După Turcia, Israel are probleme şi cu Egiptul post-Mubarak

De Larisa Muntean/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Nici nu s-a uscat bine cerneala în presa internaţională, care vorbea de tensiunile dintre Ankara şi Tel Aviv, că Israelul trebuie să facă faţă unei noi probleme grave: Egiptul post-Mubarak.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a reafirmat, sâmbătă seară, angajamentul ţării sale în favoarea păcii cu Egiptul, după atacul de o violenţă fără precedent asupra ambasadei Israelului de la Cairo.

‘Ne-am angajat să respectăm pacea cu Egiptul, fapt ce este în interesul Egiptului şi Israelului’, a subliniat Netanyahu în cursul unei alocuţiuni radiodifuzate.

‘Depunem eforturi alături de guvernul egiptean pentru a retrimite în cel mai scurt timp ambasadorul nostru’ la Cairo, a adăugat premierul israelian care a salutat intervenţia trupelor egiptene de comando ce au reuşit să evite un dezastru, salvând, după cum a menţionat, viaţa a şase agenţi israelieni de securitate aflaţi în interiorul misiunii diplomatice asediate, transmite Agerpres.

Benjamin Netanyahu şi-a mai exprimat recunoştinţa faţă de preşedintele american, Barack Obama, pentru intervenţia acestuia.

‘Ţin să îi mulţumesc preşedintelui Obama. I-am solicitat ajutorul. Într-un moment crucial, el a făcut uz de toată influenţa sa’ pentru ca autorităţile egiptene să vină în ajutorul membrilor ambasadei israeliene, a mai spus Netanyahu.

Şeful guvernului israelian a confirmat că s-a aflat în contact direct, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, prin videoconferinţă, cu agenţii israelieni de securitate care asigurau protecţia ambasadei şi pe care numai o uşă blindată îi separa de protestatarii de la Cairo.

Premierul egiptean Essam Sharaf a convocat sâmbătă o reuniune de urgenţă a cabinetului de criză, ca urmare a incidentelor din cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, soldate cu invadarea de către protestatari a Ambasadei Israelului la Cairo şi părăsirea ţării de către ambasadorul israelian Yitzhak Levanon.

Guvernul egiptean se reuneşte pentru a analiza situaţia şi a stabili modalităţi de dezamorsare a violenţelor declanşate vineri seara, care au provocat la Cairo moartea unei persoane şi aproximativ 450 de răniţi.

O parte a opiniei publice egiptene continuă să-şi exprime mânia generată de atacul israelian la frontiera cu Egiptul, în peninsula Sinai, în cursul lunii trecute, care s-a soldat cu moartea a cinci soldaţi egipteni. În Israel, premierul Benjamín Netanyahu a calificat drept un “incident grav” asaltul asupra misiunii diplomatice israeliene la Cairo. Pe teren, în jurul Ambasadei Israelului la Cairo şi la sediul guvernului au fost desfăşurate unităţi militare şi ale poliţiei egiptene, susţinute de blindate. Înarmaţi cu bâte, frânghii şi bare de fier, mai mulţi protestatari au reuşit să spargă vineri noapte centura de protecţie ridicată în ultimele zile de autorităţile egiptene în jurul misiunii diplomatice israeliene.

Este pentru prima dată de la semnarea acordului de pace Israel-Egipt, în 1979, când Ambasada israeliană la Cairo a fost atacată cu o asemenea violenţă. Ambasada Israelului la Cairo a devenită un simbol al acordului de pace istoric israeliano-egiptean, Egiptul fiind primul stat arab care a încheiat un asemenea tratat cu statul evreu, urmat de Iordania, în 1994. Ambasadorul israelian în Egipt, Yitzhak Levanon, a părăsit sâmbătă dimineaţă această ţară la bordul unui avion ce a decolat de la Cairo, după ce ambasada israeliană din Egipt a fost atacată de manifestanţi care au reuşit să pătrundă şi în interior. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.