În acel moment de după sex, când e cald și bine alături de omul drag, nu te prea gândești la urinare și poate nici nu vrei să strici farmecul, ci să te bucuri de el. Chiar dacă nu simți nevoia, se recomandă să o faci – aceasta este cea mai simplă metodă de a preveni o infecție urinară, de a preveni durere și senzație de arsură.

Infecțiile urinare vor afecta de la 50% până la 60% dintre femei de-a lungul vieții, potrivit articolului științific „Managementul infecțiilor recurente ale tractului urinar la femei”. Deși bărbații au un risc mai mic de a face infecții ale tractului urinar, mai ales după sex, asta li se poate întâmpla și lor.

Femeile active sexual sunt de 140 ori mai predispuse la infecții urinare decât cele inactive. Circa 30% din actele sexuale sunt urmate de creșterea numărului de bacterii în urină.
Înainte de toate, trebuie să înțelegem anatomia umană. Femeile au uretra mai scurtă decât a bărbaților, ceea ce înseamnă că bacteriile ajung mult mai rapid în vezica urinară. Uretra femeii măsoară aproximativ 4 centimetri, iar a bărbaților – aproximativ 20 cm.
Deși oricine poate să facă o infecție urinară, un studiu din 2013 arată că femeile au șanse de aproximativ opt ori mai mari în comparație cu bărbații.

De asemenea, la femei, uretra este mai aproape de anus, ceea ce înseamnă că bacteriile, la fel, pot să pătrundă mai ușor în uretră. Acesta și este unul dintre motivele pentru care femeilor li se recomandă să „se șteargă” din față spre spate pentru a evita transportarea bacteriilor de la anus spre uretră.
În timpul raportului sexual, bacteriile ajung în zona organelor genitale ale femeii de pe mâinile ei, ale partenerului, de pe organele genitale ale partenerului/partenerei.
Prin urmare, se recomandă urinarea atât înainte, cât și după actul sexual, pentru a elimina bacteriile din uretră. Chiar dacă uretra bărbaților este mai lungă, se recomandă și lor să facă același lucru pentru a evita infecțiile urinare.
Infecțiile urinare în urma rapoartelor sexuale mai poartă numele de „cistita din luna de miere”. Cu alte cuvinte, este vorba de inflamarea peretelui vezicii urinare. Uneori, această noțiune se referă și la femeile care au avut primul act sexual din viețile lor, un act sexual după mult timp de abstinență sau la schimbarea partenerului. Simptomele infecției pot fi următoarele: arsuri sau senzații dureroase în timpul urinării; nevoia de a urina frecvent chiar dacă „iese puțin sau nimic”; urină tulbure, cu urme de sânge sau cu miros puternic; durere în spate sau în abdomenul inferior; febră sau frisoane; relații sexuale dureroase și altele.

Ca să previi infecțiile urinare
Urinarea după sex nu reprezintă o metodă de contracepție
Urinarea nu previne o sarcină, chiar dacă o faci la câteva secunde după ejaculare. În timpul actului sexual vaginal, sperma este eliberată în vagin. Urina este eliberată din uretră. Acestea sunt două canale complet separate. Cu alte cuvinte, eliberarea urinei din uretră nu va „scoate” nimic din vagin. Dacă materialul seminal a intrat în vagin, nu există „întoarcere”. Spermatozoizii călătoresc deja în sus pentru a încerca să fertilizeze un ovul.
Resurse informaționale consultate: WebMD.com; Healthline.com; Medical News Today; Gyneco.md; ISSM;SexEd.pl;