O zi cu mai multe știri esențiale interesante și utile. Uite ce ți-am pregătit astăzi.
👏Președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi la Bruxelles, că prin implicarea României, Republica Moldova va primi un ajutor suplimentar din partea Uniunii Europene. Iar prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a anunțat la Chișinău despre deblocarea primei părți de 25 milioane euro din sprijinul financiar de 100 milioane euro, ce va fi oferit Republicii Moldova.
👉Punctul de trecerea a frontierei Leova-Bumbăta, unde legătura se va face printr-un pod cu pontoane, va fi funcțional din luna mai. Alte trei poduri peste Prut, de la Sculeni, Leușeni și Cahul, urmează să fie reconstruite în acest an. În aprilie va fi activat și regimul de control comun la Leușeni-Albița, a anunțat premierul Dorin Recean.
💻De astăzi, cetățenii pot solicita on-line 19 acte, care până acum erau oferite pe suport de hârtie. Prin intermediul portalului serviciilor publice: https://servicii.gov.md/ro, cetățenii pot solicita digital, de exemplu, certificat/ duplicat/ al actului de naștere, căsătorie, deces, divorț, de schimbare a numelui și/sau prenumelui, ș.a. Platforma poate fi accesată de pe orice calculator sau dispozitiv mobil conectat la Internet, însă pentru aceasta este nevoie de semnătura digitală. Aceasta va fi utilizată la autentificare și la semnarea cererii depuse.
💂Armata Națională își propune ca în următorii zece ani să modernizeze tot echipamentul și armamentul pe care-l are în dotare. Acum, armata are în dotare echipament și utilaj sovietic, iar experții susțin că la acest capitol stăm mai prost decât în anii `90. Despre reformele de modernizare, care așa și nu au fost duse până la capăt și care este situația în prezent, citește aici.
😷 Peste 260 de mii de doze de vaccin împotriva coronavirusului expiră pană la sfârșitul lunii martie. Este vorba despre 210 mii de doze de Pfizer, cu risc de expirare la 31 martie 2023 și în jur de 53 de mii de doze de vaccin Sinopharm, care au un risc de expirare la 28 martie. De asemenea, Agenția Națională pentru Sănătate Publică deține în stoc în jur de 35 de mii de doze de vaccin Pfizer care au termen de valabilitate până la 31 august 2023.
🔬Fă un screening pulmonar fără să mergi la policlinică! Mâine, între 09:00-16:00, în scuarul magazinului UNIC, de Ziua Mondială de combatere a tuberculozei, poți să faci un screening radiologic pulmonar și să beneficiezi de consultația medicului radiolog și ftiziopneumolog.

💃Interpreta Valeria Stoica, originară din Republica Moldova, a apărut pe un panou publicitar în Times Square, din NewYork. Cântăreața a anunțat pe rețelele sociale că platforma Spotify a ales-o ca ambasadoare a proiectului Equal, care promovează femeile artiste din întreaga lume. Valeria a devenit prima ambasadoare a României în cadrul acestui proiect.

🤕O jurnalistă de doar 19 ani din România vorbește despre prezența dominantă a liderului AUR, George Simion, pe TikTok, o platformă deseori ignorată de autorități și oamenii mai în vârstă. Probabil ai văzut multă propagandă rusească și pe TikTok-ul moldovenesc. Pentru o gură de aer proaspăt îți recomandăm contul nostru de acolo.
🚎Cea mai bogată țară din Europa marchează al treilea an de transport public gratuit. În Luxemburg toți cei care folosesc tramvaiele, autobuzele și trenurile se declară mulțumiți. Cetățenii spun că, întrucât transportul public este gratuit, este mai ușor să iei o decizie în favoarea transportului public. Statul, al cărui PIB pe cap de locuitor este de aproximativ 99.900 de euro pe an, spune că transportul public gratuit este o modalitate de combatere a poluării și a schimbărilor climatice.
👉Anul trecut, populația Canadei a crescut pentru prima dată în istorie cu peste un milion de oameni. Creșterea anuală a fost de 2,7% și este cea mai mare din 1957. Aceasta se datorează aproape în întregime imigranților și rezidenților temporari. Populația totală a țării a ajuns la 39,57 milioane. În 2022, țara a primit 437.000 de imigranți, în timp ce numărul rezidenților temporari a crescut cu 607.782.
UCRAINA
- Ucraina folosește zilnic între 4.000 și 7.000 de obuze de artilerie, iar Rusia – 20.000 de obuze, declară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Oficialul spune că Kremlinul nu are în plan pacea și intensifică producția industrială militară, căutând ajutor de la „regimuri autoritare precum Iranul sau Coreea de Nord pentru a obține mai multe arme”.
- Reconstrucția Ucrainei, după încheierea războiului, va costa peste 411 de miliarde de dolari, arată estimările Băncii Mondiale. Suma anunțată este de 2,6 ori mai mare decât PIB-ul Ucrainei pentru 2022. Analiza Băncii Mondiale mai arată că războiul a provocat un regres de 15 ani în dezvoltarea economică a țării, iar 7,1 milioane de persoane s-au pomenit în rândul persoanelor sărace.
- În Marea Neagră se află 15 nave rusești, inclusiv patru port-rachete. Autoritățile Ucrainei au precizat că este vorba despre două port-rachete de suprafață și două subacvatice, a căror salvă totală poate ajunge la 24 de rachete de tip Kalibr.
📸Imaginea zilei
Specialiștii Agenției de Mediu au mers și au prelevat probe ale apei din râul Bâc. Iată ce au văzut la fața locului.

🍡la desert
„Soția călătorului în timp” (The Time Traveler’s Wife) e un serial HBO. Având doar 6 episoade, serialul spune povestea iubitei unui bărbat cu o abilitate unică: de a călători în timp. „Deși subiectul a fost deja explorat în cultura contemporană, creatorii serialului au încercat să dea o interpretare nouă și îndrăzneață acestei istorii”. (Recomandare de la Patricia Mihailă).
Ne auzim mâine cu știri esențiale!