Economiştii –da, parlamentarii – ba! Ştampila – motiv de confruntare între economişti şi deputaţi

Economiştii declară că respingerea de către Parlament a iniţiativei ce elimină obligativitatea ştampilei este un indicator al lipsei voinței politice în a promova reforme necesare pentru Republica Moldova. Mai mult decât atât, aceştia declară că vor continua să promoveze această inițiativă.

Astfel, Consiliul Economic al prim-ministrului a declarat astăzi că îşi exprimă regretul față de faptul că Parlamentul Republicii Moldova a respins, vineri, cu 33 de voturi pro și 33 de voturi contra, proiectul de Lege privind eliminarea obligativității ştampilei.

„Considerăm nefondate argumentele deputaţilor, care au votat împotriva acestei iniţiative legislative, precum că lipsa ştampilei ar pune în pericol afacerile, securitatea actelor şi ar favoriza falsificarea acestora. Majoritatea statelor europene demult au exclus obligativitatea ştampilei. În toate aceste state, cu un mediu de afaceri net superior celui din Republica Moldova, autoritățile au considerat că ștampila nu oferă niciun plus de securitate, fiind ușor falsificabilă și deci transformându-se doar într-o povară pentru antreprenorii de bună credință”, se arată în comunicatul Secretariatului Consiliului Economic.

Mai mult, conform ultimului Clasament al Băncii Mondiale Doing Business 2015, costul ștampilei este aproximativ 30% din costul total de înregistrare a unei afaceri. De asemenea, obligativitatea ștampilei complică, fără plus de securitate, orice interacțiune dintre stat și antreprenor.

„Considerăm că nu calitatea acestui proiect de lege, ci oportunitatea acestuia a fost motivul din care Parlamentul a respins inițiativa dată. Obligativitatea ștampilei la moment obligă antreprenorii să înregistreze pierderi de aproximativ 10 milioane de lei pe an, bani achitați la câteva întreprinderi private, care au dreptul exclusiv de a produce și comercializa ștampile”, precizează economiştii.

Aceştia au declarat că rămân ferm convinși că anularea obligativităţii ştampilei este o iniţiativă bună și necesară care se va realiza într-un târziu și în Republica Moldova. „Vom continua să promovăm această inițiativă, dar și altele țintite spre ameliorarea mediului de afaceri, reducerea costurilor, eliminarea birocrației și creșterea transparenței mediului de afaceri”, au precizat reprezentanţii Consiliului Economic al premierului.

Moldova.ORG precizează că vineri Parlamentul a respins proiectul de Lege care prevedea ca agenții economici să nu mai fie obligați să dețină ștampila la toate etapele activității. Proiectul urma să amendeze circa 40 de acte normative. Din cei 66 de deputați prezenți în sală doar deputații din PL, PD și PLDM au susținut inițiativa. Deputaţii comunişti şi socialişti au criticat vehement acest proiect.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare