilor functia de centre de deservire tehnica a fermierilor mici sau de puncte de colectare si comercializare a productiei agricole. Totodata, Valeriu Bulgari a constatat cu regret ca producatorii agricoli duc lipsa de asistenta tehnica si financiara externa, iar la implementarea proiectelor finantate de donatorii din strainatate nu se tine cont de necesitatile producatorilor locali, mijloacele financiare alocate nu produc impactul necesar asupra dezvoltarii sectorului agroalimentar. in acelasi timp, el a atras atentia factorilor de decizie ca introducerea TVA de 20 la suta pentru productia din fitotehnie, horticultura si zootehnie, precum si pentru unele resurse in agricultura, a creat mari dificultati in sectorul agrar. La incheierea raportului el a concluzionat ca, la compartimentul politicii de comercializare a productiei agricole, pe parcursul a 15 ani, in R. Moldova nu a fost format un sistem de asigurare a concurentei loiale.

in cadrul adunarii, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare a prezentat strategia de dezvoltare a complexului agroalimentar in perioada anilor 2006-2015, dupa care au urmat dezbaterile pe marginea raportului. Mai multi producatori agricoli – Dumitru Bocancea din Causeni, Nicolai Kiktenko din Falesti, Tatiana Pavliuc din Edinet, Ruslan Zelenenco din Floresti s.a. – au supus unei critici dure politica statului in domeniul agrar, accentuind, intre altele, ca dublarea pretului la motorina si introducerea TVA de 20 la suta au pus agricultura pe brinci.

La lucrarile adunarii a participat si a rostit o cuvintare si premierul Vasile Tarlev. in alocutiunea sa, el a spus ca asteapta de la membrii „Uniagroproiect” (anume asa s-a exprimat prim-ministrul) „productie pur curata”. in replica la notele critice adresate guvernului, care face extrem de putin pentru sectorul agrar si nu are o conceptie clara in domeniul agriculturii, Tarlev a raspuns urmatoarele: „Poka grom ne greanet, mujik ne perecrestitsea”, ceea ce a trezit rumoare in sala. E posibil ca premierul sa aiba dreptate, pentru ca si rabdarea producatorilor agricoli poate ajunge la capat. / Nicolae Roibu // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare