Enigma osemintelor din Valea Morilor e rezolvată

Ştirea despre descoperirea în timpul lucrărilor de curăţare şi adâncire a lacului din Valea Morilor din Chişinău a osemintelor unui animal mare preistoric s-a răspândit departe de hotarele R. Moldova. Iniţial, din lipsa unor piese scheletice specifice, după care se poate determina corect specia animalului (craniu, măsele), se presupunea că s-au depistat reminiscenţele scheletice de mastodonţi-proboscidieni străvechi, care au trăit în părţile acestea acum 5-11,5 milioane de ani.

Totuşi, noi am constatat că, după forma arcuită a fildeşilor şi fosilizarea foarte slabă a oaselor, resturile pot fi atribuite mamutului (Mammuthus primigenius) proboscidian dintr-o epocă cu mult mai târzie – Pleistocenul superior (200-12 mii de ani în urmă).
Săpăturile complicate care au urmat, analiza atentă a osemintelor extrase şi descoperirea unei mandibule puternic deteriorată cu ultimele măsele (molarii M3 ) pe ea, au confirmat versiunea precum că osemintele aparţin unui mamut (probabil femelă, după dimensiunile comparativ mici ale corpului şi a măselelor), fiind, poate, unul dintre ultimii mamuţi de pe teritoriul dintre Nistru şi Prut, dispăruţi aici cu aproximativ 14 mii de ani în urmă.
În prezent, osemintele sunt scoase foarte atent din sol şi transportate la Institutul de Zoologie al AŞM, unde, după o prelucrare specială, preparare, reconstituire şi cercetare, vor fi expuse în muzeul institutului.
Menţionăm, totodată, că zilele acestea, arheologii de la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei au depistat, tot în matca veche a lacului din Valea Morilor, în apropierea descoperirii anterioare, noi resturi scheletice, care pot fi ale altui mamut. În curând, ele vor fi scoase din pământ. Probabil, în viitor, aici vor fi descoperite şi alte animale preistorice.

Mamutul (vezi desenul) a fost unul din cele mai reprezentative, răspândite, interesante şi curioase mamifere mari terestre, care au vieţuit în aşa-numita epocă glaciară a Pleistocenului superior în toată Europa, Asia de Nord şi America de Nord. În R. Moldova sunt înregistrate peste 100 de puncte în care s-au descoperit rămăşiţe scheletice, iar în câteva cazuri – schelete aproape întregi de mamut. Cele mai vechi au o vârstă de circa 100-80 mii de ani.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.