Un mijloc de săptămână încărcat de evenimente și cu noi dezvăluiri. Dacă UE vrea să ne cumpere un radar performant de monitorizare a spațiului aerian, Rusia vrea să ne atragă sub umbrela ei până în 2030. Iată care sunt știrile esențiale ale zilei.
👤Rusia are ca scop să atragă Republica Moldova sub umbrela sa până în 2030. Tot până atunci rușii își propun îndepărtarea țării noastre de UE, NATO și de alți parteneri. Un document elaborat de Kremlin, obținut de reporterii de la RISE, arată că strategia Rusiei prevede deschiderea unui consulat în UTA Găgăuzia, formarea unei atitudini negative față de NATO în societate și în cercurile politice. Acesta include și crearea unei rețele de ONG-uri care să promoveze relații cu Rusia.
👉Polițiștii au reținut astăzi un membru al unui partid politic, pentru trafic de droguri. Deși Poliția nu a divulgat numele partidului, în fotografiile postate se pot observa însemnele Partidului Șor. De la domiciliul acestuia polițiștii au ridicat zeci de pachete de tip zip-lock cu posibile urme de droguri, unul cu substanță albă, 25 de telefoane mobile, un baston telescopic, 1.600 de lei și o bicicletă care este corp delict într-un alt dosar.

👍UE va cumpăra pentru R. Moldova un radar pentru monitorizarea spațiului aerian. Aceasta după noile dezvăluiri despre eforturile Rusiei de a răsturna guvernul pro-occidental. UE urmează să aloce încă 40 de milioane de euro pentru armata Republicii Moldova, iar cea mai mare parte a acestui ajutor va fi cheltuită pentru procurarea radarului mobil de supraveghere cu rază lungă de acțiune. Restul banilor vor fi alocați pentru vehicule tactice ușoare, autobuze și camioane, echipamente de comunicare, precum și hardware și software anti-hacking.
📙Începând cu luna aprilie, în Republica Moldova va fi pus în circulație un nou model de pașaport. Noul pașaport va conține 34 de pagini, se va distinge prin 45 de elemente performante de securitate. Cea mai importantă schimbarea va fi făcută la pagina cu datele de identificare a titularului. Această pagină, care anterior era din hârtie, va fi înlocuită cu una din policarbonat, personalizată prin gravare laser.
📲Locuitorii orașului Chișinău vor putea afla timpul de sosire a transportului public în stație, datorită unei noi aplicații mobile pentru călători. Aplicația „Tranzy” este disponibilă pentru a fi descărcată din Google Play. În prezent, GPS-uri sunt instalate la circa 400 de troleibuze și 200 de autobuze. Datorită aplicației, chișinăuienii pot să vadă ce trasee aglomerate ar fi bine să evite sau dacă vor fi modificate rutele unităților de transport. Aplicația Tranzy este deja utilizată în două orașe din România: Cluj Napoca și Iași.
📫5 instalații „𝐘𝐨𝐮 𝐚𝐫𝐞 𝐇𝐞𝐫𝐞” pe care sunt indicate 𝟒𝟎 𝐝𝐞 𝐨𝐛𝐢𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯𝐞 turistice au fost instalate în pavajul din intersecții și locuri cheie ale Capitalei. Acestea reprezintă niște plăci realizate din alamă de diferite configurații, care copiază exact conturul pavajului din locul în care se află și indică turiștilor obiectivele care pot fi vizitate în raza de 500 m de la locul aflării lor. Astfel, instalațiile vor deveni ghizi utili pentru locuitorii și oaspeții Chișinăului.

💓Luptătorul de stil greco-roman Alexandrin Guțu (77 kg) a devenit campion european Under 23. În finala de la București, desfășurată ieri, el a dispus în lupta cu azerul Khasay Hasanli. La finele lunii februarie, Alexandrin Guțu a cucerit medalia de bronz la turneul Ibrahim Moustafa din Egipt.
🐐 Pelicula „Capra cu trei iezi”, un film horror cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi în rolurile principale, va fi transmis pe Netflix de pe 23 martie. Bazat pe una dintre cele mai cunoscute povești românești, filmul prezintă publicului o nouă perspectivă, una care oferă imaginea reală a tragediei, dincolo de personificări și cântece vesele.
🌜 Luna ar putea avea propriul fus orar. Agenția Spațială Europeană spune că pe măsură ce diferite țări planifică misiuni lunare, există potențialul de probleme de comunicare. Potrivit ESA, crearea unui sistem de cronometrare universal pentru Lună ar simplifica lucrurile. Asta ar optimiza contactele între diferite țări și organizații, publice și private, care coordonează călătoriile către și în jurul Lunii.
UCRAINA
- Nouă țări intenționează să transmită Ucrainei peste 150 de tancuri Leopard, a anunțat secretarul american al apărării Lloyd Austin. Oficialul american a precizat că cu ajutorul acestora vor fi formate 9 brigăzi blindate.
- SUA vor continua să zboare în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, în pofida incidentului de ieri, a declarat președintele Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby. O dronă de recunoaștere MQ-9 care zbura la o altitudine de peste 7.500 de metri a fost doborâtă de două avioane rusești de vânătoare Su-27,I.
- La 1 aprilie, în Rusia va începe o nouă campanie de recrutare de soldați contractuali în armată. Numărul total de soldați contractuali, cu care, conform planurilor Ministerului Apărării, este necesară refacerea trupelor rusești în Ucraina este de 400.000 de oameni. În regiunile Celeabinsk și Sverdlovsk, vor fi recrutați câte zece mii de oameni, iar în regiunea Perm – nouă mii.
📸imaginea zilei
Reparația străzii 31 august și Tighina.
„Echipamente și încălțăminte de protecție – nimic. Cabluri, butelii de gaz, gropi fără nici o barieră de protecție”, Ana Racu.



Sursa foto: Facebook/ Ana Racu
🍡la desert
Filmul „Mai Puternic ca Armele” este o cronică documentară a evenimentelor revoluției ucrainene a demnității și a începutului războiului din estul Ucrainei — de la încercarea spontană de a ocupa clădirea administrației prezidențiale la 1 decembrie 2013 până la luptele din ruinele aeroportului Donețk din toamna anului 2014. Proiectarea peliculei va avea loc joi, 16 martie, ora 19:00 la
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău).
Ne auzim mâine cu știri esențiale!