Euobserver: Migranții din Moldova se luptă să pătrundă în fortăreața UE

„Veaceslav Cîrlig, șeful serviciului politica migrației din Ministerul de interne, a declarat acestui website că mita dată pentru o viză ajunge pînă la 5,000 de euro.”

În vreme ce guvernul Filat luptă pentru liberalizarea vizelor, un ziar electronic de la Bruxelles descrie, sub semnătura lui Andrew Rettman, cum poţi intra în EU din Moldova fără să treci prin birocraţie.

Publicaţia electronică Euobserver, specializată în afacerile UE, scrie că prima opţiune pentru un moldovean care dintr-un motiv sau altul nu vrea să aştepte viza, sau crede că n-o va primi, este să cumpere o viză.

Potrivit unui oficial guvernamental de la Chişinău, o viză Schengen astfel procurată costă până la 5000 de euro.
În general oficiile consulare occidentale din Moldova nu se lasă corupte. Dar Olanda, de pildă, nu are ambasadă la Chişinău, ci la Kiev, aşa că lasă pe mâna angajaţilor moldoveni de la faţa locului sarcina vizelor.

A doua opţiune este să cumperi un paşaport sau o viză românească sau poloneză – asta costă între 300 şi 800 de euro, dar riscul este mai mare. Grănicerii moldoveni au deja aparate speciale, aşa că la 24 ianuarie au prins un cetăţean cu o viză poloneză falsă care costase 800 de euro.

O soluţie mai aventuroasă este să te ascunzi în camion sau tren. Poliţia moldoveană ar vrea să cumpere scannere care văd în interiorul vehiculelor, dar ele costă 300.000 de euro bucata, aşa că Chişinăul aşteaptă bani de la Bruxelles.
Această cale de intrare în UE este aleasă mai ales de imigranţii turci sau pakistanezi aflaţi doar în tranzit prin Moldova – scrie Euobserver.

Altă opţiune este să treci Prutul înot, dar asta implică riscuri şi mai mari, căci curentul este puternic. Mersul pe jos – este o soluţie la fel de riscantă şi obositoare, aleasă de moldovenii care încearcă să intre în UE prin Ucraina şi Polonia. Euobserver scrie că în 2007 trei fetiţe au murit în munţi când încercau să intre în Polonia cu mama lor.

Ziarul mai notează că pentru viitorul european al Moldovei problema cea mai mare este Transnistria, care este o fabrică în stil mare de documente false, deşi preocuparea numărul unu este contrabanda de ţigări.

În sfârşit Euobserver consemnează părerile unor politicieni europeni care cred că moldovenii şi alte naţionalităţi din Est, ajunse în spaţiul Schengen pe căi ilegale, ar trebui legalizaţi, dacă muncesc cinstit.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.