Un început de săptămână cu probleme vechi, dar cu decizii noi în domeniul justiției. Președinta Maia Sandu a anunțat deciziile CSS, care au menirea de a debloca situația din sistemul justiției. Hai cu informațiile zilei!
🔨Președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, după ce Adunarea Generală a Judecătorilor nu a ales candidați la Consiliul Superior al Magistraturii. CSS a luat două decizii.
- CSM urmează să fie funcțional în 30 de zile. Parlamentul va numi membri ne-judecători care au trecut pre-vetting-ul și din acești membri vor fi creați membri CSM. „CSM va funcționa indiferent de ce vor decide judecătorii”.
- Curtea Anticorupție va investiga dosarele referitoare la corupția mare și corupția din justiție și va fi funcțională în 3 luni.
⛔Moldova ar putea denunța acordul cu privire la activitatea Teleradiocompaniei „MIR”. Potrivit guvernului, decizia va proteja spațiul audiovizual național și va asigura securitatea informaționale, în condițiile unui atacului Rusiei asupra Ucrainei. Activitatea acestei companii este reglementată de un acord semnat încă în 1993 de statele CSI.
📲Autoritățile lucrează la lansarea unei aplicații, asemănătoare cu aplicația ucraineană Diia, prin care cetățenii interacționează cu statul. „Soliciți tot felul de extrase și certificate, depui o petiție, inclusiv ai în telefon actele de identitate electronice (buletin, permis de conducere, etc)”, declară ministrul Economiei Dumitru Alaiba. Aplicația va fi lansată în câteva luni.
🎤Euronews România va deschide o filială în Republica Moldova până în toamna acestui an. Euronews România este un post de televiziune operat de Euronews în parteneriat cu Universitatea Politehnica București.
🛫La cinci ani de la privatizare, Air Moldova a rămas practic fără aeronave din cauza datoriilor în care s-a înglodat. În 2018, înainte ca Air Moldova să fie privatizată, compania a operat zboruri cu 33 de avioane. Acum Air Moldova a ajuns să utilizeze doar două aeronave pentru care are contracte de chirie numai până la începutul acestei veri. Despre ce se ascunde în spatele zborurilor anulate și capcana lui Șor de la Air Moldova vezi aici.
❓ Regizorul de origine lituaniană, Linas Zaikauskas, condamnat pentru hărțuire sexuală, a pus în scenă o piesă în cadrul Teatrului Dramatic Rus de Stat A. P. Cehov din Chișinău. El a fost condamnat în 2018 de un tribunal din Kupiškis la 44 de zile de arest pentru hărțuire sexuală. De asemenea, tribunalul a decis să îi acorde actriței vătămate despăgubiri pentru daune materiale.
💶 Guvernul României vrea să adopte euro până în 2026, mult mai devreme decât planul actual de aderare la zona euro în 2029, a anunțat ministrul de Finanțe, Adrian Câciu. La sfârșitul anului 2022, Comisia Europeană a declarat că România nu îndeplinea condițiile necesare pentru a adopta euro.
💊 Wyoming a devenit primul stat din SUA care a interzis pastilele pentru avort. Prescrierea sau vânzarea acestora va fi ilegală din 1 iulie. Încălcarea legii se pedepsește cu până la șase luni de închisoare și o amendă de 9.000 de dolari. Totuși, femeile care efectuează sau încearcă un avort chimic nu vor fi urmărite penal. Pastilele pentru avort sunt cea mai comună metodă de întrerupere a sarcinii în SUA. Într-un alt stat american, Carolina de Sud, a fost propus un proiect de lege care ar putea impune pedeapsa cu moartea femeilor care fac avort. „Are zero șanse să treacă.”, a declarat liderul majorității din Senat, Shane Massey.
😀Mai puțin fericită decât anul trecut. Republica Moldova ocupă locul 63 în clasamentul celor mai fericite țări din lume, față de locul 62 anul trecut, potrivit raportului World Happiness 2023. Suntem în urma unor țări cum ar fi Kârgâzstanul și Mongolia, dar înaintea Chinei și Vietnamului. Cea mai fericită țară este Finlanda, iar cea mai puțin fericită – Afganistan.
UCRAINA
- Președintele chinez Xi Jinping se află la Moscova unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin. În cadrul întâlnirii protocolare, Putin a declarat că țara sa e puțin invidioasă pe China, pentru că aceasta în ultimii ani a făcut un salt extraordinar în dezvoltarea sa și „peste tot în lume provoacă un interes real”. Comentatorii politici spun că Putin se așteaptă ca președintele chinez să dea dovadă de solidaritate cu Rusia în fața occidentului, în timp ce Xi va prezenta China ca mediator de pace global.
- Vladimir Putin a vizitat orașul Mariupol în noaptea spre 19 martie. Într-un clip al unei conversații dintre Putin și „locuitorii” din orașul ocupat, se aude strigătul unei femei „totul nu este adevărat, totul este pentru spectacol”. „Infractorul este întotdeauna atras de locul crimei”, a fost reacția Ucrainei la această vizită.
- Al doilea Bahmut. În ultimele săptămâni, forțele ruse au avansat în jurul orașului Avdiivka, localitate aflată la nord de Donețk care este sub control ucrainean. Avdiivka se află în prima linie a conflictului din Donbas încă din 2014. Orasul este acum in mare măsură distrus.
- Mandatele de arestare emise pe numele lui Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova vor rămâne în vigoare pentru tot restul vieții, până când aceștia nu vor fi judecați, a declarat procurorul Curții Penale Internaționale Karim Khan. La început, instanța planifica să țină sub secret mandatele de arestare, dar apoi a decis să le elibereze pentru a încerca să oprească alte crime. „Copiii nu trebuie tratați ca prada de război, ei nu pot fi deportați”, a declarat procurorul.
📸imaginea zilei
Aceasta este Sașa Pascal, de șapte ani din Odesa. Pe 16 mai 2022, în urma unui bombardament ea a fost prinsă sub dărâmăturile unei clădiri. Acum Sasha are o proteză bionică și visează să revină la gimnastică.

🍡la desert
Huh, a fost o zi cu știri multe și intense. Dar pe final te lăsăm să te relaxezi cu cel mai proaspăt cântec și videoclip de la Via Dacă – Mai Lin.
Imaginile sunt preluate din scurtmetrajul fotografei Maria Guțu, „Printre stânci”, filmat în satul Duruiotarea Veche. Dacă vrei mai multe imagini idealizate din ruralul moldovenesc, îl poți vedea integral aici.
Ne auzim mâine cu știri esențiale!