De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — Nu departe de oraşul Mangalia, România, s-a descoperit o peşteră care prezintă un ecosistem propriu, neinfluenţat de schimbările de la suprafaţa solului.
Peştera Movile, descoperită în 1986, într-un puţ minier, nu părea să prezinte caracteristici deosebite. Avea doar o galerie, lungă de 200 m, scundă şi nespectaculoasă.
Primii exploratori au găsit în capătul peşterii un mic lac cu apă termală sulfuroasă. Prin explorarea lacului cu scafandru autonom, membrii echipei GESS au mai găsit câteva încăperi mici, parţial inundate, cu numeroase vieţuitoare nevertebrate: viermi, melci, gândaci, scorpioni, izopode, lipitori, miriapode. Toate sunt depigmentate şi lipsite de ochi, dar înzestrate cu antene lungi şi cu alte adaptări specifice mediului cavernicol.
Cercetându-le cu atenţie, zoologii au putut descoperi printre ele 35 de specii noi, necunoscute lumii ştiinţifice până atunci. Doar în Peştera Mammoth din America s-au mai găsit atâtea specii. Însă peştera din America are 550 km, nu doar 200 m.
Până în 1990, când s-a început explorarea peşterii cei 12000 de metrii pătraţi au fost complet izolaţi de schimbările mediului exterior. Ecosistemul se presupune ca ar fi fost separat de mediul exterior pentru aproximativ 5.5 milioane de ani, chemosinteza fiind procesul care stă la baza funcţionării sistemului.
Chemosinteza fiind capacitatea unor organisme (chemautotrofe) de a realiza sinteza substanţelor organice din substanţe minerale cu ajutorul energiei chimice eliberate în procesele de oxidare a unor substanţe organice ca H2, H2S, Fe, NH3, HNO3 este un tip de nutriţie autotrofă.
Mediul din subteran este foarte bogat în hidrogen sulfurat (8-12 mg/l) , nivelul oxigenului este destul de redus (max. 10%), nivelul dioxidului de carbon este ridicat (2-3.5%) iar nivelul metanului este şi el destul de ridicat (1-2%).
În 1996 , peştera este luată în vizorul NASA care împreună cu cercetătorii români lucrează la peşteră, interesul fiind maxim , asemănarea cu fosele vulcanice de pe Marte fiind evidentă. Întregul ecosistem format în peşteră a dat peste cap toate închipuirile specialiştilor despre existenţa vieţii, constatându-se că poate exista viaţă şi într-un mediu ostil, chiar toxic, fără aer şi soare. În peşteră puteţi întâlni extratereştrii, organisme vii ce trăiesc altfel decât noi.
Peştera a fost un ecosistem izolat de circa 5,5 milioane de ani, acest lucru îl demonstrează apa din peştera are o compoziţie chimică diferită faţă de fântânile din apropiere, care circulă prin canale carstice închise, venind direct din adâncul pământului, pe o falie profundă.
În sedimentele din peşteră nu s-au găsit izotopii radioactivi comuni în solul României după accidentul de la Cernobâl din 1986, ceea ce demonstrează încă o dată izolarea peşterii.
Peştera nu este deschisă pentru vizitarea turiştilor, fiind permis doar accesul cercetătorilor. E mai bine aşa fiindcă de obicei unde este turism acolo se distruge. Trebuie să învăţăm să fim turişti.