Azi Parlamentul a fost productiv, dar și susținătorii lui Șor au fost la datorie. Vezi mai jos sinteza informațiilor esențiale ale zilei.
💗Oficial! Sintagma „limba română” va fi introdusă în toată legislația Republicii Moldova. Documentul a fost adoptat de Parlament. La modul practic vor fi înlocuite sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”, iar sărbătoarea „Limba noastră” va fi numită „Limba română”.
🔨Reforma Curții Supreme de Justiție, votată în prima lectură de Parlament. Documentul prevede competențe mai restrânse pentru instituție și posibilitatea ca inclusiv avocați, procurori sau profesori universitari să devină judecători ai CSJ. Candidații ar putea fi supuși evaluării externe.
👤Susținătorii Partidului Șor au organizat și azi un protest în fața Parlamentului. Poliția a anunțat că 24 de participanți, printre care 15 minori fără însoțitori, au fost conduși la inspectorat pentru identificare. Una dintre persoane se afla în căutare.
📛Igor Dodon nu va putea părăsi țara în următoarele 60 de zile. Decizia a fost luată, de către Curtea Supremă de Justiție. Totuși, Dodon a depus o cerere în instanță prin care a solicitat să i se permită plecare pentru câteva zile pe muntele Athos.
💵 Vom primi sprijin financiar de 10 milioane de lire din partea Marii Britanii. Anunțul a fost făcut de ministrul de externe britanic, James Cleverly, care se află la Chișinău. Ajutorul va merge spre proiecte orientate spre buna guvernare, dezvoltarea economică și sectorul energetic. Întrebat dacă UK planifică susținere militară pentru Republica Moldova, Cleverly a spus că cel mai bun mod de a apăra Republica Moldova de un atac al Rusiei este de a proteja Ucraina.
🔎Dereck Hogan, Asistent Adjunct Principal al Secretarului de Stat al SUA, fost ambasador al SUA la Chișinău, aflat într-o vizită la Chișinău, a acordat un interviu pentru ZdG. Iată câteva declarații:
- acum SUA nu vede un risc iminent pentru Moldova. Țara se mișcă dinamic spre realizarea obiectivelor de stat candidat în UE.
- în prezent, timpul nu e de partea oligarhilor. Mai devreme sau mai târziu, vor exista instrumente pentru responsabilizarea celor care încearcă să submineze democrația. Aceste instrumente se dezvoltă acum în Moldova.
- Alegerea cetățenilor pentru schimbări a făcut ca Moldova să devină faimoasă în întreaga lume.
🐝 În Moldova a fost pusă pe roate prima linie de producere a hranei pentru albine. Atunci când natura nu poate oferi nimic pentru hrana albinelor, apicultorii le hrănesc cu turte dulci, pregătite din sirop de zahăr, suplimente proteice și diferite vitamine și minerale. Până acum, apicultorii fie le pregăteau în condiții de casă, fie le cumpărau din străinătate. Utilajul a fost procurat în cadrul unui proiect PNUD cu ajutorul unui grant oferit din partea Suediei și Marii Britanii.



😥Un profesor arhidiacon de la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare, România, și-a manipulat emoțional elevele de 15 ani. Într-o investigație Recorder se arată momente video dintr-o excursie unde profesorul îi dă alcool unei eleve, iar un alt tânăr povestește că profesorul a cumpărat alcool și țigări.
🚬 Țigările electronice de unică folosință, tot mai în vogă printre tinerii din Moldova. Deși de multe ori sunt vândute ca alternative mai sănătoase pentru țigările obișnuite, acestea sunt, de fapt, un pericol pentru sănătate și pentru mediu, pentru că nu sunt reciclate. Citește mai multe un într-un material realizat de Moldova.org.
🚲Prima bicicletă zburătoare din lume a fost lansată oficial în Japonia, la un preț de aproape 555.000 de dolari. Vehiculul are două rotoare centrale mari care funcționează pe un motor de 228 de cai putere, alimentat cu gaz. Forța suplimentară vine de la o baterie electrică care alimentează patru ventilatoare de pe marginile exterioare ale vehiculului, care oferă stabilitate călătoriei. Bicicleta poate zbura cu o viteză de peste 60 de km/h.
UCRAINA
- Orașul Popasna, distrus complet de ruși și care acum se mai află sub ocupația rusă, a fost exclus de ruși de pe lista localităților din regiunea Lugansk, anunță autoritățile din Ucraina. Orașul, care avea o populație de aproximativ 20.000 de locuitori înainte de invazia rusă, a fost capturat în mai 2022, după lupte grele. Orașul a fost bombardat puternic, iar rușii au decis să nu-l reconstruiască.
- O dronă de producție chineză a fost doborâtă în estul Ucrainei, relatează CNN. Drona, model Mugin-5, a fost doborâtă de militarii ucraineni cu o pușcă de asalt AK-47. Aceste drone sunt numite și „Alibaba”, deoarece pot fi cumpărate pe site-urile Alibaba și Taobao la un preț de 15.000 dolari. Compania Mugin Limited a confirmat pentru CNN că este vorba despre drona lor.
- În Ucraina a fost protezat primul copil care a rămas fără picior din cauza bombardamentelor rusești. Este vorba despre o fetiță de 6 ani din regiunea Herson care a fost rănită la începutul lunii mai. Părinții fetiței doreau ca fiica lor să fie protezată acasă, pentru a ocoli zborurile dificile și pentru a putea primi ajutor constant.
- Imagini video secrete cu atacul asupra dronei MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre de către avioanele rusești Su-27 au fost publicate de Comandamentul European al SUA. In video se poate observa cum avioanele aruncă combustibil și apoi atacă drona americană. Rusia inițial nega că a fost implicată în doborârea dronei.
📷imaginea zilei
Mijloc de martie în bălțile satului Slobozia Mare

🍡la desert
Irina Cleșcenco recomandă vernisajul expoziției „Nil Novi Spectrum” al tânărului artist plastic, Daniel Cauia. „Lucrările artistului dialoghează cu publicul pe o multitudine de subiecte pacifist-unificatoare legate de natura umană și Natură în general”, spun organizatorii. Lansarea expoziției va avea loc astăzi, 16 martie, ora 18:00, în Galeria Cartego Bookstore.(str. Vlaicu Pârcălab 2). Expoziția va funcționa până pe 6 aprilie.
Ne auzim mâine cu știri esențiale!