ECO: In pofida disensiunilor, Ucraina va continua livrarile de energie electrica in R. Moldova

Publicatia economica Eco publica un articol care are ca tema colaborarile bilaterale dintre R. Moldova si Ucraina in domeniul electro-energetic.
La consultarile bilaterale din 23 ianuarie 2008 de la Kiev s-a convenit continuarea livrarilor de energie electrica ucraineana in R. Moldova, cu mentinerea conditiilor anterioare care prevad majorarea cu 0,1 centi SUA/kWh pe luna.
Din cauza ca preturile sunt prea ridicate, Moldova ar putea renunta la energia electrica ucraineana, iar Ucraina ar putea ocoli Moldova in exportul de energie electrica, pentru ca, potrivit presedintelui companiei Ukrinterenergo, Nicolai Paskevici, „exporturile de electricitate in Moldova ar aduce doar pierderi”.
Intentia Ucrainei de a construi linii electrice care sa ocoleasca Moldova este pentru a controla alimentarea cu electricitate a regiunii Odesa si pentru a dicta formarea preturilor.

ECO scrie ca, potrivit lui Vladimir Antosii, ministru al Industriei si Infrastructurii, pasii Ucrainei nu vor afecta in nici un fel Moldova, ci din contra, va afecta Ucraina.
ECO precizeaza ca in anul 2007, Moldova a importat din Ucraina 2,93 mlrd. kWh, in crestere cu 18,7% fata de anul 2006 si de trei ori mai mult ca in anul 2005”.
Cat despre Gazprom, acesta subventioneaza Centrala Electrica Moldoveneasca de la Cuciurgan. Astfel, e clar ca activitatea centralei este subventionata prin livrari de gaze ieftine. Pare suspect insa ca desi Gazprom si reprezentantii Moldovagaz afirma ca pretul vechi de 170 USD si cel nou de 191 USD per mia de metri cubi este valabil pentru intreaga Republica Moldova, centrala continua sa achite gazele la pretul vechi, scrie ECO.
Potrivit datelor oficiale, „CERS Mldoveneasca a exportat, in 2007, 554,1 mil. kWh de energie electrica in valoare de circa 24 mil. USD. Jumatate din acest volum a ajuns in Romania, prin intermediul unor firme off-shore. Daca la iesirea din Centrala energia electrica costa 4,5 centi SUA/kWh, apoi la intrarea in Romania ajunge la un pret de 6,5 centi SUA/kWh”, precizeaza Eco. // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare