În Moldova 8 martie continue să fie o zi importantă. Pentru unii – sărbătoare și prilej de a face cadouri, pentru alții – ocazie să-și revendice drepturile. Și în acest an Marșul feminist din centrul Chișinăului a făcut atmosfera mai dinamică. Vezi aici câteva poze despre cum a fost. Iată și știrile zilei, despre femei… dar nițel altfel.
💜„Vrem dreptate și egalitate!” au scandat astăzi participanții la marșul feminist din Chișinău. În anul curent marșul a purtat genericul „Femeile între pace și război” și a adus în vizor solidaritatea cu Ucraina și cu femeile care sunt prinse între pace și război. În fața Ambasadei Federației Ruse în R. Moldova s-a scandat „Slavă Ucrainei”.

🤗 Ministre și secretare de stat din nouă state UE se află astăzi la Chișinău pentru a susține parcursul european al Republicii Moldova. Ele și-au exprimat admirația și recunoștința pentru felul în care țara noastră a ajutat miile de refugiați ucraineni și pentru modul cumgestionează criza economică și socială cauzată de războiul din Ucraina.
👩Femeile din Republica Moldova trăiesc, în medie, cu aproape 8 ani mai mult decât bărbații. Speranța de viață pentru femei este de 73 de ani, iar în cazul bărbaților de 65 de ani. Vârsta medie a femeii la prima căsătorie este 26 ani, iar la bărbați – 29 ani. În plus, femeile în vârstă de 25-64 ani au un nivel de instruire mai înalt comparativ cu cel al bărbaților de aceeași vârstă. Cu toate acestea, femeile câștigă în medie cu 13,6 % mai puțin decât bărbații. Este vorba despre o diferență de 1319,5 lei. Salariul mediu lunar brut al femeilor din Moldova ar fi 8353,1 lei, iar al bărbaților – 9672,6 lei. Astfel arată portretul statistic al femeilor și bărbaților în Republica Moldova.

💵 Suedia oferă aproape 11 milioane de euro pentru sprijinirea femeilor și fetelor din Ucraina și Republica Moldova. Sprijinul va merge spre nevoile umanitare ale femeilor și fetelor, în special a sănătății și drepturilor sexuale și reproductive, și combaterea violenței sexuale și de gen.
❓ Irlanda va organiza în noiembrie un referendum pentru a elimina din constituție prevederile ce se referă la locul femeii în familie. Constituția țării, adoptată acum 86 de ani, a fost modificată în ultimii ani pentru a anula interzicerea avortului și pentru a permite căsătoriile între persoane de același sex. Totuși referirile „învechite” la rolul femeii în societate au rămas. În prezent, în Constituție scrie că statul recunoaște că „prin viața ei domestică o femeie oferă statului un sprijin fără de care binele comun nu poate fi realizat”, și că „mamele nu trebuie să fie obligate să muncească, neglijând îndatoririle casnice”.
🔨 Cinci femei din SUA cărora le-a fost refuzat avortul în Texas, deși se confruntau cu riscuri pentru sănătate, au dat statul în judecată. Texas interzice avortul, cu excepția urgențelor medicale, iar medicii riscă până la 99 de ani de închisoare. Reclamantele spun însă că medicii refuză procedura, chiar și în cazuri extreme, de teama urmăririi penale.
💃O femeie divorțată din Spania a primit o despăgubire de 204.600 de euro pentru treburile casnice pe care le-a făcut în timpul unei căsnicii de 25 de ani. Instanța a decis că femeia de 48 de ani a îndeplinit toate treburile gospodărești „în exclusivitate”, iar despăgubirea i-a fost acordată pentru că a fost lipsită de orice posibilă carieră din cauza „devotamentului excepțional față de casă și familie”. Avocatul femeii a spus că această decizie o „recunoaștere a muncii tuturor femeilor care se află în umbră, în ciuda faptului că ele sunt pilonul fundamental al familiei”.
Un val de proteste în trei țări atrag atenția mondială:
- Georgia. Mii de oameni au ieșit în străzile din Tbilisi spunând că nu-și doresc ca țara lor să se transforme în Rusia. Aceasta după ce Parlamentul a aprobat legea agenților străini, care prevede că organizație civilă, ONG, sau agent media care primește peste 20% din fonduri din surse străine ar fi catalogați drept „agenți străini”.
- Grecia. Mii de oameni protestează la Atena, la o săptămână după accidentul feroviar în care au murit 57 de oameni. Greviștii aduc Guvernului acuzații majore cu privire la eșecul său de a continua reformele în domeniul siguranței feroviare.
- Franța. În Franța au loc greve împotriva reformei controversate a sistemului de pensionare. Sindicatele au anunțat aproape 300 de proteste au fost programate în toată țara. Guvernul francez spune că va merge mai departe cu reforma pensiilor, cu creșterea vârstei de pensionare, în ciuda acestor violențe.
UCRAINA
- Ucraina ar putea permite înregistrarea parteneriatelor cuplurilor de același sex. Proiectul de lege înregistrat în Parlament le permite militarilor LGBT și partenerilor lor să beneficieze de facilitățile de bază în probleme ce țin de moștenire, protecție socială, drepturi în caz de deces. Un sondaj recent arăta că 56% dintre ucraineni sunt de acord sau mai degrabă de acord ca persoanele LGBT să aibă dreptul la parteneriat civil.
- UE a impus în premieră sancțiuni împotriva a nouă persoane și trei organizații implicate în încălcarea drepturilor femeilor în diferite țări. Acesta este primul pachet de sancțiuni UE împotriva celor acuzați de violență sexuală. Printre ei se numără militari ruși care au invadat Ucraina.
- Ucraina nu este implicată în sabotajul asupra a celor două gazoducte Nord Stream din Marea Baltică în septembrie trecut, afirmă ministrul Apărării, Oleksii Reznikov.
📸imaginea zilei
„Nu sunt flatată când sunt fluierată”. Echipa Moldova.org la Marșul feminist.
🍡la desert
Îți propun să mergi la o expoziție de fotografii care ilustrează povestea cutremurătoare a unei tinere diagnosticată cu Glaucom de la naștere. Organizatorii te îndeamnă să vii și cu o pereche de căști, pentru ca să poți auzi și istoria tinere în format audio. Lansarea va avea loc la data de 11 martie 2023, ora 18:00, la Artcor.
Ne auzim mâine cu știri esențiale!