Un sfârșit de săptămână mai tumultos în Parlament, care s-a soldat cu ridicarea imunității Marinei Tauber. Hai cu noi în Esențialul de vineri.
🔗Marina Tauber a acceptat în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 mai 2023 de la grupul criminal organizat condus de Ilan Șor peste 195 milioane lei, pentru finanțarea partidului. Asta a declarat azi în Parlament procurorul general interimar Ion Munteanu. Cele trei cereri de ridicare a imunității înaintate de el au fost aprobate de parlament, iar dosarul penal care o vizează pe Marina Tauber va fi trimis în judecată.
Iată alte subiecte adoptata azi de deputați:
- Antreprenorii vor putea perfecta actele notariale la distanță, în regim electronic. Este una din modificările pentru dezvoltarea afacerilor la distanță.
- Lista produselor nealimentare care cad sub incidența reglementărilor tehnice conforme legislației UE va fi extinsă de la 27 la 54 de categorii, inclusiv cele comercializate online.
- În raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași va fi construită infrastructura de colectare a deșeurilor solide. Proiectul va fi realizat cu un grant de 5,6 mil. de euro acordat de BERD.
👗Garderoba la control! Jurnaliștii de la Nokta au constatat că bașcana Irina Vlah a purtat anul trecut haine, accesorii și bijuterii, ce costă mult mai mult decât salariul ei anual. În garderobă ei sunt peste 40 de sacouri costul cărora începe de la 200 de euro, bijuterii de 2000 de dolari, 5 ceasuri elvețiene de sute și mii de euro și ochelari de 1400 de euro. Salariul ei a fost în anul trecut 296 mii lei.

📜2104 de dosare desecretizate au fost transmise de SIS către Agenția Națională a Arhivelor. Acestea vizează activitatea administrativă a NKVD/KGB/MGB din cadrul RSS Moldovenești, dar și dosare judiciare cu privire la persoanele care au fost supuse represiunilor politice în perioada regimului totalitar și care au trecut procedura de reabilitare. Accesul la dosare se va face conform unei proceduri stabilite de Agenția Națională a Arhivelor.

🌀La Gimnaziul nr. 74 „Viorel Găină” din comuna Tohatin a fost pusă în funcțiune o turbină eoliană pe axă verticală. Este o premieră pentru țară, inovația va permite economisirea cheltuielilor pentru consumul de energie electrică, care ajung la 160 de mii de lei pe an. Proiectul de 1,7 mln de lei a fost realizat cu suportul financiar al Programului de Granturi Mici al Facilității Globale de Mediu (GEF SGP).

🌳În orașul Utrecht din Olanda a început amenajarea unui bloc de locuit cu pădure verticală, ce va fi capabilă să producă aproximativ 41 de tone de oxigen în fiecare an. În cadrul proiectului „Wonderwoods” vor fi plantați 300 de copaci de 30 de specii diferite și alte mii de plante. Pe lângă purificarea aerului, plantele vor atenua poluarea fonică, iar vara va scădea temperatura în interiorul clădirii.

RĂZBOIUL RUSIEI ÎMPOTRIVA UCRAINEI
- Noaptea trecută Rusia a atacat Ucraina cu 31 de drone Șahed și 17 rachete de rachete de croazieră. Dintre acestea, 10 rachete și 25 de drone au fost doborâte, inclusiv două drone de recunoaștere. În regiunea Dnipro a fost lovit spitalul, două persoane au murit, iar alte 30 au fost rănite.
- Astăzi dimineața în orașul rus Krasnodar au avut loc două explozii, în urma cărora un bloc cu birouri și o clădire rezidențială au fost avariate. Canalele Telegram locale spun că orașul a fost atacat de drone. Locuitorii orașului au auzit două explozii cu o diferență de zece minute.
- Japonia a extins sancțiunile împotriva Rusiei. Pe lista de sancțiuni au fost adăugate 17 persoane și 78 de organizații. În plus, Japonia a interzis furnizarea de servicii de construcții și inginerie către Rusia, precum și exportul de mărfuri care „contribuie la întărirea potențialului industrial.al Rusiei”.
📸imaginea zilei
La sud se coc lămâile. Satul Găvănoasa, Cahul.

🍷la desert
Mâine, 27 mai, poți vedea Bășcuțele din Țîra, la festivalul cu același nume.
La Cămara Fest pe 27 și 28 mai poți gusta fructe dulci, legume, vinuri mari de la crame mici, brânzeturi și cașcavaluri. Parcul Alunelul, între 10.00 și 19.00.
„Prieteni vechi”, un spectacol prezentat de un studiou din China, va avea loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu” în cadrul Bienalei Teatrului Național „Eugène Ionesco”. Duminică, la 17.00.
Ne auzim luni cu știri esențiale!