Europarlamentar: Euroscepticismul va scădea dacă autoritățile de la Chișinău vor fi lăsate să-și facă treaba/ INTERVIU

Interviu realizat de Moldova.ORG cu europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, în contextul semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Semnarea Acordului este un proces ireversibil?

Părțile pot denunța Acordul de Asociere printr-o notificare transmisă celeilalte părți. La șase luni de la data primirii unei astfel de notificări Acordul încetează să producă efecte. Așa prevede acordul la articolul 460. În teorie, procesul nu este reversibil, dar sunt convins că nu se va pune problema anulării acordului. Uniunea Europeană este ferm angajată să consolideze legăturile bilaterale cu Republica Moldova, la fel și guvernul proeuropean de la Chișinău. Ambele părți au mai mult de câștigat împreună decât separat, mai ales Republica Moldova.

Semnarea acordului este un moment de cotitură pentru Republica Moldova, iar beneficiile semnării sunt evidente: comerțul și investițiile vor crește, la fel și competitivitatea pe piață a produselor moldovenești, iar sprijinul pe care UE îl va oferi în realizarea reformelor comerciale va contribui la dezvoltarea economică a țării. Dacă reformele propuse sunt completate, acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător va genera o creștere a produsului intern brut al țării cu 5,4%. Prin semnarea acordului, R. Moldova face un pas decisiv în vederea unei viitoare integrări europene a țării.

Ar putea fi schimbat vectorul extern al Republicii Moldova dacă la alegerile din toamnă vor câștiga forțele pro-ruse?

Cetățenii moldoveni susțin programul de integrare europeană al țării pentru că modelul european de dezvoltare este cel mai eficient. Este adevărat, e nevoie și de voință politică pentru ca R. Moldova să-și continue parcursul european. Sunt însă încrezător că forțele proeuropene, care au demonstrat că pot aduce reformele necesare, se vor impune și în următoarele alegeri.

Conform datelor ultimului Barometru al Opiniei Publice, dacă populaţia ar trebui să aleagă între UE şi UV, atunci 38% ar vota pentru Uniunea Vamală și 35% pentru Uniunea Europeană. Balanţa este aproape la mijloc. De ce în Republica Moldova există atât de mulți eurosceptici?

Istoric, opinia publică din Republica Moldova a fost întotdeauna polarizată. Vor exista mereu simpatizanți ai estului și ai relațiilor apropiate care au existat în trecut între cele două țări. Faptul că balanța este la mijloc este, pe de o parte, normal. Federația Rusă exercită presiuni mari în această perioadă în zonă. Există eurosceptici, așa cum și în Uniunea Europeană numărul euroscepticilor a crescut în ultimii ani pe fondul crizei și al unor mesaje anti-europene care au mai șubrezit încrederea populației. Dar sunt convins că în următoarea perioadă, acum că R. Moldova are o mai mare deschidere spre vest, numărul cetățenilor pro-Europa va crește pentru că se vor vedea tot mai bine beneficiile procesului de integrare europeană: eliminarea vizelor, eliminarea taxelor de import, sprijinul economic pentru redresarea țării, cooperarea în domeniile în care sunt necesare reforme. Iar pe măsură ce UE va reuși să se redreseze din punct de vedere economic după criză, tranziție începută deja, sunt convins că și numărul pro-europenilor din Republica Moldova va crește.

Ce ar putea face exact autoritățile de la Chișinău pentru a scădea euroscepticismul?

A existat dezinformare și au circulat multe mituri în ultima perioadă despre Acordul de Asociere, despre cum acesta ar fi nociv pentru cetățenii moldoveni, lucru complet aberant. La fel, există încă mituri despre cum integrarea europeană ar putea dăuna țării. Forțele pro-ruse fac tot ce le stă în putere pentru a șubrezi încrederea pe care cetățenii o au în UE înainte de alegerile din toamnă. Aceste mituri trebuie combătute și – un lucru încurajator – am văzut deja reacții din partea forțelor pro-europene în acest sens. Sunt convins că euroscepticismul va scădea dacă autoritățile pro-Europa de la Chișinău vor fi lăsate să-și facă în continuare treaba, să continue proiectele și reformele începute. Un moment decisiv va fi în toamnă, la alegeri. Sper și sunt încrezător că actuala guvernare va rămâne la putere. Cetățenii moldoveni merită să aibă perspectiva de a deveni parte cu drepturi depline a Uniunii Europene.

Semnarea atât de rapidă a Acordului de Asociere cu UE este un merit și o răsplată pentru reformele făcute de autorități sau este un bonus de încurajare și o decizie luată pentru a nu repeta scenariul ucrainean?

Este mai mult un merit și o răsplată decât un bonus. Republica Moldova a îndeplinit toate condițiile, deci accelerarea semnării acordului, ca și faptul că moldovenii sunt primul popor din estul Europei care circulă fără vize în UE, pot spune că sunt în mare parte rezultatul muncii depuse în Republica Moldova. Dacă urmează acest proces de integrare cu pași la fel de importanți și repezi, mă aștept ca Republica Moldova să primească, din nou mai repede decât ne-am aștepta, perspective clare privind aderarea.

Legat de scenariul ucrainean, UE a dovedit în ultima perioadă solidaritatea față de partenerii săi estici. Europa a sprijinit foarte mult Ucraina, chiar și după contramandarea semnării acordului.

Regiunea transnistreană a rămas în afara negocierilor cu UE și în afara Acordului de Asociere. Cum se poate de reparat aceasta și credeți că Acordul va duce la înrăutățirea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol?

Acordul de Asociere vine cu beneficii foarte clare, de pe urma cărora toți cetățenii moldoveni vor avea de câștigat. Nu văd de ce acordul ar înrăutăți relațiile dintre cele două.

Transmisteți-le un mesaj cetățenilor moldoveni cu ocazia semnării Acordului

Prin semnarea Acordului de Asociere și de liber schimb cu UE, Republica Moldova face un pas mare spre vest. Felicit autoritățile de la Chișinău și pe toți cei care cred în viitorul european al Republicii Moldova și care au muncit pentru ca acest acord important să fie semnat. Semnarea acordului este meritul fiecăruia dintre dumneavoastră. Republica Moldova devine, din nou, un exemplu valoros de integrare europeană reusita pentru toate țările din vecinătatea estică a UE. Vă felicit și vă sunt alături!

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.