O zi de vineri cu multe evenimente oarecum neașteptate – președinta Maia Sandu a ținut un discurs neanunțat în Parlament, judecătorii după patru ani s-au întâlnit și și-au spus oful. Vezi și restul știrilor esențiale.
🔨 În Moldova ar putea fi creată Curtea Anticorupție. Președinta țării, Maia Sandu, a solicitat astăzi acest lucru în plenul Parlamentului. Curtea Anticorupție ar fi o instanță specializată, care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției. Președinta a declarat drept obiectiv primordial aderarea R. Moldova la UE în 2030 și a făcut un apel către toate forțele politice să susțină necondiționat această cale. „Moldovenii au ales calea europeană, dar cât de repede vom ajunge acolo depinde de noi toți”, a declarat președinta.
⚒️ După patru ani, magistrații s-au întrunit la Adunarea Generală a Judecătorilor. Pauza a fost provocată de pandemia de Covid, dar și de mai multe încercări de convocare eșuate din lipsă de cvorum. Deși aveau în agendă votarea membrilor CSM din partea judecătorilor, adunarea a decis să facă o pauză până pe 28 aprilie. Până atunci judecătorii au decis să creeze un grup de lucru care va elabora declarația despre starea lucrurilor în justiție.
CONTEXT
Adunarea generală a judecătorilor include judecătorii tuturor instanțelor și este convocată anual în ședință de către Consiliul Superior al Magistraturii. Este unul din organele autoadministrării judecătorești. Adunarea alege din rândul judecătorilor membrii în Consiliul Superior al Magistraturii, aprobă Codul de etică a judecătorului, dar și decide asupra altor chestiuni referitoare la activitatea instanțelor judecătorești.
⛔Țara noastră se aliniază treptat la sancțiunile impuse de UE Federației Ruse. „În câteva săptămâni” vor fi sancționați mai mulți cetățeni ruși, a anunțat la Radio Europa Liberă ministrul de Externe, Nicu Popescu. Potrivit lui, este vorba despre interdicții de călătorie, înghețarea conturilor bancare sau a bunurilor acestor persoane fizice implicate.
💴 ANOFM a publicat topul celor mai bine plătite locuri de muncă vacante. Cel mai plătit loc de muncă este pentru poziția de programator și dezvoltator software, oferită de două companii din capitală – până la 40 mii de lei (circa 2 mii de euro). Salarii de până la 30 mii de lei oferă o companie din municipiul Chișinău pentru funcția de contabil, o altă companie din orașul Florești – pentru postul de conducător auto, iar o companie din orașul Ialoveni pentru postul de motorist.
🚸 În apropierea grădinițelor, școlilor și spitalelor vor fi construite și amenajate două tipuri de treceri pietonale – de tip standard și supraînălțate, anunță Administrația de Stat a Drumurilor. Scopul acestora este de a reduce viteza de circulație a șoferilor până la 30 km/h. Costul unei treceri pietonale simple cu instalarea indicatoarelor și aplicarea marcajului rutier (alb-roșu) va fi de 36 mii lei, iar al unei treceri pietonale supraînălțate – de 80 mii lei.
🛩️Mai multe zboruri din Chișinău spre Varșovia. De pe 26 martie, compania LOT Polish Airlines va avea 3 zboruri pe săptămână. Va crește și capacitatea de transportare (vor fi alocate avioane mai mari). Ministrul Economiei Dumitru Alaiba spune că alte 4 zboruri pe săptămână sunt în pregătire, în cazul în care va exista cerere. Potențialul maxim pentru anul 2023 este de peste 145 mii de pasageri, dublu față de anul 2022.
🏷️ Informații mai detaliate pe etichetele produselor alimentare. Parlamentul a votat în prima lectură un proiect care prevede că etichetele produselor vor conține, în mod obligatoriu, informații despre prezența alergenilor, precum și despre prezența sau absența glutenului în alimente. La etichetarea cărnii de pasăre, de porc, precum și a ouălor va trebui să fie mențiunea „Hrănit fără organisme modificate genetic”.
✊ În Franța au izbucnit noi proteste, după ce președintele Emanuel Macron a forțat controversata reformă a pensiilor, care prevede creșterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani. Aseară demonstranții au aruncat cu obiecte în forțele de ordine, iar poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.
💲 Președintele Cehiei a fost amendat. Petr Pavel a plătit 60.000 de coroane (aproximativ 2.650 USD) pentru că nu a prezentat date complete cu privire la sponsorii campaniei sale electorale. Aceasta este cea mai mare amendă din istoria țării aplicată de departamentul ce supraveghează activitatea economică a partidelor politice.
🐕🦺 Parlamentul spaniol a adoptat o lege contra abuzului față de animale. Potrivit acesteia, deținătorii de câini vor fi obligați să urmeze cursuri de dresaj. Proprietarii de pisici vor trebui să le sterilizate până la împlinirea a șase luni. Animalele de companie nu vor putea fi lăsate singure mai mult de 24 de ore. Pentru maltratări proprietarii vor fi pedepsiți până la 1,6 ani de închisoare dacă animalul are nevoie de îngrijiri veterinare și până la doi ani de închisoare în caz de deces. Pentru circumstanțe grave e prevăzută o pedeapsă de 3 ani de închisoare.
UCRAINA
- Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova. Curtea a precizat că președintele rus „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copiilor) și cea de transfer ilegal al populației (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”. Lvova-Belova este responsabilă de deportarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia.
- Polonia și Slovacia devin primele țări NATO care trimit avioane MiG-29 în Ucraina. Polonia va livra patru bombardiere MiG-29, iar Slovacia va oferi Ucrainei 13 avioane MiG-29. Decizia celor două state „nu schimbă” refuzul SUA de a face același lucru, a declarat Casa Albă. Oficiali ucraineni au declarat că MiG-urile nu vor rezolva problemele, pentru că Ucraina are nevoie de F-16, dar că avioanele de tip sovietic vor ajuta la întărirea capacităților țării.
- Uniunea Europeană va transfera Ucrainei săptămâna viitoare a doua tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 1,5 miliarde de euro din pachetul de ajutoare în valoare de 18 miliarde de euro. Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a declarat că UE se angajează să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie.
- FSB preia controlul asupra industriei de apărare și începe să semene din ce în ce mai mult cu KGB-ul sovietic, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Experții ucraineni au găsit marcaje FSB pe multe componente de arme rusești pe care forțele ucrainene le-au distrus, dar și pe microcircuitele armelor. Acest lucru înseamnă că FSB a efectuat o inspecție a echipamentelor.
📸imaginea zilei
Podul de Fier peste Răut, din or. Florești, montat în urmă cu mai bine de un secol și care are statut de monument de istorie și arhitectură, a ajuns într-o stare avansată de degradare. Pentru a se descurca în situația creată, localnicii au înjghebat o punte cu scânduri aduse de acasă, pentru a ajunge pe malul opus al râului. Autoritățile spun că o reabilitare a acestuia ar costa cel puțin 300.000 de dolari SUA.

🍡la desert
Teatrul Fără Nume va prezenta în weekend spectacolul MACBETH, după W. Shakespeare și E. Ionesco. Este o viziune modernă a clasicului „Macbeth”, în regia lui Mihai Ţărnă, inspirată din operele lui William Shakespeare și Eugen Ionesco. Spectacolul va avea loc pe 18 și 19 martie, ora 18:00.
Ne auzim luni cu știri esențiale!