Susținătorii Partidului „Șor” au ieșit și azi la rampă. Au blocat o intrare în Chișinău, au scandat în centrul capitalei și au plecat pe la casele lor. Dar în țară și în lume s-au întâmplat și alte lucruri interesante, despre care îți povestim în Esențialul de azi.
👉În prima parte a zilei susținătorii partidului „Șor” au blocat traseul la intrarea în Chișinău dinspre Stăuceni. Poliția nu a permis deplasarea mai multor mijloace de transport pentru că acestea erau reutilate și nu corespundeau normelor tehnice. Într-un final, traseul a fost deblocat. Tot astăzi „Mișcarea pentru Popor” a organizat un protest în centrul capitalei. Protestatarii au cerut guvernului să plătească facturile la gaz, încălzire și electricitate pentru lunile de iarnă.
💴Iată câteva decizii importante aprobate azi la ședința guvernului:
- Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor avea acces la un fond de creditare cu dobândă redusă. În 2023 pentru fondul FACEM statul va aloca 450 mil. lei.
- Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate, sortate și reciclate, Procesul va avea loc în câteva etape, iar costurile vor fi suportate de producători și importatori.
- La importul de echipamente de apă și canalizare vor fi aplicate facilități. Acestea vor fi aplicate la construcția stațiilor de epurare în Soroca și Cahul și pentru circa 100 de școli și 25 de instituții medicale.
🛬Wizz Air pleacă, vine Ryanair? Operatorul maghiar Wizz Air și-a suspendat toate zborurile din/spre Chișinău din 14 martie 2023. Decizia luată de Wizz Air a trezit nedumerirea autorităților de la Chișinău, întrucât pe 14 februarie compania a solicitat aprobarea programului de zboruri pentru sezonul de vară. Între timp, astăzi președintele Parlamentului Igor Grosu a discutat cu directorul comercial Ryanair despre posibilitatea operatorului irlandez să lanseze zboruri din și spre Republica Moldova.
🤚Începe cursa pentru scaunul de bașcan al Găgăuziei. Pe 30 aprilie vor avea loc alegerile, iar până în prezent, trei deputați ai parlamentului local și-au anunțat intenția de a candida. Este vorba despre Nicolai Dudoglo, Grigorii Uzun și Serghei Cimpoes. Numele deputaților Victor Petrov precum și a fostului bașcan Mihail Formuzal sunt vehiculate de asemenea, deși aceștia încă nu și-au anunțat oficial decizia. Actuala bașcană, Irina Vlah, este la al doilea mandat și nu poate candida pentru a treia oară.
🍅Rețeaua de supermarketuri Lidl din Marea Britanie a introdus o limită de trei roșii, ardei și castraveți per client. Reprezentanții companiei spun că „fenomenele meteo extreme din Spania și Maroc” au afectat cantitățile disponibile de produse necesare pentru salată.
🚀Fondatorul SpaceX, Elon Musk, și-a recâștigat locul de cel mai bogat om din lume. Averea lui Musk a crescut datorită unei creșteri de aproape 70% a prețului acțiunilor Tesla. În plus, au crescut vânzările automobilelor electrice. Astfel, averea netă a lui Musk a ajuns la 187,1 miliarde USD. Aceasta e cam mai mult de 10 PIB-uri ale Republicii Moldova.
UCRAINA
- Ucraina construiește fortificații la hotar cu regiunea transnistreană. De la începutul războiului, Ucraina nu doar a întărit controlul, ci și desfășoară construcția de structuri inginerești și de fortificație, a declarat Andriy Demcenko, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat al Grăniceri al Ucrainei.
- În ultimele 24 de ore, pe teritoriul Rusiei au căzut mai multe drone. Ieri seara trei drone au căzut în orașul Belgorod, la hotar cu Ucraina. Drone pline cu explozibili au atacat teritoriul bazei de petrol Rosneft din Tuapse. O altă dronă a fost doborâtă în regiunea Breansk. În regiunea Moscovei, o dronă a căzut în apropierea stației de comprimare a gazului ce aparține Gazprom. În plus, astăzi spațiul aerian de deasupra orașului Sankt Petersburgului a fost închis din cauza unui „obiect neidentificat”. Presa rusă scrie că acestea ar putea fi unul dintre cele mai mari astfel de atacuri pe teritoriul Rusiei.
- Companiile occidentale au continuat să exporte componente militare specifice și cu dublă utilizare în Rusia până în noiembrie 2022. Elementele fabricate în Germania, SUA și Elveția, în valoare de milioane de dolari, continuă să fie importate în Rusia prin distribuitori oficiali sau țări terțe ca Hong Kong și Turcia. De exemplu, racheta de croazieră rusă Kalibr ar include componente produse de nouă companii americane, una elvețiană și una taiwaneză.
📸imaginea zilei
Imaginea unei subterane reparate din Chișinău.

🍡la desert
A apărut cel de-al doilea sezon al serialului american White Lotus, creat de HBO. Este un serial care combină savuros umorul negru și satira socială. „ « Spionând » oaspeții și angajații unui hotel de lux timp de o săptămână, serialul explorează întortocheatele relații umane și probleme emoționale ale oamenilor care sunt forțați să-și petreacă vacanța împreună”, spune colega noastră Patricia Mihailă, care recomandă acest serial.
Ne auzim mâine cu știri esențiale!