Te bucuri? Îl simți aproape? Mă refer la weekend, nu la noul guvern. Până ajungem la weekend am ales doar știrile importante, fără războaie de declarații și alte bârfe. Azi e despre păduri, despre oligarhi și despre legi din Spania care au uimit întreaga Europă.
🌳 Azi guvernul Recean și-a început activitatea în forță. La prima ședință secretarul general al guvernului, Igor Talmazan, a fost numit șef la Serviciul Vamal, iar în funcția de secretar general al guvernului a fost numit deputatul PAS Artur Mija. De asemenea, Guvernul a aprobat Programul național de împădurire, care prevede extinderea suprafeței de păduri cu cel puțin 145 de mii de hectare, în următorii 10 ani.

💠 Facebook i-a permis lui Ilan Șor să distribuie reclame cu mesaje ce îndeamnă la proteste și revolte împotriva guvernului, chiar dacă Șor și partidul său politic se află pe listele de sancțiuni ale SUA. Reclamele au fost înlăturate, însă au reușit să fie văzute de milioane de ori. Reclamele arată cum Rusia și aliații săi au exploatat deficiențele platformelor sociale pentru a răspândi propagandă și dezinformare, scrie presa internațională. Între timp, reporterii de la Jurnal TV au realizat un reportaj de la un restaurant de lux din capitală, unde Partidul Șor a organizat o masă copioasă și a promis bilete la concertul Би-2, pentru a atrage mai mulți simpatizanți și oameni care să participe la proteste.
🐍 Parlamentul va decide cine este oligarh, iar persoanele cu acest „statut” vor avea o serie de interdicții legale. Un astfel de proiect se plămădește la Ministerul Justiției. Va fi considerat oligarh cetățeanul care este sau a fost implicat în viața politică în prezent sau în ultimii 5 ani și/sau exercită sau a exercitat în ultimii 5 ani o influență excesivă sau presiuni asupra unor autorități ale statului/persoane expuse politic. Vom avea și un „registru” al oligarhilor.
😬 În Moldova e scump să trăiești, dar e scump și să mori. Cel puțin aceasta spun locuitorii din nordul țării. Într-un reportaj realizat de TVN se arată că, deși le consideră absurde, bălțenii continuă să scoată mii de lei din buzunare pentru pomenile de la înmormântări. Acestea îi costă minim 20 de mii de lei, fără masa de pomenire. Prețul celor mai ieftine cruci la Bălți oscilează între 290 și 1500 de lei, iar cele mai ieftine sicrie de la 790 până la 2000 lei.
💃Spania este prima țară din Europa care le dă dreptul femeilor de a-și lua concediu menstrual. Acesta va avea o perioadă de la trei la cinci zile și va fi oferit în baza unui avizului medicului de familie. În același pachet de legi Spania va permite persoanelor care au împlinit 16 ani să-și schimbe genul în actul de identitate printr-o simplă declarație administrativă.
UCRAINA
- Ofensiva de primăvară a armatei ruse în Ucraina a început deja, a declarat Vladimir Zelenski pentru BBC. Potrivit lui, atacurile rusești au loc deja din mai multe direcții. Dar pentru ca armata să treacă la contraofensivă, Ucraina are nevoie de mai multe arme occidentale. „Armele sunt singura limbă pe care Rusia o înțelege”, a subliniat Zelenski. Președintele a mai spus că Ucraina nu va face niciun fel de concesii teritoriale sau compromisuri cu Putin. „Compromis cu Putin? Nu! De ce? Pentru că nu există încredere”, a spus el.
- Potrivit informațiilor NATO, citate de The Times, Rusia pierde în medie 2.000 de oameni la fiecare 91 de metri înaintați pe teritoriul Ucrainei. Publicația nu precizează dacă este vorba despre doar despre morți sau sunt luați în considerare și răniții. The Times scrie, de asemenea, că cifrele au apărut când miniștrii Apărării din țări NATO discutau despre noi livrări de arme către Ucraina.
- Țările de Jos, împreună cu Germania și Danemarca, planifică să furnizeze Ucrainei aproximativ 100 de tancuri Leopard. Primul ministru al Țărilor de Jos Mark Rutte a spus acest lucru la o întâlnire cu Vladimir Zelenski la Kyiv.
📸imaginea zilei
România găzduiește 4 din 5 studenți moldoveni ce au ales să-și facă studiile în Uniunea Europeană. Alte 5,56% aleg Germania, urmată de Franța (2,39%) și Bulgaria (2,25%). Danemarca, Italia, Cehia și Austria sunt și ele destinații academice preferate de cetățenii moldoveni. În total, Uniunea Europeană se bucură de prezența a 14 455 studenți moldoveni.

🍬la desert
Duminică la Teatrul de Operă și Balet are loc cea mai celebră operă verdiană – „Traviata”. În rolurile principale vor evolua proaspeții laureați ai concursurilor internaționale Dumitru Mîțu și Vitalie Maciunchi.
Ne auzim luni cu știri esențiale!