Esențial: Încă un refuz de intrare în Moldova, dreptul la discuții cu soția în timpul serviciului și cât costă războiul pornit de Rusia

Și azi îți aducem doar știrile esențiale și ceva la desert. Dar așteptăm cu sufletul la gură și degetele pe tastatură ziua de mâine, când cel mai probabil vom afla componența noului Guvern. Iată cu ce rămânem azi, 15 februarie.  

🚶Cinci sportivi și un antrenor din Muntenegru au primit refuz de intrare în Moldova. Potrivit autorităților, persoanele „nu întruneau condițiile necesare” pentru a obține accesul. Sportivi se vor întoarce acasă mâine cu primul avion spre Istanbul și apoi spre Podgoriţa. Ieri mai multor fani din Serbia, care veneau la meciul Sheriff-Partizan, li s-a refuzat accesul din aceleași motive. 

🚢O firmă din Republica Moldova administrează un tanc petrolier care transportă țiței din Rusia. Nava a fost inclusă pe lista petrolierelor care ajută Rusia să își transporte țițeiul, în timpul sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, arată o investigație a jurnaliștilor de la RISE. Toamna trecută nava, cu capacitatea de circa 700 de mii de barili, a efectuat un transport de petrol din Primorsk, Rusia, având ca destinație un port din Emiratele Arabe Unite. 

 📞Un angajat al Procuraturii Generale, care a fost demis în 2012 pentru că a vorbit la telefon cu soția în timpul orelor de muncă, a obținut câștig de cauză la CEDO. După un control al angajatului s-a constat că el discutase mai multe minute în fiecare zi cu soția sa la telefon în timpul muncii. Datele au fost obținute de la operatorul de telefonie mobilă. CEDO a decis că a avut loc o încălcare a Articolului 8 din Convenție (dreptul la respectarea vieții private și de familie). 

  😍Svetlana Șapovalov este o meșteră populară cunoscută în Câmpia Sorocii. Specializată în pictura pe sticlă, ea împrumută ornamente de pe covoarele sau prosoapele tradiționale și le transpune pe farfurii decorative. „Un punct înseamnă un final, două puncte – continuare, trei puncte – un suspans, iar mai multe puncte – o magică poveste”, spune artista. Vă las un reportaj video cu artista, realizat de reporterii de la Observatorul de Nord.  

UCRAINA 

  •  Distrugerile aduse infrastructurii din Ucraina se ridică la 600-750 de miliarde de dolari. Țara a trebuit să aloce anul trecut 41,8 de miliarde de dolari pentru securitatea națională și apărare (57% din cheltuielile bugetului de stat). Ucraina a primit un suport total de 108,8 miliarde de euro din partea a 46 de țări. În același timp, cheltuielile de apărare ale Rusiei au fost în 2022 cu o treime mai mari decât bugetul de dinainte de război – 68,3 miliarde de dolari, iar în 2023 vor fi cu încă 6 % mai mari – 72,7 miliarde de dolari, se arată într-un material despre costul războiului realizat de Agora. 
  • Guvernul Rusiei a mutat sistematic cel puțin 6.000 de copii ucraineni într-o rețea de reeducare și adopție din Crimeea și Rusia. Într-un raport realizat de experți de la Universitatea Yale au fost identificate 43 de tabere în care au fost duși copii din Ucraina. „Majoritatea taberelor au fost angajate în eforturi de reeducare pro-rusă, iar unele tabere desfășurau pregătire militară pentru copii”, se spune în raport.  
  • 11 țări au promis că vor transfera tancuri în Ucraina, 22 de țări – vehicule de luptă de infanterie și alte 9 țări – sisteme de apărare aeriană. Președintele șefilor de stat major al SUA, generalul Mark Milley, a făcut anunțul după întâlnirea Grupului de contact pentru problemele de apărare al Ucrainei (Ramstein-9), care a avut loc la Bruxelles. 

📷imaginea zilei 

Astăzi marcăm 34 de ani de la sfârșitul războiului din Afganistan. La Chișinău au avut loc manifestări dedicate Zilei comemorării celor căzuți în acest război. Pe străzi a fost scoasă o blindată a Armatei Naționale. 

Sursa: Facebook/ Alex Buretz
Sursa: Facebook/ Alex Buretz

 🍬la desert 

 Ai chef de un detectiv bun, cu un deznodământ neașteptat? Îți propun la desert cea de-a doua parte a francizei cu detectivul Benoit Blanc, interpretat de  Daniel Craig. Nu e grav dacă nu ai văzut prima parte, cele două istorii nu se interconectează. Deci, în filmul „Glass Onion: A Knives Out Mystery” ai posibilitatea să-l vezi pe detectivul Benoit Blanc, care descifrează intrigile unui magnat modern. Acesta seamănă suspicios cu Elon Musk.  

Ne auzim mâine cu știri esențiale!

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare