Economistul Dodon prezintă soluţii pentru BEM pe …Facebook

Liderul socialiştilor a prezentat mai multe soluţii pentru „salvarea” Băncii de Economii pe…Facebook.

Socialistul susţine că la moment sunt două căi de soluţionare a problemei: majorarea capitalului social sau acordarea unui credit preferenţial de la Banca Naţională şi implicarea Fondului de garantare a depozitelor.

„ Majorarea capitalului social presupune emisie suplimentară de acţiuni. Statul cu cota de 56 % trebuie să aloce 280 mln lei din Bugetul de stat pentru anul 2013, care are deja o gaură de peste 1,5 mlrd lei drept urmare a prognozelor macroeconomice eronate, fapt criticat de socialişti în octombrie 2012 în dezbaterile parlamentare. Dacă statul nu va aloca aceste mijloace apare riscul pierderii pachetului de control şi coborârea cotei statului sub 50 la sută. Dacă statul găseşte 280 mln nu există certitudinea că acţionarii privaţi vor accepta să aloce 220 mln lei pentru acoperirea incompetenţei şi fărădelegilor comise de conducerea băncii şi Consiliul de administraţie compus din funcţionari publici”, menţionază Dodon.

Totodată, Dodon se arată sceptic că implicarea Fondului de garantare a depozitelor va rezolva problema. Aceasta pentru că „valoarea depozitelor este incomparabil mai mare faţă de mărimea Fondului. În plus, aceasta înseamnă că problema BEM va fi rezolvată pe seama întregului sistem bancar, fiind penalizate toate băncile comerciale pentru lacunele statului în administrarea pachetului de control al BEM”

„Creditul preferenial de la BNM ar putea fi o soluție cu condiția că se face o anchetă detaliată și transparentă cu scopul penalizării funcționarilor vinovați și principalul se reușește restituirea unei părți din creditele neperformante. Mijloacele creditare restituite de agenții economici în favoarea BEM ar putea servi drept surse de întoarcere a creditului alocat de BNM. În caz contrar nu există nicio garanție și nici un sens pentru BNM să aloce banii statului pentru a salva BEM”, menționează Dodon.

În același context, socialistul a sugerat că dacă nu se va acționa promt și rapid, mai multe de jumătate din depozite nu vor avea surse de acoperire.

„Panica a sute de mii de oameni ce nu vor putea să-şi restituie banii de la BEM se va arunca asupra altor banci. Oamenii vor scoate banii din sistemul bancar şi vor încerca să-şi securizeze economiile prin transferul leilor în valuta forţă – $ SUA, €. În condiţiile în care intrările de valută în ţară sunt scăzute (exporturile au scăzut şi cad în continuare, investiţiile străine directe lipsesc) va apărea o presiune foarte mare asupra cursului de schimb. Dacă BNM nu va interveni prin vânzarea valutei din rezervele sale cursul de schimb va creşte, ceea ce va provoca scumpiri în lanţ la toate produsele şi serviciile”, avertizează Dodon.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare